Från ditt barns första födelsedag till din brors bröllop – evenemangsfotografering handlar om att dokumentera livets viktigaste ögonblick. Oavsett om du planerar en stor fest med vännerna eller en liten familjeträff kommer de här nybörjartipsen att hjälpa dig att dokumentera mer.

1. Kom tidigt

Om du är förberedd och kommer tidigt får du bättre bilder. Att komma tidigt är en fördel, oavsett om du fotograferar ditt barns skolevenemang eller dina föräldrars guldbröllopsdag. Då kan du nämligen för det första utforska platsen och bestämma var du skulle vilja stå när du fotograferar– spana in ställen med bra naturligt ljus eller ett stort fönster om det är inomhus. För det andra kan du se till att du inte missar viktiga händelser, till exempel att en överraskande gäst som du inte visste skulle komma anländer. Och slutligen ger det dig tillräckligt med tid att förbereda din kamera (eller mobilapp) så att du är redo att börja fotografera så snart evenemanget börjar.

2. Var beredd på viktiga ögonblick

När paret kommer in i kyrkan eller när födelsedagsbarnet slår en första blick på den speciella födelsedagspresenten – evenemangsfotografering handlar om att fånga de där ”en gång i livet”-ögonblicken. Du får oftast bara en chans att fånga dem, därför är det viktigt att vara förberedd och redo att knäppa av när de kommer. Se till att ha kameran om halsen och klar för att fotografera eller ha din mobil i handen hela tiden. Om du fotograferar ett evenemang med ett program eller ett planerat förlopp, som ett bröllop eller en välorganiserad fest, fråga organisatören när olika saker ska ske. Om du vet exakt var och när saker ska hända kan du se till att du befinner dig på rätt ställe redo att fånga händelsen.

3. Fotografera reaktioner

När du fokuserar på att inte missa viktiga ögonblick kan det vara lätt att glömma de små sakerna som händer runt omkring dig. Om till exempel ditt barn framför en överraskningsdans eller läser upp en dikt på familjeträffen fokuserar du naturligtvis på att få bilder av barnet under framförandet. Men det är även viktigt att fånga folks reaktioner, oavsett om det är glädjetårar eller skratt eller förvåning och chock. Så glöm inte att titta dig omkring för att se hur folk reagerar på ”huvudattraktionen”.

4. Fotografera hela historien

Evenemangsfotografering handlar om att berätta historien om vad som händer framför dig. Och liksom historier i böcker eller filmer har alla evenemang biroller och huvudroller. Om till exempel någon i familjen spelar ett instrument på en konsert kan du fotografera publiken lika väl som personerna på scenen. Du tittar kanske på konserten tillsammans med vänner eller familjemedlemmar som du kan fotografera. Då får du en mer komplett historia. Om du fotar en match där ditt barn deltar kan du exempelvis även fotografera alla hurrande supportrar, tränarna och lagkamraterna. Du är regissören och alla på evenemanget kan spela en roll i dina bilder.

5. Ta ögonblicksbilder

Var inte rädd för att ta bilder där folk inte poserar. Sådana naturliga bilder hjälper dig att fånga hur det verkligen var. En bild på din lilla älskling som har somnat efter att ha ätit för mycket tårta eller ett snabbt foto på din far med tårar i ögonen på din systers bröllop – ögonblicksbilder hjälper dig att komma ihåg de små ögonblicken som gjorde evenemanget helt speciellt. Ibland blir de till och med bättre än bilderna där folk poserar.

6. Ta bilder där det händer något

Från sportevenemang till danspartys, konserter till kalaslekar– händelser är alltid roliga att fotografera. Om du använder en kamera kan du använda ett zoomobjektiv som låter dig komma nära motivet. Fotograferar du med mobilen? Prova seriebildsinställningen så att du kan ta flera bilder av det som händer och sen välja de bästa. Gå så nära ditt motiv som möjligt – på dansgolvet eller till och med på scenen – och dyk ned i stunden.

7. Använd öronen lika mycket som ögonen

När du är i ”fotograferingsmode” är det normalt att du fokuserar på det du ser. Men när man fotograferar evenemang är det också viktigt att vara medveten om vad som händer runt omkring och ibland är det bra att använda öronen till det. Fotograferar du din mammas 60-årsklas hemma hos henne? Lyssna efter vad som händer i andra rum i huset eller kanske även utanför i trädgården. Fotograferar du din systers student? Lyssna på lärarens presentationer så att du inte missar hennes entré.

8. Uppmuntra folk att posera

Oavsett om du samlar hela familjen för ett gruppfoto i trädgården eller ett snabbt porträttfoto av din partner innan hen går upp på scenen med sitt band är bilder där folk poserar perfekta under alla evenemang. Fundera på vad som syns i bakgrunden på bilden så att det tydligt framgår var bilden är tagen. Om du till exempel tar en bild på ditt barn innan en simtävling arrangera bilden så att bassängen syns i bakgrunden. Om det är en konsert få din modell att hålla sitt instrument och arrangera din bild så att man ser scenen och/eller publiken i bakgrunden.

9. Använd naturligt ljus om det går

Försök alltid hitta naturligt ljus för bilder där folk poserar för då kan du skapa mer smickrande bilder. Hitta ett stort fönster om de fotar inomhus eller en solig plats i trädgården om du är utomhus. Om din modell kisar för mycket i starkt ljus kan det vara bra att fotografera i skuggan istället. Om det är ett stort inomhusevenemang, som en basketbollmatch eller tennisturnering, försök hitta ljus som du kan ställa upp din modell framför.

10. Involvera andra

För att få ett annat perspektiv kan du låna ut din kamera eller mobil till din vän, partner eller familjemedlem. Det är ett väldigt roligt sätt att involvera andra som ofta ger fantastiska evenemangsfoton som du aldrig skulle ha tagit själv. Se till att kameran/mobilen står på auto så att allt de behöver göra är att rikta kameran och trycka av. Barn älskar sånt och du kanske även kan inspirera någon att börja med fotografering som hobby. Och en annan stor fördel är att du inte fastnar bakom kameran under hela evenemanget så du kanske även får några bra foton av dig själv.

Få fler tips och råd som inspiration för din fotografering på önskefotos blogg.

Kommentarer