9 tips på hur du fångar vårens färgprakt med din kamera

Skriven av Onskefoto, 13 april 2023

Oavsett om du fotar med din smartphone eller en professionell kamera kan våra nio fotograferingstips för våren hjälpa dig att ta minnesvärda bilder som du gärna framkallar, delar och bevarar för all framtid. Vakna långsamt ur vinterdvalan och gör dig redo att föreviga allt från prunkande blommor till solkyssta porträtt.

Våren är förvandlingens och förnyelsens årstid och ett perfekt tillfälle att ge dig ut och släppa loss kreativiteten med kameran (eller smartphonen). Det spelar ingen roll om du är nybörjare eller avancerad amatörfotograf – det finns oräkneliga tillfällen att ta spektakulära bilder den här vackra tiden på året. Från nyutslagna blommor och grönska till vilda djur och utomhusporträtt – möjligheterna är oändliga. Här har vi samlat nio tips till vårfotograferingen som hjälper dig att få ut mesta möjliga av varje vacker dag!

1. Njut av vårens små glädjeämnen

På våren upptäcker vi åter glädjen i att vara ute i naturen. Du behöver inte gå så långt. Du går kanske en promenad med hunden på stranden eller tar med dig småttingarna för en lekstund i parken. Tänk då på att ta med kameran (eller fota med mobilen). Du lär bli förvånad över hur mycket fint du upptäcker i vardagen när du väl börjar se omgivningen med fotografens ögon.

2. Fånga alla färger

Vårens livfulla färgskala får de flesta fotografer att le stort. Håll utkik efter färgklickar i gult och lila, till exempel maskrosor, blåklockor och andra vilda blommor som börjar titta upp ur marken. Använd en makrolins (eller mobilkamerans makroläge) för att ta närbilder och fyll bilden med kalejdoskopiska färger som ser sensationella ut på framkallade bilder och väggdekorationer.

3. Lek loss med det perfekta vårljuset

När det gäller fotografering är ljuset allt och våren bjuder på några av de bästa ljusstrålarna. När solen fortfarande står lågt på himlen blir vårsolskenet mjukt och smickrande. Det passar faktiskt perfekt till att ta allt från utomhusporträtt på nära och kära till landskapsbilder av din favoritstrand. Och som en extra bonus kan du fotografera solnedgångar på våren utan att behöva stanna uppe till 22 eller 23, som på sommaren. Försök se ljuset som ett objekt i sig och låt det vägleda dig till nya och vackra platser att ta bilder. Var inte rädd för ljusstrimmor som faller in i bilden, de kan faktiskt tillföra karaktär och den speciella känslan av vår på dina foton.

4. Fira vårkänslorna

Det är inte bara vi fotografer som älskar vårens vackra blommor. Zooma in på dina favoritväxter och blommor, så kan vi lova att du ser horder av hårt arbetande bin som surrar från blomma till blomma på jakt efter färsk pollen. De här fascinerande små varelserna blir perfekta objekt till vårbilder och är otroligt fotogeniska. Använd kamerans makroläge för att ta närbilder eller välj en särskild makrolins på kameran för att fånga naturens under i magisk, mikroskopisk detalj. När du väl blivit varm i kläderna, håll utkik efter andra vackra smådjur, till exempel mångfärgade fjärilar och glänsande skalbaggar. Framkalla dina favoritbilder och låt vårens magi sätta färg på ditt hem.

5. I ur och skur

Vi vet alla hur nyckfullt aprilväder kan vara – långt fram i maj. De plötsliga vårregnen kan dock vara en stor fördel för oss fotografer. Till att börja med kan du släppa loss kreativiteten med skimrande spegelreflexer i vattenpölar, bäckar och regnsuddiga regnbågar. Och som en extra bonus: blommor och gröna landskap blir ännu mer livfulla och prunkande efter ett kort ösregn. Tänk på att välja vattentäta skor och ta på dig en regnkappa, så att du kan komma riktigt nära dina objekt utan att bli blöt om skor och kläder.

6. Tänk ”nytt”

Det är inte bara grönskan som föds på nytt varje vår. Det är också nu många vilda djur ser dagens ljus. Det kan vara små fluffiga lamm och kalvar, humlor och igelkottar – det är helt otroligt hur mycket liv du kan fånga under vårmånaderna ute i naturen. Du behöver inte vara David Attenborough för att hitta lämpliga objekt. Ta bara med kameran under en promenad till parken, leta upp dammar eller gå längs stranden eller ån. Upplev allt som händer och gör dig redo att plåta loss!

7. Lek loss med perspektiv

Oavsett om du fotograferar körsbärsträd som blommar ovanför dig eller en matta av vilda blommor på ängen under dig, är våren full av möjligheter att experimentera med nya och ovanliga perspektiv. Böj dig ner för att fånga detaljerna hos små blommande blommor eller klättra upp i ett träd för att få ett fågelperspektiv av scener som inspirerar dig på marken. Det finns inga regler eller begränsningar, så lek loss och var inte rädd för att göra fel.

8. Boka en resa

När du ska finslipa dina färdigheter och utforska din passion för fotografering är det så att ju mer du ser, desto mer kan du fånga. Då finns det inget bättre sätt att utforska vårens magi än att göra årets första resa. Med varma och soliga dagar och massor att se och göra erbjuder våren alla fördelar med att resa på sommaren – men till bråkdelen av kostnaden. Du behöver inte ens resa till exotiska platser på andra sidan jordklotet – styr kosan till den där lilla kuststaden som du har drömt om hela vintern, eller en campingplats uppe i bergen där du kan njuta av naturens stillhet. Kolla in våra resefotograferingstips för att samla mer inspiration. Det är bara att ta kameraväskan och sticka!

9. Roligt för hela familjen

Tycker du om att ta fina porträttbilder av dina barn eller nära och kära? Våren är den perfekta tiden att vara ute i naturen och ta fantastiska porträtt som du gärna framkallar och hänger upp på väggarna hemma. Håll utkik efter lavendelfält eller gyllene ängar fyllda av smörblommor – och välj ut en liten plätt som blir din egen utomhusstudio för porträtten. Ta med en liten pall eller trappstege – eller släpp loss kreativiteten genom att klättra upp i ett träd – och ta spektakulära porträtt med fågelperspektiv. Gå till en skog eller strand i närheten under soluppgångens eller solnedgångens gyllene timmar och ta glödande porträtt i det varma, smickrande solljuset. Kolla in våra porträttfotograferingstips för att samla mer kreativ inspiration.

Oavsett om ditt mål är att föreviga minnen som du kan dela i sociala medier eller att skapa ett färgsprakande konstverk att framkalla för att sätta färg på väggarna hemma, är det allra viktigaste att du har roligt och njuter medan du skapar!