Vet du inte riktigt var du ska sätta igång med att göra din familjebok? Att skapa en egen fotobok är inte alls så svårt som det kanske låter. Det är faktiskt en ganska enkel process när du väl vet var du ska börja. Därför har vi samlat de allra viktigaste punkterna nedan. Följ de här stegen, så kan du se fram emot en rolig tid med att efterforska och dokumentera din familjehistoria.

Familjeböcker blir fantastiska projekt

Vi lever ett hektiskt liv. I en ombytlig värld. Nästan alla våra minnen lagras numera digitalt. Vad skulle hända om du inte kunde komma åt dina bilder i mobilen eller kameran? Hur kan vi garantera att digitala filer är tillgängliga för framtida generationer? En bok är ett tekniksäkrat sätt att överföra bilder och skriftlig kunskap till kommande generationer.

Släktforskning till en familjebok är också en god anledning att ta kontakt med släktingar som du inte har träffat på länge. Det kan också vara en rolig ursäkt att samla dem som du tycker om att umgås med. När du ska hitta bilder till boken kan ni få chansen att bläddra genom gamla fotoalbum tillsammans. Du kanske också behöver titta genom gamla foton i byrålådor eller skokartonger som ingen har ägnat en tanke på många år.

Oavsett om dina släktingar är fysiskt närvarande eller bara gestaltade på papper går det att knyta starka släktband mellan generationer genom att släktforska. Arbetet med att göra en familjebok kan vara ett sätt att ge något tillbaka till familjen och hjälpa till att förse nya familjemedlemmar med värdefull information.

Så utformar du ditt familjeboksprojekt

Det är roligt och kreativt att göra en familjebok. Effektiv planering hjälper dig att lägga grunden till ett lyckat projekt. Slå dig ner med papper och penna eller fäll upp datorn och skriv ner lite stödord. Använd dem för att göra en informell projektplan. Fundera på vem du borde kontakta för att samla information, bilder och dokument som kan ingå i boken.

Vilka officiella källor behöver du tillgång till för att hämta uppgifter? Kyrkoböcker, röstlängder och riksarkiv kan vara användbara. Födelse- och äktenskapsbevis samt dödsattester blir förmodligen ovärderliga när du ska styrka viktiga datum. Var realistisk men generös när du avsätter tid till släktforskningen. Även om det känns spännande är det inte säkert att du har möjlighet att ägna varje helg åt det här projektet. Hitta sidor där du kan släktforska på nätet när som helst. Behöver du planera in resor för att besöka arkiv eller andra platser med historiska dokument?

Lägg in lite tidsmarginal för eventuella bakslag och oväntade händelser. Du behöver kanske återvända till arkiv eller följa upp ledtrådar som tar dig i oväntade riktningar. Historia kan verkligen vara intressant. Du kanske ska avsätta en budget till släktforskningen? Behöver du prenumerera på någon släktforskningssida? Omfattar släktforskningen resor, frimärken, kopiering eller andra kostnader?

När du har samlat in all information kommer en enklare del – att välja format till familjeboken. Släpp loss kreativiteten när du överför dokument, lägger till text och snyggar till layouten i önskefotos app eller på redigeringsverktyg. Du hittar ett utbud av fina temaböcker hos önskefoto plus allt du behöver för att göra din egen familjebok.

Var realistisk och ha roligt när du släktforskar

Dra upp riktlinjer för hur stort ditt släktforskningsprojekt ska bli och skapa en realistisk tidslinje. Var lagom ambitiös och undvik att släktforskningen blir ett tyngande måste. Prata med släktingar när du sätter igång med efterforskningarna. Använd sunt förnuft för att identifiera tänkbara flaskhalsar och troliga luckor i släktforskningen. Fundera på om det finns praktiska sätt att hantera dem.

Har du svårt att gå alltför långt tillbaka i tiden för att hitta information om vissa grenar i familjen? Tänk positivt och kompensera bristen genom att ta med mer information om dem du vet mycket om. Var inte rädd för att släppa loss kreativiteten. Gör fotoboken personlig med en dikt om din familj. Eller varför inte ta med några citat från kända personer som levde samtidigt som dina anfäder?

Du kan också välja en mer bildbaserad väg framåt. Vad sägs om att göra en separat fotobok om själva släktforskningen? Det kan inspirera kommande generationer att följa i dina fotspår och fortsätta släktforska.

Gör upp en plan som delar in arbetet i lagom stora munsbitar för att undvika att arbetet känns överväldigande. Försök att variera arbetet också, då är det enklare att hålla uppe intresset. Om släktforskningen känns rolig hela tiden är chansen mycket större att du faktiskt slutför familjeboken.

Fundera över de frågor vi har väckt här. Är du redo att sätta igång med att släktforska? Se vårt inlägg med titeln Hitta information till din familjebok.

Läs mer

Kommentarer