Nu när du har fått koll på kamerainställningar och fotoappar är det dags att fokusera på de konstnärliga aspekter som gör fotograferandet så tillfredsställande. Här följer några tips som hjälper dig att utforska din kreativa ådra och börja se världen på ditt eget, unika sätt.

Hitta inspiration i vardagen

Fotografering är som en superkraft. Plötsligt ser du det vackra och intressanta i världen, med fototillfällen i varje stund. Varför vänta på den årliga semestern för att ta familjeporträtten, när du kan skapa vackra bilder hemma i trädgården? Ta med dina lurviga familjemedlemmar till stranden eller parken för en busig fotosession, eller bjud in några kompisar till en porträttsittning hemma på trädäcket. Du kommer att bli förvånad över allt du kan skapa när du använder vardagen som inspirationskälla!

Kom ihåg: “Ingen ser det du ser”

“Det är en illusion att bilder tas med kameran … de skapas med ögat, hjärtat och huvudet.”

~ Henri Cartier-Bresson

När man börjar med fotografering är det normalt att ägna mycket tid åt att lära sig kamerainställningarna. Men nu när du har koll på grunderna har du förmodligen insett att kameran bara är ett verktyg. Det är din unika blick som gör dig till fotograf, inte din kamera. Från och med nu ska du med andra ord utmana dig att ägna mindre tid åt att bläddra runt i mobilen eller pilla på olika kamerareglage och mer tid åt att leta efter nya, spännande motiv.

Hitta din muse

Vem motiverar dig att skapa? Det kan vara din respektive, dina barn eller vänner som lockar dig att ta fram telefonen och fånga ansiktsuttryck eller personliga stunder. Är du familjens självklara fotograf på familjesammankomster och fester? Kanske är det ditt nära band till husdjuret som får dig att rulla runt i gräset på jakt efter den perfekta kameravinkeln. Oavsett ska du hitta din musa och låta hen inspirera din fotografiska vision.

Ha alltid med dig kameran eller mobilen

“Den bästa kameran är den som är med.”

~ Chase Jarvis

Nu när du börjar betrakta världen som en fotograf kommer du att se fototillfällen överallt. Du kanske upptäcker något fantastiskt eller hysteriskt roligt när du följer barnen till skolan. Eller så bestiger du ett berg med din partner och möts av en magnifik regnbåge precis när ni når toppen. Du vet aldrig när inspirationen kommer, så det är alltid en god idé att ha kameran med dig. Förvara din kameramobil i fickan eller kameran i väskan, så att du alltid är beredd att fånga livets magiska ögonblick när de infinner sig.

Fokusera blicken

Nybörjarfotografer ser ofta hela scenen framför sig och försöker få med allt på en eller två bilder. Men de med lite mer erfarenhet inser att det är detaljerna som gör helheten. Du kan till exempel använda ett vidvinkelobjektiv för att ta översiktsbilder och sedan zooma in på detaljer för att få med alla kapitel. Om du fotograferar barnets födelsedagskalas, prova att ta bilder av kalaskläderna (särskilt om det är en tjusig klänning!). Se om du kan fånga speciella ögonblick som när barnet öppnar sina paket, och ta även uppställda porträttbilder med deras kompisar och familjen. Ibland är det de små sakerna som säger mest.

Bli ljusets bästa vän

“Ljuset gör fotografiet. Omfamna ljus. Beundra det. Älska det. Men framför allt, lär känna ljuset. Lär dig allt som är värt att veta, så har du nyckeln till fotografering.”

~ George Eastman

Ordet ”fotografi” kommer från de grekiska orden φωτός (ljus) och γραφή (teckning/målning). Det betyder bokstavligen “teckning/målning med ljus”. Vi kan med andra ord säga att finslipningen av din fototeknik handlar helt och hållet om att experimentera med olika ljussättningar. Soluppgångens och solnedgångens milda ljus (de så kallade gyllene timmarna) passar kanske perfekt till att ta porträttbilder på din käraste. Bilderna från familjesemestern blir nog mer levande och effektfulla om du tar dem på stranden i det starka ljuset mitt på dagen. Eller varför inte använda det spridda ljuset som skiner in genom ett visst fönster i huset till att ta foton av ditt nyfödda underverk? Bara tänk på att fotografering handlar om att fånga ljuset!

Tro på dig själv och dina kreationer

Det är bara naturligt att känna sig lite självmedveten när du är ute och plåtar med kameran, och även när du tar bilder med mobilen. Folk lägger kanske märke till dig och undrar vad du fotograferar, men låt dem inte hindra dig. De är garanterat bara nyfikna, eller kanske själva intresserade av fotografering. Oavsett om du tar modebilder av din bästis nya outfit eller fartfyllda foton på barnens mountainbiketur, njut av det du gör och tro på dig själv.

Du hittar fler råd och tips som kan inspirera dig när du fotograferar i önskefotos blogg.

Kommentarer