Vi tar fler bilder än någonsin, vilket betyder att vi har många bilder i kameran, på datorn och mobilen. Har du varit på fest och kommit hem med 2 000 bilder från den kvällen?

Vi känner alla igen det. Det gör att det kan kännas omöjligt att få ordning på bilderna. Men med vår steg för steg-guide slipper du stressen för att skapa ordning. Den ger dig en chans att se tillbaka på stunder som du kanske har glömt bort.

Steg 1 – Gör ett val

Även om det kan vara svårt att radera sina bilder kommer man till en punkt då man måste ta steget och välja bort de som inte är tillräckligt bra. Gör så här:

Gå igenom alla dina enheter (mobil, surfplatta, dator, digitalkamera osv.) och ta bort alla dubbletter, suddiga bilder, dåligt belysta bilder, repetitiva festbilder och ovärdiga miljöbilder utan människor. Medan du gör det markerar du alla bilder som du vill redigera med favoritfunktionen (om det går att göra i enheten). Gå sedan tillbaka till dem och redigera när du har överfört och kategoriserat alla dina bilder.

Ordna foton kvalitet

Om du vill ha en bild som finns i sociala medier kontaktar du den som lagt upp det först och ber om att få originalbilden via en molntjänst (t.ex. Dropbox, iCloud osv.) eller en molnbaserad filöverföringstjänst såsom WeTransfer. Högerklicka inte och spara eftersom bildkvaliteten då försämras.

Om du vill ha en bild från din familj eller dina vänner är det bättre att be att få det på något annat sätt än WhatsApp eller andra meddelandetjänster eftersom det påverkar bildkvaliteten. Be dem att överföra det med en av tjänsterna ovan eller skicka som en e-postbilaga om den inte överskrider 25 MB. Om bilagorna är större än 25 MB (antagligen för att fler än ett foto skickas) kan du be dem att skapa en .zip-fil med alla bilder och skicka eftersom den blir mindre.

Gräv fram alla dina skokartonger som är fulla av bilder och gå igenom samma process för alla framkallade bilder. Om du verkligen inte kan med att kasta dina framkallade bilder väljer du de som är värda att digitalisera och lägger tillbaka resten i skokartongerna. Läs här om hur du skannar och digitaliserar bilderna.

Ordna foton framkalla bilder

Steg 2 – Samla allt på ett och samma ställe

Det viktigaste när det gäller att få ordning på dina bilder är att de ska vara på ett och samma ställe. Det bästa sättet att göra det är att överföra alla dina digitala bilder och framkallningar till datorn.

Överföra foton från din mobil eller surfplatta

Anslut surfplattan eller mobilen till datorn. Om du har en Mac sparas bilderna automatiskt i datorn. Om du har Windows visas en dialogruta som frågar om du vill importera. Välj Ja och överför dem.

Du kan även hämta dina bilder från mobilen eller surfplattan med en molntjänst (som iCloud, Google Foto, Dropbox och många andra). Överför dem bara från mobilen eller surfplattan och öppna sedan samma molntjänst i datorn för att hämta dem. Vi har många fler tips för att ordna dina mobilbilder här.

Ordna foton smartphone

Överföra bilder från digitalkameran

Anslut kameran till datorn. Precis som i tipset ovan sparas bilderna automatiskt i datorn om du har en Mac. Om du har Windows visas en dialogruta som frågar om du vill importera. Välj Ja och överför dem.

Vissa digitalkameror har numera en trådlös funktion som gör att du kan överföra dina bilder från datorn utan att koppla ihop de två enheterna. Alla kameror är olika så läs anvisningarna för din.

Ordna foton kamera

Skanna bilder

Inte alla dina bilder är digitala så om du har framkallade bilder som du vill ha i datorn behöver du bara skanna dem. Läs våra tips om att skanna bilder för mer information om hur du gör det.

Ordna foton scan

Steg 3 – Ordna dina bilder på ett logiskt sätt

Om du placerar bilderna i en logisk ordning blir det lättare att hitta bland dem när du ska skapa fotoprodukter. Det blir även lättare att se tillbaka på dem när du känner dig lite nostalgisk. Vill du minnas en viss semester? Du hittar dem lätt när de ligger i rätt mapp.

Vi gillar att ordna våra bilder så här:

År > månad > undermappar med teman

Vi delar upp undermapparna i kategorier som semester, tillställningar och en ”allmän mapp” för bilder som inte passar in i någon av undermapparna.

Ordna foton metod

Om du vill ha superordning skapar du mappar för kommande händelser i förväg så att de är redo och väntar på dig när du överför dina bilder.

  • TIPS: Om du planerar att ge någon en personlig fotoprodukt kan du skapa en mapp för den presenten i förväg (t.ex. en fotobok till mamma, personlig fotomugg till morfar osv.) och lägga till möjliga bilder i den allteftersom.

Ordna foton mappar 1

  • TIPS: Det passar till mer än bara presenter. Du kan även skapa fotomappar för personliga fotoprodukter du planerar att använda för speciella tillfällen (t.ex. personliga inbjudningskort till Jennys födelsedagskalas, personliga fotoframkallningar att använda som placeringskort för Toms bröllop osv.)

Ordna foton mappar 2

Steg 4 – Se till att allt är i säkert förvar

Nu när dina bilder är i ordning behöver du också se till att de är säkra. Vi rekommenderar att du säkerhetskopierar alla dina bilder någon annanstans än bara i din dator minst en gång i månaden. Vi har några tips på hur och var du kan säkerhetskopiera.

Externa hårddiskar

Köp en extern hårddisk och anslut den till datorn. Kopiera dina bilder från datorn till den externa hårddisken så har du säkerhetskopior direkt.

Ordna foton lagring

Molntjänster

Synka din surfplatta och din mobil till en molntjänst (iCloud är bäst för Apple-användare och Google Foto är bäst för Android-användare) och ställ in automatisk säkerhetskopiering så att alla dina bilder lagras säkert i molnet.

Ordna foton cloud

TIPS: Skapa matchande mappar var du än säkerhetskopierar dina bilder så att kopiorna är i perfekt ordning och redo att användas, vad som än händer med originalen.

Att ha dina bilder i ordning ger dig sinnesro och mer utrymme att vara kreativ med ditt fotograferande så att du verkligen kan skapa fantastiska fotoprodukter.

Kommentarer