10 tips för att fånga höstens magi

Skriven av Onskefoto, 29 september 2023

Bli en bättre fotograf med våra användbara höstfotograferingstips. Lär dig ta riktigt bra höstbilder, oavsett om du vill ge dig ut i skogen eller bli mästare på årstidens sprakande färger. Redo att fånga den härliga höststämningen?

Höstbilder är alltid fyllda av fantastiska strukturer, gyllene solljus och en djärv färgpalett. Därför är det inte så konstigt att hösten är en av de bästa tiderna att ge sig ut med kameran och släppa loss kreativiteten i naturens skönhet.

Oavsett om du planerar en familjeutflykt till skogen eller en promenad längs havet med dina kompisar, här har du våra tio bästa höstfotograferingstips som hjälper dig att ta spektakulära bilder som du sedan enkelt kan redigera och stolt visa upp i nästa fotobok till soffbordet.

1. Hitta en perfekt plats där du kan fånga höstens färger

Naturen är självklart den vackraste kulissen när du ska ta fina höstfoton. Årstiden för med sig en fascinerande färgkavalkad som garanterat sätter fart på kreativiteten. Åk ut till ett naturreservat i närheten eller en mysig skog där färgerna verkligen visar upp sin bästa sida. Eller gå till en park eller bondgård nära ditt hem – om du har tur hittar du kanske ett pumpafält som kan ge extra krydda till bilderna.

Överallt i naturen möter du också årstidens karaktäristiska palett med rostrött, jordigt vinrött och stänk av orange. De här livfulla färgerna strålar ännu starkare under den akvarelldova, mulna hösthimlen och skimrar som glöd under de gyllene timmarna i soluppgång och solnedgång.

Vårt bästa fotograferingstips för höstens färger: Välj landskapsläge på mobilen eller kameran för att se till att färgerna verkligen framträder på dina höstbilder från skogen.

2. Fånga höstens strukturer

Lövens ådrade mönster som påminner om Venedigs kanaler eller de soltorkade rynkorna i väderbitna stubbar – i oktober och november framträder naturens strukturer i all sin prakt. Men det är inte bara i naturen du kan upptäcka den här sortens speciella detaljer. Håll ögonen öppna efter andra mysiga strukturer som vi förknippar med hösten, till exempel tjocka yllehalsdukar och stora mössor.

Våra bästa höstfotograferingstips: Om din mobilkamera har ett makroläge, välj det för att komma nära och få med så många detaljer som möjligt. Om du använder kamera, zooma in så mycket du kan eller använd ett särskilt makroobjektiv.

3. Lek med höstens speglingar

Utforska speglingar som ett roligt sätt att arbeta kreativt med kameran – på hösten har du gott om tillfällen till det. Leta efter färggranna trädkronor i skogen som speglas på ytan av en sjö eller damm. Eller om du fotograferar i stadsmiljö, rör dig nära marken och se vad du kan fånga i ytan på en vattenpöl efter dagens regn.

Hösten är en perfekt tid att experimentera med abstrakta bildkompositioner. Använd allt från regndroppar och vågor till vinddrag och löv som dansar över marken.

4. Fotografera höstens djurliv

För naturens små och stora varelser handlar hösten om att förbereda sig inför vintern. Vänd kameran mot himlen och försök fotografera ett sträck med flyttfåglar. Ta en paus under ett träd och se om du kan fota en ekorre som samlar matförråd till vinteridet.

Om du vill ta djurbilder utöver det vanliga på hösten, försök smälta in i miljön genom att bära neutrala, jordnära färger och skapa naturligt kamouflage. På så sätt undviker du att skrämma potentiella motiv och får förhoppningsvis bättre naturbilder.

Vårt bästa fotograferingstips för höstnaturen: Om din mobil eller kamera har ett sportläge, välj det för att enklare kunna fokusera på snabbfotade djur och fåglar i luften. Och glöm inte att stänga av blixten, eftersom den kan skrämma bort det tilltänkta motivet.

5. Dra nytta av det mjuka, gyllene ljuset

Det melankoliska ljuset under en mulen höstdag är helt magiskt och ger en överjordisk glöd som du inte hittar någon annan tid på året. För att fånga det när det är som vackrast, ge dig ut under de gyllene timmarna precis efter soluppgången eller före solnedgången. Då faller ljuset in lågt över horisonten och sprider varma, mjuka strålar som får färger att spraka och motiv att glöda. Och som en liten bonus är det här också den tid på dygnet då vilda djur är som mest aktiva, så håll ögon och öron öppna efter alla tecken på liv!

