Är du intresserad av att göra en familjebok som nästa personliga projekt? Innan du slår dig ner och designar bokens layout behöver du ta reda på vilken information den ska rymma och hur du får tag i den. Det är inte svårt – följ bara stegen nedan så är du på god väg att samla all information du behöver för att skapa en vacker familjebok med släktens historia.

Be familjen hjälpa till

Utgå från det centrala – de människor som utgör hjärtat i din familjebok. Chansen att prata ikapp över en mysig fika kan vara en av fördelarna med att släktforska. Den närmsta familjen kan ha massor av användbar information om andra släktingar. De sitter kanske inne med användbara men oväntade uppgifter som underlättar din släktforskning. Och viktigast av allt delar de ofta med sig av intressanta och insiktsfulla anekdoter. Familjens historia handlar inte bara om att rita upp ett släktträd och fylla i datum för födslar, giftermål och dödsfall. Det är berättelserna om människorna bakom namnen som gör släktträdet levande och lyfter fram deras personliga karaktär.

Släktingar kan också ha tillgång till foton och brev. Om du har tur kan du lägga vantarna på mormors bästa recept och ta med dem i fotoboken. Dokument från familjemedlemmar kan rymma en skatt av bortglömd information. Det kan handla om människor, livsöden och platser som släkten har band till. Var noga med att läsa dokument som du får av andra. De kan innehålla oväntade ledtrådar om platser du bör besöka och vad du ska prioritera för att hitta uppgifter om släkten.

Besök ditt lokala bibliotek

Stadens eller kommunens bibliotek är ett smart stopp när du ska börja släktforska. Bibliotek har en uppsjö av historiska arkiv och dokument. Du kan även hitta lokala tidningar. Och kanske sällsynta böcker som beskriver händelser, människor och hus. Be om kopior så att du kan ta med intressant information i fotoboken.

Var dina förfäder inblandade i viktiga händelser? I gamla tidningar hittar du artiklar om svunna tider. Återge delar av dem i familjeboken för att tillföra detaljer och djup. Tänk på att be bibliotekarien om hjälp. De har omfattande utbildning och erfarenhet och kan ofta föreslå bra informationskällor.

Besök släktforskningssidor på nätet

På internet är det relativt enkelt att släktforska om familjens historia från en dator eller mobil. Intresset för släktforskning har vuxit och idag finns det massor av information online. Till exempel födelse- och äktenskapsbevis och andra användbara dokument till släktforskning. Beroende på vad du är ute efter kanske du kan utforska relevanta arkiv hemma i favoritfåtöljen. Vet du inte var du ska börja med din släktforskning? På webbplatsen Family History Daily finns offentliga databaser från hela Europa.

Kostnadsfria släktforskningssidor kan vara användbara. Kolla in Riksarkivet.se för att hitta information om dina förfäder. Det kan också löna sig att prenumerera på webbplatser som Ancestry.se, Find My Past eller Rotter.se som ett sätt att få veta mer.

Du kan också använda webbplatser för att enklare göra ett släktträd. Ta en titt på exempelvis Family Echo, Mackiev och Creately. De kan skapa ett släktträd som blir ett perfekt tillskott till din familjebok.

Släktforska med Google

Om du använder världens mest populära sökmotor effektivt kan du få tillgång till en hel skattkista med information. Skriv in olika stavningsvarianter på namn i sökfältet i Google om du inte kan hitta vad du letar efter. Börja med att söka efter det du redan vet och se vilka andra förslag du får av Google.

Du får kanske för många träffar? Sätt då namn inom citattecken för att begränsa sökningen. Du kan även söka efter namn på personer i samband med andra släktingar eller platser genom att lägga till ord som ”och” eller ”nära” i sökningen.

Sök efter släktinformation i arkiv

Kommunarkiv innehåller officiella dokument som kan vara ovärderliga för familjens historia. Till exempel bevis på födslar, äktenskap och dödsfall. Kyrkböcker kan innehålla församlingens dokumentation av dop, bröllop och begravningar. Vissa sådana dokument är tillgängliga online, annars kan du bli tvungen att besöka arkivet personligen. Historiska folkbokföringsdata från Riksarkivet och Försvarsmakten kan också komplettera den information du redan har.

Digitala tidningsarkiv

Efterforskningar i tidningsarkiv kan vara ett bra sätt att samla information om de platser och tider då dina förfäder levde. Lokaltidningar kan ha digitala arkiv som du kan söka i utifrån namn eller sökord.

Anlita ett DNA-testföretag

Verkar det svårt att släktforska om din familj? DNA-testtjänster kan leda dig i rätt riktning när det gäller släktens geografiska och etniska ursprung. Samtidigt kan du få information om genetiska träffar som tyder på en gemensam bakgrund. Det är bara att topsa dig i munnen, skicka in provet med posten och vänta på resultatet. Be dina manliga och kvinnliga släktingar att också DNA-testa sig för att öka chansen till positiva träffar. Själva upplevelsen av att ta ett DNA-test och utforska din okända bakgrund är kanske också något som kan dokumenteras i familjeboken.

Förslagen ovan är på intet sätt uttömmande, utan bara förslag på hur du kommer igång med din släktforskning. Det är viktigt att du utgår från din egen familjesituation och tänker utanför boxen för att hitta så mycket intressant information som möjligt. Har du redan samlat in tillräckligt med uppgifter för att sätta igång att skapa och skriva? Se vårt inlägg med titeln Tips och idéer till din familjebok.

Läs mer

Kommentarer