Så skapar du en familjebok

Skriven av Onskefoto, 10 september 2021

Image d'un chien qui saute pour attraper un bâton

Vill du lära dig mer om hur du skapar en fotobok om din familjs historia? Välkommen till vår guide till hur du utforskar ditt släktträd och skapar en bok som dokumenterar släktens bakgrund.

Kommer du ihåg när du fick i läxa i skolan att rita familjens släktträd? Hämta inspiration i vår guide och ta tag i det där bortglömda projektet tillsammans med önskefoto för att skapa en helt unik fotobok.

Påbörja ett projekt om din familjs historia

Idag är det enkelt att gräva fram historiska uppgifter på nätet, så det har aldrig varit lättare att släktforska. Men det krävs tid, tålamod och planering för att vaska fram släktens hela historia. Du behöver kanske besöka arkiv, bibliotek och släktingar för att få tag på all information. Släktforskningen kan leda fram till överraskande detaljer om din bakgrund. Din familj har kanske band till platser du inte kände till, eller deltog i händelser som var med och formade världen?

Genom att dokumentera dina resultat i en familjebok gör du informationen tillgänglig för framtida generationer. Dessutom är släktforskning en möjlighet att lära sig mer. Samtidigt får du chansen att släppa loss kreativiteten och ha roligt. Få tips på de bästa släktforskningssidorna, varför det kan vara bra att involvera resten av familjen och hur du söker i arkiv i vårt inlägg om det bästa stället att börja göra en familjebok.

Läs mer

Var finns all information?

Inled dina efterforskningar på mobilen eller datorn genom att gå in på webbplatser som Ancestry.se, Rotter.se eller Riksarkivet.se. Du kan prenumerera på en eller flera webbplatser som förklarar vad släktforskning och släktträd är. En annan bra utgångspunkt är att be resten av familjen om hjälp. Någon av dina släktingar har kanske information som du kan utgå ifrån? Släkten kanske också kan förse dig med foton, brev och personliga minnen som du har nytta av.

Riksarkivet, bibliotek och gamla tidningar kan innehålla mer information och fakta som du kan använda. Men varför inte ta hjälp av det mest uppenbara? Google och andra sökmotorer kan hjälpa dig att hitta oväntade fakta från hemmets lugna vrå.

Du kan också ta ett DNA-test för att hitta släktingar på din mammas eller pappas sida som du inte lyckas hitta genom arkivsökningar. Du topsar dig bara i munnen, postar provet till ett laboratorium för analys och får information om DNA-träffar. Genom att be andra i släkten att göra ett DNA-test kan du bekräfta att ni har gemensamma anfäder. Du kan även ta med bilder i familjeboken på när släktingar tar sitt DNA-test och träffar personer med gemensamma förfäder för första gången.

Klicka vidare till vårt blogginlägg med titeln Hitta information till din familjebok för att få veta mer.

Läs mer

Vad kan du ta med i fotoboken?

I alla riktiga familjeböcker bör det finnas ett släktträd. Sedan finns det förstås också mycket annat som du kan lägga till i familjens historia, förutom namn och datum då personer föddes, gifte sig och avled. Det är bara att släppa loss kreativiteten. Dikter, recept och kartor är bara några av alla saker som kan vara intressanta och spännande för läsarna.

Missa inte heller tillfället att dokumentera familjemedlemmars framgångar i livet. När de vann ett pris, fick medalj eller blev intervjuade i tidningen. Du kan också sätta in deras liv i ett större sammanhang genom att berätta om den tid och plats de levde i och på. Arbetade de långa dagar i en fabrik eller på åkern? De kanske överlevde en belägring eller farsot. För dem som lever idag kan det vara fascinerande att få lära sig mer om deras vardagsliv. Varför inte besöka den plats där de levde och arbetade och ta med bilder på hur platserna ser ut idag? Gamla bilder illustrerar hur folk såg ut.

Det kan vara kul att återskapa gamla bilder och jämföra ansikten från olika generationer sida vid sida. Låt kreativiteten flöda! Du hittar fler tips och idéer i vårt blogginlägg Tips och idéer till din familjebok.

Läs mer

Tips på hur du skapar den perfekta familjeboken

Det kan kännas utmanande att börja skapa en fotobok från grunden, men det är allt annat än omöjligt. Ta hjälp av våra tips på hur du skapar din familjehistoria med enkla punkter att följa. Skanna dokument och gamla foton för att få fram massor av material som kan ingå i boken. Glöm inte att göra ett släktträd som alla kan kika på för att förstå hur alla grenar i familjen hänger ihop.

I vårt utbud med fotoböcker hittar du enkelt en med rätt storlek och layout till ditt projekt. Du kan lägga till sidor och anpassa layouten med hjälp av vår smidiga redigeringssvit. Du kan använda vårt fotoredigeringsverktyg, lägga till ett foto på omslaget och granska fotoboken innan du beställer. Det kan vara djupt tillfredsställande att göra en bok om din familj – dessutom är det jättekul och du får chansen att uttrycka dig själv.

Hämta inspiration i vårt blogginlägg med praktiska tips på hur du skapar den perfekta familjeboken. Mycket nöje med att skapa din egen familjebok!

Läs mer