6. Ta perfekta höstporträtt

Den magiska stämningen med smickrande ljus och spektakulär natur överallt gör att hösten passar perfekt om du vill ge dig ut och ta porträtt av nära och kära. Inled porträttfotograferingen med att omsorgsfullt välja en bra plats, sedan är det bara att börja plåta barn, respektive, vänner eller familj. Du kan samla alla i trädgården eller styra kosan till en park i närheten på jakt efter en bakgrund av färgglad växtlighet med varma toner och naturliga strukturer.

Det mjuka, varma ljuset under de gyllene timmarna hjälper dig att ta ljuvliga höstfoton. Välj ut dina favoriter att framkalla och skapa vackra väggdekorationer eller personliga fotokort med dem!

Vårt bästa tips på hur du får en bild att kännas höstig: Om kameran eller mobilen har ett porträttläge, välj det, eftersom du då enklare kan fokusera på motivet och sudda ut bakgrunden. Om du fotograferar med en kamera, använd så stor bländare som möjligt, till exempel f/2,8 eller f/1,8.

7. Lek loss med höstig rekvisita

Hur får du en bild att kännas höstig? Skoja till det lite under fotograferingen med rekvisita på hösttema som personerna kan leka med när de poserar. Pumpor, kastanjer eller fallna löv tillför stämning i dina foton. Och när motiven har rekvisita att pyssla med slappnar de av mer, så att du kan fånga de roliga, genuina ögonblicken.

Be gärna personen du fotograferar att ta på sig sin stickade älsklingströja, favorithalsduk eller jacka. Och varför inte skämma bort motivet med en latte med pepparkakskryddor eller varm choklad med vispgrädde? Att avnjuta medan du låter kameran gå – du kan till och med servera den i en personlig fotomugg! Det viktiga är att ni har kul, så var beredd med mobilen eller kameran hela tiden. Genuina ögonblick speglar värmen under den här speciella årstiden.

8. Få dina bilder att sticka ut med ett polariserande filter

Alla höstdagar är inte gråmulna akvareller. Ibland kan himlen vara sagolikt ljusblå i början av november, nästan som på en sommardag. Vid sådana tillfällen kan det vara bra att sätta ett polariserande filter på kameraobjektivet när du ska ta höstbilder. Det dämpar bilden och hjälpa dig att motverka bländningen som ofta studsar från ytan på vatten eller löv. Dessutom gör ett polariserande filter att bilden blir mer mättad, samtidigt som prunkande färger intensifieras.

Vårt bästa tips till amatörfotografer: Polariserande filter används vanligtvis med en kamera, men du kan också köpa ett att sätta på mobilens kameralins.

9. Berätta hela historien med genuina ögonblick

Vissa äventyr gestaltas bäst i en serie snarare än enstaka bilder. Ska ni ut på familjepromenad vid havet? Eller göra en utflykt till en pumpaodlare? Försök berätta hela historien om er äventyrliga dag tillsammans med en samling bilder tagna under hela dagen. Här har vi samlat några höstiga fotograferingstips som hjälper dig att föreviga genuina ögonblick:

● Barnen sätter på sig yllemössa och vantar innan ni går hemifrån på morgonen.

● Utsikt genom vindrutan när ni kommer fram till skogen/stranden (bäst att du låter barnen ta bilderna om du kör).

● Barnens reaktion när de leker med höstlöven för första gången.

● Scener från familjepicknicken i skogen.

● Den gyllene solnedgången på hemvägen.

Vårt bästa tips på hur du tar bra bilder: Oavsett om du fotograferar med mobilen eller en kamera, försök använda olika skärpedjup för att variera din fotoserie. Zooma in på detaljer som gummistövlar och kastanjer och använder en stor bländaröppning för att få med så mycket som möjligt av landskapet.

10. Dela dina höstäventyr

Det finns inget bättre än att komma hem efter en dag full av äventyr och titta igenom dina foton. Välj ut dina favoriter och framkalla dem för att kunna visa familj och vänner och se tillbaka på dem i framtiden. Ge liv till dina höstäventyr med personliga kalendrar och väggdekorationer, fotoböcker och fotokort.

Det allra viktigaste fotograferingstipset är att ha roligt och njuta av den naturliga skönheten under den här fina årstiden. Ju roligare du har med nära och kära, desto fler tillfällen har du att skapa vackra foton som du vill behålla för evigt.

Släpp loss kreativiten i vår app och gör något alldeles speciellt med dina favoritminnen.

Börja nu