Smartphone fotografi

Det finns en fördel med att fotografera med mobilen: du har nästan alltid din smartphone nära till hands. Det innebär fler och ofta bättre möjligheter att ta spontana bilder som inte liknar de du tar med en vanlig kamera. Följ tipsen nedan för att ta unika och spontana bilder med din kameratelefon!

1. Experimentera med olika vinklar

Smartphone fotografi vinklar

Ta inte bara bilder rakt framifrån. Var kreativ och ta dem ovanifrån, underifrån eller i en vinkel. Det skapar spännande perspektiv. Kameran i mobilen känns på något sätt inte lika seriös som en vanlig kamera så du kommer antagligen gilla att experimentera.

2. Gå nära – bokstavligt talat

Smartphone fotografi närbild

Eftersom kameran i mobilen inte innehåller ett riktigt zoomningsobjektiv som digitalkameror har kan du närma dig föremålet för en bra närbild. Du slipper suddiga och pixliga foton. Även om du har en mobil som kan zooma in digitalt förlorar du oftast många pixlar.

3. Fånga de där solstrålarna

Smartphone fotografi utomhus

Om du har turen att se solstrålarna behöver du vara snabb för att fånga dem. När du fokuserar ska du se till att solen faller inom föremålets omgivning. Flytta snabbt din mobil för att hitta en vinkel som fångar de flesta av strålarna. Tryck på skärmen för att zooma in på solstrålarna (då filtrerar du genom ljuset) och ta bilden. (Bäst med iOS- och Android-smartphones.)

4. Välj, rama in och fokusera

Smartphone fotografi fokus

Istället för att fotografera hela byggnaden kan du välja att fokusera på en enskild intressant aspekt av den. Välj till exempel att fokusera på en vägglykta med intressant utseende. Det skapar ofta bilder med mer atmosfär, den typen av bild som fungerar utmärkt som bokomslag.

5. Ljus, ljus och mera ljus

Smartphone fotografi ljus

Om det inte finns en inbyggd blixt i din mobil kan du försöka att ta bilder på väl upplysta platser. Om du är inomhus riktar du bara lite ljus mot föremålet och börjar fota. Du kommer att få bättre resultat direkt.

Bevisa att du inte behöver en avancerad digitalkamera för att ta bra bilder. Vi hoppas att de här tipsen för att fotografera med telefonen har inspirerat dig att ge dig ut med din mobil. När du har tagit några bilder kanske du vill förvandla dem till en fotoprodukt så att du stolt kan visa upp dina nya kunskaper om att fotografera med en smartphone hemma?

Kommentarer