Behöver du tips och idéer till din familjebok? Om du lägger ner lite tid på din släktforskning får du desto mer uppgifter till familjeboken. När du har samlat tillräckligt med gamla bilder och andra källor, släpp loss kreativiteten och fundera hur du vill presentera informationen om dina förfäder. Här har vi samlat våra bästa förslag på vad du bör ta med i boken.

Skriv ner allt

Förhoppningsvis har efterforskningarna lett till massor av fina bilder som du kan ha med i familjeboken. Tänk på att skriva ner så mycket som möjligt om alla foton. Till exempel varifrån bilderna kommer, vem de föreställer och vad som händer. Rättstavade bildtexter är ett bra stöd till alla som bläddrar igenom din färdiga fotobok.

Som det välkända talesättet lyder säger en bild mer än tusen ord. Men glöm inte att väl valda ord kan ge en bild rätt inramning och bli pricken över i. Utdrag ur brev, vykort och personliga anteckningar kan hjälpa läsarna att komma närmare dina förfäder. Deras ord speglar tankar från en svunnen tid och illustrerar hur dåtidens människor betraktade världen. Perspektiv förändras med tidens gång. Även till synes världsliga saker som inköpslistor kan bli intressanta efter många år. Människors matvanor för länge sedan kan vara helt annorlunda än våra idag.

Välj ut era bästa familjerecept

 

Vissa maträtter som var populära förr i tiden gör kanske succé än idag. Tänk dig att du presenterar familjens egen bok under en middag där menyn rymmer era förfäders älsklingsrätter. Det kan hända att smaken och doften av vissa familjerecept väcker kära barndomsminnen. Banden till det förflutna kan få familjen att öppna upp sig och berätta mer om era gemensamma anfäder.

Varför inte beskriva både ingredienser och tillagning, så att ni alla kan laga gamla favoriträtter som farmors gryta eller mosters vintersoppa? Det finns kanske något mer ovanligt som är värt att bevara? Det kan vara något från menyn på en släktträff för länge sedan eller en rätt som serverades vid ett minnesvärt tillfälle i en familjemedlems liv. Självklart kan du också ta med dina egna älsklingsrätter, så att kommande generationer kan fortsätta avnjuta dem.

Dela familjens speciella kartor

Idag bor du kanske på en helt annan plats än den där dina förfäder levde. Varför inte visa varifrån de kommer på en karta? Glöm inte att ange platsnamn som har ändrats med tiden eller som skiljer sig åt på andra språk. Om en plats hette något annat på dina förfäders tid kan det vara kul att ta med det namnet också.

Markera viktiga platser på kartor. Behöver du verkligen visa hela världen eller räcker det med en eller två världsdelar? Det blir kanske ännu bättre om du bara väljer ut ett par länder, landskap eller kommuner? Det kan vara roligt att ta med kartor över städer och skildra platser där viktiga händelser i dina förfäders liv ägde rum. Imponera gärna på läsarna genom att visa bilder på platser som tidigare hem, historiska händelser eller släktingar utifrån välkända landmärken.

Ta med bilder från fotoutmaningar

Fotoutmaningar är tänkta som ett roligt tidsfördriv. De ska ses som ett modernt sätt att knyta samman dåtid och nutid. Det kan vara intressant att ta med bilder från en fotoutmaning i familjeboken som en extra dimension. Många gamla foton har återskapats genom fotoutmaningar som delats i sociala medier med viral spridning. Varför inte visa bilder från svunna tider bredvid moderna motsvarigheter?

Finns det några i släkten som är väldigt lika? Varför inte uppmuntra släktingar att klä ut sig till äldre generationer för att visa hur lika de är trots tidsskillnaden? Låt kreativiteten flöda. Redigera färgfoton så att de blir svartvita. Lägg till en sepiaton för att få bilder att se gamla ut. Använd filter för att skapa olika effekter. Om familjeboken innehåller många bilder på olika släktingar ökar förmodligen intresset för ditt projekt.

Hedra familjemedlemmar som har åstadkommit något anmärkningsvärt

Glöm inte att ägna minst en sida eller två åt att hylla familjemedlemmar som har åstadkommit något utöver det vanliga. De behöver inte vara OS-medaljörer, nobelpristagare eller världsrekordhållare för att få lite uppmärksamhet. Kanske finns det en gammelfarfar som stred i krig? Eller en gammelmormor med stor barnaskara?

Fanns det någon som blev framstående inom idrott, utbildning eller musik? Påverkade de även andra människors liv? Om det finns familjehistorier om mod, uppoffringar eller enastående bedrifter, berätta dem och illustrera med bilder. Se till att familjens stoltaste stunder lever vidare till kommande generationer.

Glöm inte släktträdet

För många är det ett tidskrävande projekt att göra ett släktträd. Det krävs ju att man lyckas presentera familjens alla grenar på ett visuellt tilltalande sätt. Det finns smarta onlineverktyg som är enklare att använda än att rita trädet för hand. Avsätt gärna en sida eller ett helt uppslag till att gestalta släktens olika förgreningar.

Förhoppningsvis har vi inspirerat dig med tips och idéer till din egen familjebok. Behöver du mer information? Se vårt inlägg med tips och idéer till din familjebok.

Läs mer

Kommentarer