Slutarhastighet är en av de nyckelvariabler som behövs för att styra ljuset när du tar ett foto, speciellt när du försöker fånga rörelser. Du kan läsa mer om grunderna för slutartid i vårt tidigare blogginlägg. I det här inlägget ger vi dig några tips om hur du kan använda grunderna i praktiken så att du kan lära känna din kamera bättre och skapa fantastiska bilder för dina fotoböcker.

En repetition av slutarhastighet

Bild av en tjej som tittar ut från ett tåg som susar förbi med en suddig bakgrund

En snabb uppdatering av slutarhastighetens grunder: Ju längre slutaren är öppen, desto mer ljus kan komma in i kameran. Ju fortare slutaren stängs, desto mindre ljus kommer igenom. Ju mer ljus som träffar kamerans sensor, desto mer exponerad kommer bilden att bli, vilket innebär att dina bilder blir ljusare. Men ju mindre ljus som kommer igenom, desto mörkare blir dina bilder.

Hur man registrerar rörelse genom att styra slutarhastigheten

Bild av en snabbkörande cykel med suddig bakgrund

I vår tidigare blogg om slutarhastighet gav vi dig några tips om hur du kan fånga rörelse i dina bilder genom att ändra dina inställningar. Långsam slutarhastighet släpper in mer ljus och gör dina bilder ljusare, vilket kan vara mycket användbart när du fotograferar i mörker. Men om det något rör sig när kamerans slutare är öppen, oavsett om det är kameran som skakar eller motivet som flyttar sig, kan det leda till att bilden blir oskarp.

Snabb slutarhastighet minskar den oskärpan men din bild blir mycket mörkare. Genom att använda en snabbare slutarhastighet kan du undvika att fånga den rörelse som du inte vill ha, men eftersom slutaren endast är öppen under en kort tid kan inte så mycket ljus komma in i kameran.

Så medan slutarhastighet är ett utmärkt sätt att styra din bildexponering ger den dig även olika kreativa alternativ att prova när du fotograferar rörelser.

Bild av en tjej som tar ett fotografi med en DSLR-kamera framför en stenig bakgrund

Nu ska vi testa dessa grunder i praktiken och visa dig några inställningar du kan prova. Men innan du börjar, tänk på att dessa tips funkar bäst på en DSLR. De flesta smartphones har inte manuella slutarhastighetsreglage eftersom den digitala slutaren regleras automatiskt. Om du inte har en kamera med slutarhastighetsreglage, eller om du helt enkelt föredrar att ta kort med din smartphone, finns det appar som du kan ladda ner för att låta dig kontrollera kamerans slutare. Men kom ihåg att resultatet kanske inte blir lika bra som med en manuell kamera.

Hur man tar en bra action-bild

Bild av en hund som hoppar för att fånga en pinne

Du behöver en snabb slutarhastighet för denna typ av bild. Oavsett om du tar bilder på dina barn som leker, dina husdjur som springer runt eller dina vänner som spelar fotboll, kan du med några minuters noggrann observation och rätt kamerainställningar få till en riktigt bra action-bild.

Inställningarna och förhållanden du behöver

Du behöver massor av ljus för den här typen av bild eftersom din kameraslutare bara kommer att vara öppen i 1/500 sekund, så endast en liten mängd ljus kan komma igenom till kamerans sensor.

För att prova detta letar du upp en miljö där det finns många snabba och intressanta rörelser som är lätta att följa. Leta efter en bakgrund som inte har för mycket folk eller är rörig så att du enkelt kan fokusera på ditt motiv. Ta dig tid med att kolla in ditt motiv och lär dig rörelsemönstret. Med noggrann observation kommer du att märka de bästa rörelserna och vinklarna som du vill ha med i bilden så att du kan ta din bild på rätt sätt, istället för att bara ta massor av bilder och hoppas att åtminstone en blir bra.

När du är klar kan du ta några testbilder. Om bilden fortfarande är suddig kan du försöka öka slutarhastigheten. Om den är för mörk, testa att minska den.

