Sverige är ett land med många naturupplevelser, till exempel midnattssolen och norrsken. Svenskarna är kända för sin kärlek till naturen, men i städerna kan du också uppleva landets moderna sida och det engagerade hållbarhetsarbetet. Här har vi samlat fem sagolika städer för familjer att besöka i sommar.

Stockholm

Stockholm är en av Sveriges allra vackraste städer och breder ut sig över hela 14 öar som förbinds av 57 broar. Det finns sammanlagt över 100 mil cykelvägar och dussintals parker att koppla av i. Vattnet och naturen väntar alltid runt hörnet, så att du enkelt kan vandra, cykla eller åka båt under resan. Det här är en stad med något för varje smak, oavsett om du vill strosa runt på mysiga gågator för lite shopping, utforska kullerstensgränderna eller uppleva de ockrafärgade husen i gamla stan. Missa inte heller alla magnifika konstverk i tunnelbanan! Stockholm tar sin cuisine på största allvar: Staden är ledande inom hållbar mat och stoltserar med hela tio Michelin-restauranger. Så oavsett smaklökar kan vi lova att du äter gott här.

För äkta sommaridyll på dina bilder, ta färjan över till Vaxholm. Det här är ett populärt utflyktsmål bland familjer, där du hittar pittoreska och färggranna trähus, kaféer med klassiska sill- och räksmörgåsar och livsnjutare på alla stränder.

Göteborg

Göteborg brukar kallas Sveriges framsida och hälsar världen välkommen på västkusten. Staden präglas av den stora hamnen och har en kosmopolitisk och laidback stämning med saltstänk i luften. Här hittar du förstklassig fisk och skaldjur och fatölsscenen är något alldeles extra. Men staden har mer att erbjuda än bara mat och dryck. Ta en promenad i den vackra stadsdelen Haga med pastellfärgade trähus från 1700-talet. Här finns gott om trendiga designbutiker, liksom den 100-åriga nöjesparken Liseberg som lockar med åkturer och nöjen året om till hela familjen. Det är enkelt att utforska stadens centrum till fots, men du kan också hoppa på en spårvagn för att uppleva större äventyr. Om du besöker staden på sommaren, glöm inte att ta en tur till skärgården där du kan avnjuta en picknick, fiska eller vandra i den friska havsbrisen.

Och inget besök i Göteborg är fulländat utan minst en bild på Älvsborgsbron! Det här är äkta ingenjörskonst som dominerar stadsbilden. Hängbron på hela 933 meter förbinder Göta älvs två sidor och utgör ett ståtligt landmärke om du skulle tappa bäringen. Du tar de allra bästa bilderna i skymningen när den är tänd.

Malmö

Sveriges tredje stad ligger allra längst i söder och förenar elegant svunna tiders charm med en modern cityvibe. Oberoende gallerier, funkiga fik och trendiga boutiquer kantar kullerstensgatorna runt Lilla torg, och det finns gott om sevärdheter som 1500-talsslottet Malmöhus, gotiska kyrkor och museer. Om du vill uppleva något annorlunda, styr kosan till Kallbadhuset, som är beläget längst upp på en lång brygga. Här badar alla nakna och när du blir för varm är det bara att hoppa i plurret! Om du är en modig matnjutare finns det också ett museum för äcklig mat, Disgusting Food Museum – barnen kommer att älska det! Malmö visar också stolt upp sina arkitektoniska mästerverk som den åtta kilometer långa Öresundsbron som förbinder Sverige och Danmark. Liksom Turning Torso, ett futuristiskt höghustorn som slingrar sig uppför 54 våningar – ett självklart motiv för alla fotointresserade Malmöturister.

Jönköping

Jönköping har ett idylliskt läge vid sjön Vättern och är välsignad med en två kilometer lång strand – med andra ord ett perfekt resmål för badsugna familjer. Staden omges av vacker natur med lummiga kullar, böljande ängar och skogar. Här har ni enkel tillgång till alla former av friluftsaktiviteter, allt från kanotpaddling och sjöbad till vandring och mountainbiking. I stadskärnan är en av de mest kända attraktionerna Tändsticksmuseet, som berättar historien om hur säkerhetsstickan uppfanns och hur den här lilla rofyllda staden växte till ett tändsticksimperium. Väl värd ett besök är också Habo kyrka, som är unik genom att vara konstruerad helt och hållet av trä. Om du vill föreviga den mysiga atmosfären på bild, bege dig gärna till piren som bjuder på en härlig blandning av stadspuls och vattenidyll. Och när fotosessionen är avklarad kan du med fördel slå dig ner på någon av restaurangerna och avnjuta en måltid med nyfångad fisk.

Örebro

Örebro ligger ungefär halvvägs mellan Stockholm och Göteborg och har en av Sveriges bäst bevarade historiska stadskärnor. Här är det enkelt och trevligt att promenera runt och du kan följa vackra stigar längs ån – håll utkik efter Örebro slott, som en gång i tiden var en fästning och även kungligt residens. En av huvudattraktionerna för familjer som besöker Örebro, som är öppen för allmänheten på sommaren och bjuder på massor av roliga aktiviteter för stora och små. Inte långt från staden ligger friluftsmuseet Wadköping, där gatorna kantas av gamla rödmålade trähus som numera ofta rymmer mysiga kaféer, utställningar och konstnärsateljéer. Ett modernare landmärke är vattentornet Svampen, med observatorium och skybar högst upp så att du kan avnjuta mat och dryck och den spektakulära panoramautsikten. Mer naturnära aktiviteter hittar du utanför stan, varför inte vandra i nationalparken eller ta en båttur, bada eller fiska i sjön Hjälmaren intill. Örebro är en pittoresk och mysig stad som bjuder in till massor av fotograferingstillfällen, men en av de mest unika platserna är skulpturen av gigantiska popcorn, skapad av den lokala konstnären Anton Hjärtmyr. Popcornkärnorna är 100 gånger naturlig storlek och tillräckligt stora att sitta i – så poppa gärna förbi och ta lite roliga familjebilder!

Sommaren är den bästa årstiden att besöka svenska städer och uppleva allt från sjöar till öar och gamla stadskärnor. Kolla gärna in våra tips på hur du tar de bästa semesterbilderna, så blir resultatet ännu bättre. När du sedan är hemma kan du skapa en vacker fotobok till minne av resan.

Kommentarer