En kvinna och en ung pojke, ute i parken en solig dag, som blåser bubblor.

Om du har följt våra guider med grundläggande fotograferingstips har du förmodligen redan börjat sätta dina nya tekniker på prov och fylla dina fotoböcker med de bilder du har tagit på vägen. Men om du ännu inte har full koll på alla inställningar som vi har tagit upp kommer här en snabb repetition. Denna komprimerade guide kommer att gå tillbaka till ämnen som slutartid, bländare, ISO och vitbalans, och ger dig en snabb repetition av alla dina grundläggande fotokunskaper.

Vad är slutarhastighet?

En action-bild av en liten flicka och två hundar som springer runt på en liten gräskulle.

Din kameras slutare öppnas och stängs snabbt när du tar en bild, så att bara en viss mängd ljus når sensorn eller filmen. Beroende på förhållandena under fotograferingen och den exponeringsnivå du behöver för att ta en bild kan du styra hur mycket ljus som kommer in i kameran genom att ändra slutartid. En längre exponering släpper in mer ljus i din kamera, medan en kortare exponeringstid ger mindre ljus. Om du ändrar slutartiden får du även mer kreativ kontroll eftersom du kan frysa en rörelse eller skapa rörelseoskärpa.

Du kan lära dig mer om slutarhastigheternas grunder här.

Praktiska tips för slutarhastighet som du kan testa

  • Ett bra sätt att visa rörelse i en bild är att skapa rörelseoskärpa. För att göra detta använder du en låg slutarhastighet på cirka 1/20 sekund. Du behöver relativt lite ljus för detta, för om inställningen är för ljus kan du överexponera bilden.
  • Du kan också ta den perfekta action-bilden genom att justera slutartiden. Prova en snabb inställning som 1/500 sekund för att frysa rörelsen. Du behöver mycket ljust för denna slag bild för att inte underexponera fotot.

För fler praktiska tips om slutarhastighet kan du kolla in den här guiden. 

Vad är bländare?

En närbild på en kvinna och ett sovande barn. Kvinnan i förgrunden är något ur fokus medan barnet är i fokus.

De flesta kameralinser har en uppsättning lameller som öppnar och stänger sig som pupillerna i våra ögon. Precis som en pupill är det lamellernas uppgift att styra mängden ljus som kommer in genom linsen. När lamellerna öppnar sig bildas ett hål som släpper in ljuset och kallas bländare.

På en DSLR-kamera mäts bländaren i vad som kallas f/stop. Du ser det på kamerans display så här: f.x. När x är en låg siffra betyder det att öppningen är större och att din bild kommer att bli ljusare. Ju högre siffra, desto mindre är öppningen och desto mörkare blir bilden. Justering av bländaren ger dig också kontroll över skärpedjupet (DoF) – ett kreativt verktyg som hjälper dig dra åskådarens blick till viktiga delar av bilden.

För grundläggande kunskaper om bländaren kan du kolla in våra nybörjarguide.

Praktiska bländartips som du kan testa

  • Om du vill ta en bild av en livlig gatuscen i sin helhet, prova en liten bländare. Detta ger dig ett bredare fokus, så att du kan fånga alla detaljer i din bild. Fotojournalister använder ofta den här tekniken eftersom den talar direkt till tittaren och lämnar inte mycket öppet för tolkning.
  • För att fokusera på en enskild person eller ett objekt i en scen kand du prova en större bländare. Du börjar se att allt framför och bakom objeket blir lite oskarpare. Detta hjälper till att rikta betraktarens blick till den personen eller det objektet.

Du kan hitta fler lätta experiment med bländare här. 

Vad är ISO?

En bild av en grupp människor på en konsert. Belysningen är låg, och allt i bakgrunden, inklusive scenen, är ur focus.

ISO refererar till din kameransensorns ljuskänslighet, och i filmfotografering hänvisar det till hur känslig filmrullen är. I filmfotografering behöver du kanske ändra din rulle för att klara olika ljusförhållanden, men med en digitalkamera kan du justera dina ISO-inställningar.

ISO-värdet brukar börja på 100 på en digitalkamera. Dessa värden fördubblas så här; 200, 400, 800, 1600, 3200. Och ju högre ISO-värde, desto mer ljus kommer in i sensorn och desto ljusare blir bilden.

Praktiska ISO-tips

  • Det enklaste sättet att använda ISO är att öka den när bilden är för mörk. Men var försiktig; Om din ISO-inställning är för hög kan det skapa grynighet i din bild, vilket är ett lager av digitala artefakter, en slags kornighet på en film.
  • ISO kan också hjälpa dig att frysa rörelsen i en action-bild. Om du använder en snabb slutartid men ditt motiv inte är i direkt ljus eller om du fotar en molnig dag kan du försöka öka din ISO för att exponera dina bilder till cirka 1/500 eller 1/1000. sekund.

För att testa din ISO kan du hitta fler tips här.

Vad är vitbalans?

En man håller ett barn en mycket solig dag på stranden.

Inte allt ljus är detsamma, och visst ljus är kallare än annat – ta ett kallt blått neonljus jämfört med en gyllene solnedgång, till exempel. Våra kameror kan inte upptäcka ljuskvaliteten i inställningarna särskilt exakt, och även om det finns automatiska inställningar som kan hjälpa är färgerna inte alltid korrekt balanserade. Det är här vitbalansen kommer in. Genom att justera den balanserar du i grunden färgtonerna i din bild.

Ljustemperaturen mäts på en skala av Kelvingrader. De låga värdena representerar varmare ljust, som ett stearinljus, medan de höga värdena representerar en mulen himmel eller skugga. Du ser ofta detta som ett enkelt skjutreglage på många smartphones och i bildredigeringsprogram, så du kan justera färgtonerna när du har tagit en bild. Dessa går vanligtvis från gult till blått och från grönt till magenta.

Kolla in den här guiden och ta reda på allt du behöver veta om vitbalans.

Praktiska vitbalans-tips

  • När du justerar vitbalansen i bilden med ett skjutreglage kan det vara lätt att det blir för mycket med en färgton. Om du inte vill ha en specifik look på din bild så vill du att scenen ska se ut som den gjorde den dag du tog bilden.
  • För att undvika att en viss färgton tar över kan du först försöka att flytta skjutreglaget till de två ytterligheterna så att du får en känsla av hur din bild skulle se ut om en nyans var mer framträdande än den andra. Därefter flyttar du tillbaka det till den neutrala punkten i mitten och gör subtila korrigeringar därifrån.

En kvinna som cyklar på en gata i soldiset. Gatan är prydd med hängande, färgglada papperslanternor.

Detta är bara ett väldigt snabbt sammanfattning av alla fototips som vi hittills har tagit upp i vår serie. Om du är nybörjare vad gäller fotografering är de här teknikerna bra att börja med. På så sätt kan du bygga upp en teknisk förståelse för vad som behövs för en bra bild, sedan kan du experimentera mer och driva din kreativitet genom att använda dessa lägen och inställningar på ditt eget sätt.

Vi hoppas att du redan har fått några fantastiska bilder när du testade dessa tekniker. Och vi kommer att hålla dig uppdaterad när vi släpper vår nästa serie fototips, så du kan ta din fotografering till nästa nivå. Under tiden kan du börja visa upp dina nya kunskaper med en fotobok från önskefoto med dina bästa bilder och fortsätta ta fler underbara bilder.

Kommentarer