Ditt mål är att hitta en balans där din bild är väl exponderad, men där rörelsen ser ut att ha stannat i tiden. Om du fotograferar i en mycket ljus miljö kan du använda ganska snabb slutartid på ett enkelt sätt. Men om du kämpar för att få till den perfekta bilden finns det några fler saker att testa.

Tips för bilder med extra action

Se till att du experimenterar med vinklar, byter plats och väntar på rätt ögonblick. Det är också viktigt att ha tålamod. Det kan ta ett tag att få rätt på tekniken men så småningom får du den bild du vill ha.

Hur du tar en bild med rörelseoskärpa

Bild av snabbgående trafik på natten för att visa rörelseoskärpa

För att skapa en bild som visar rörelse, till exempel trafik som rör sig eller jäktande människor i en storstad, kan du försöka experimentera med långsammare slutartider.

Inställningarna och förhållanden du behöver

1/20 sekund lämnar din kameraslutaren öppen under relativt lång tid och ger mycket ljus till sensorn. Så måste du leta efter en miljö som inte är starkt upplyst. Det betyder inte att du behöver vara ute och ta bilder mitt i natten men att du ska undvika en riktigt solig dag. Om förhållandena är tillräckligt bra för snabba slutartider kommer de att vara alltför ljusa för långsammare inställningar. Så testa en molnig dag, vid skymningen eller i en inomhusmiljö som inte är alltför starkt upplyst.

Oavsett vilket motiv du fotograferar bör du försöka vänja dig vid att leta efter en intressant miljö. Ljusa lampor och färger kan göra dina bilder ännu mer imponerande när du tar dem rörelseoskärpa.

En tjej med ryggen mot kameran framför en suddig skog

När du har hittat en plats som är du nöjd med och har tittat på hur alla objekt rör sig kan du börja ta några testbilder. Om dina bilder är för mörka eller för ljusa ändrar du slutarinställningarna tills du hittar rätt balans. Och om du vill ha en mer intensiv suddighet i dina bilder sätter du en ännu långsammare slutartid, vilket också släpper in mer ljus.

När du arbetar med mycket långa slutartider bör du försöka att hålla händerna så stilla som möjligt för att undvika oavsiktlig oskärpa på dina bilder. Suddiga motiv på din bild kan vara ett bra sätt att visa rörelse, men när kameran rör sig när du tar bilden kan resultatet bli en mindre lyckad bild. Så om kameran är för tung eller slutartiden för lång kan du försöka att använda ett stativ, eller så kan du helt enkelt sätta din kamera på en stabil yta. Här är några andra tips du kan prova när du använder långsam slutartid.

Fler tips när du fotograferar rörelser

• Om inställningen är för ljus för att få en bra bild med långsam slutartid väntar du antingen på att det ska bli mörkare eller så går du till en skuggigare plats.
• Genom att ändra slutartiden kan du också reglera mängden suddighet i ditt foto, allt från en liten rörelse i ett annars skarpt foto till en mer abstrakt bild fyllt med färger och former. Lek med dina kamerainställningar och låt kreativiteten flöda.

Bild på en båt som rör sig snabbt över vattnet nattetid så att ljuset blir suddigt

Fotografering har inga absoluta regler. Så du kan ha kul när du experimenterar och ser vad som fungerar för dig. Men kom ihåg våra sista tips.

• Använd en snabb slutartid för att frysa en rörelse, till exempel en idrottare som rör sig, och för att visa dramatiken i en viss rörelse. Det här funkar bättre när man fotograferar en enda person.
• Använd en långsam slutartid för att få en oskarp rörelse, till exempel trafik som rör sig eller jäktande människor. Det här funkar bättre för att visa kollektiv rörelse. Det funkar även bra för att få inomhusbilder att verka mer intima och personliga.

Bild av en tjej som springer genom ett fält av lila blommor

Använd den här som guide och kolla in resten av inläggen i vår serie för fotograferingstips, till exempel den här introduktionen till fotografering, för att se hur du kan förbättra dina foton och skapa fantastiska fotoböcker och framkallningar.

Vi vill gärna se hur du experimenterar med slutartid så dela dina bästa bilder med oss på Facebook och Instagram med #önskefoto.

 

Kommentarer