Oavsett hur mycket vi älskar våra husdjur kan det vara svårt att fota dem. De är ofta så nyfikna att de har svårt att sitta still, så kameran fylls med suddiga bilder. Vi vet hur det känns! Därför har vi samlat tips på hur du tar proffsiga bilder av din två- eller fyrfotade vän.

Utnyttja djurets styrkor

Innan du knäpper loss kan det vara bra att studera lite. Notera djurets personlighet, så får du snart tillfälle att ta roliga bilder. Är ditt husdjur aktivt och älskar att vara utomhus? Försök använda djurets styrkor och fota medan ni är ute på er dagliga promenad. Om husdjuret är mer hemkärt, lägg märke till var det trivs bäst i huset – så får du fina foton i djurets naturliga miljö.

Lägg dig på deras nivå

När du tar foton av dina djur, försök se dem ur nya synvinklar och ta bilderna i deras ögonhöjd, inte din. Då får du en porträttaktig, intim känsla i bilderna och får samtidigt uppleva en ny värld från deras perspektiv.

Inställningen är allt

Var noga med att kameran är rätt inställd innan du sätter igång att fota. Om du använder mobilkameran passar burst-läget bäst till actionfoton. I burst-läget tas flera bilder på kort tid, så att du får fler foton och större chans att ta den perfekta bilden. Om du vill ha renare och mer knivskarpa foton av djuret kan du kanske använda en DSLR-kamera för att få mer kontroll över inställningarna.

Engagera nära och kära

Det kan vara svårt att behålla husdjurets uppmärksamhet när du fotar. Men det behöver det inte vara, särskilt inte om du har familj och vänner i närheten. Försök engagera dem i fotograferingen – antingen genom att be dem distrahera djuret med en leksak eller låta dem leka så att bilderna blir mer dynamiska.

Belöna djuret

Vem gillar inte något gott efter väl utfört arbete? Uppmuntra det beteende du vill se (och fota) hos djuret genom att ha några godbitar nära till hands eller klia djuret lite på magen när ni är klara. Dessutom kan den stunden vara ett mer spontant fototillfälle i sig. På så sätt behåller du husdjurets fotointresse och uppmuntrar i rätt riktning.

Nu när du är redo att ta bättre bilder av din lurviga bästis eller söta foton av katterna, varför inte förvandla bilderna i kameran till en fotobok hos önskefoto? På så sätt kan du se tillbaka på era mysigaste stunder (och poser) tillsammans, utan att bläddra genom stora mappar.

Börja skapa

Kommentarer