De 10 bästa europeiska destinationerna för de stadsturer som måste finnas på din lista

Skriven av Onskefoto, 25 april 2019

Vi har de tio bästa europeiska destinationerna för minnesvärda weekendturer – från Budapest till London. Kolla dessutom in våra tips på hur du hittar städernas mest fotogeniska platser.

Vem skulle inte gilla en stadstur under en lång weekend? Med så många fantastiska europeiska destinationer inom räckhåll finns det massor med platser att utforska – bara en kort flyg- eller tågresa bort.

Här är våra tio bästa val bland Europas mest spännande städer. Du får veta var du kan fotografera solnedgången i Madrid. Vi tar dig genom de hemliga passagerna i Paris. Och vi har till och med förslag på de mest fotogeniska platserna i städerna, så att du kan ta fina bilder till ditt Instagramflöde eller till din nästa önskefoto fotobok.

1. Rom

En bild i solnedgången över Roms takåsar.

Rom har massor att erbjuda för en weekendtripp. Förutom medelhavsklimatet, udda affärer och vackra kvarter finns det en fantastisk stämning i staden. Det är en obligatorisk destination för konst- och historiefantaster på grund av stadens alla torg, kyrkor, målningar och några av de mest ikoniska historiska platserna i världen. Men det är även gourmeternas paradis. Roms förrätter måste definitivt avsmakas – alltså charkuterierna, ostarna och aperitiferna före middagen.

Var man tar bilder i Rom

Åk till Janiculum (Gianicolo på italienska) för att ta fantastiska bilder av Roms silhuett. De mest imponerande bilderna tar man i gryningen eller i skymningen. För att hjälpa dig att ge rättvisa åt dina bilder tidigt på morgonen eller i kvällsljuset kan du kolla in dessa tips om hur du hanterar vitbalansen på din kamera.

2. Madrid

En bild över Madrids silhuett en solig dag.

Varför inte låta Madrid bli destinationen för din nästa stadstur? Där finns det mycket att göra, och staden är det perfekta stället att besöka om du vill avnjuta både lite kultur och spansk kokkonst. För att titta på Picassos Guernica på nära håll ska du bege dig till Museo Reina Sofía. Och för att få njuta av lokala klassiska maträtter med träkolsdoft kan du testa Restaurante Botín – världens äldsta restaurang, enligt Guinness World Records.

Var man tar bilder i Madrid

Debodtemplet skänktes till Spanien av Egyptens regering. Det transporterades till Spanien och återuppbyggdes sten för sten på plats. Det ligger på promenadavstånd från centrum och du får en bra vy över staden därifrån – perfekt för att ta bilder i solnedgången.

3. Paris

En bild av Eiffeltornet som tagits över floden i skymningen

Paris, de älskandes stad, är enligt mångas förmenande en av världens mest romantiska weekend-destinationer. Du och din äkta hälft kan ta en sefie högst upp i Eiffeltornet, ströva omkring på stans lugna, små gator och insupa Parisatmosfären utanför barer och caféer – très chic. Den världsberömda Louvren får du inte missa, och det finns massor av lokala butiker och marknader som också är väl värda ett besök. Lycka till med att hinna med allt under en weekend.

Var man tar bilder i Paris

När du har fotograferat alla dessa sevärdheter, kan du ge dig på något annorlunda. Det finns massor med dekorerade täckta passager, som konstruerades i Paris under 1800-talet. Eftersom de inte tillhör de typiska turistställena, kan du ta några riktigt intressanta bilder utan att vara omgiven av det vanliga folkstimmet.

4. Bukarest

En bild som tagits utanför ett café i Bukarest i skymningen.

De senaste åren har den rumänska huvudstaden vuxit i popularitet som en weekend-destination. Staden sjuder av liv och erbjuder massor med prisvärda caféer och restauranger. Dessutom finns det mycket annat att utforska. Du kan chilla i parkerna, ströva omkring i den livliga Gamla stan och ta bilder av den spännande arkitekturen med din kamera.

Var man tar bilder i Bukarest

Åk till Pasajul Macca-Vilacrosse – en glasövertäckt galleria i Gamla stan. Men om du vill njuta av god mat förutom av dina bilder, ska du testa Caru’ cu Bere. Denna historiska restaurang ligger också i Gamla stan. Interiören kommer att bli en fantastisk bakgrund till alla bilder från middagen.

5. London

En bild av Gurkan (30 St Mary Axe) tagen med kort slutartid i London nattetid, medan två Londonbussar kör förbi.

London är en av världens mest välbesökta städer, och en weekend där erbjuder enormt mycket att upptäcka. Legendariska sevärdheter ligger utströdda över hela stan och dessa måste du naturligtvis besöka. Men det finns även mycket att upptäcka utanför turiststråken, till exempel spännande nya barer, restauranger och caféer som poppar upp nästan varje dag. Staden är full av museer med fritt inträde så om du vill erbjuda dina barn en pedagogisk upplevelse under familjeweekenden, har du chansen nu.

Var man tar bilder i London

Sankt Paulskatedralen hjälper till att utforma Londons berömda silhuett. Men för att se den och knäppa den från en annan vinkel, ta tunnelbanan till St Paul’s Station och ta avfarten mot One New Change shoppingcentrum. Ta hissen till terassen på sjätte våningen. Där får du den bästa tänkbara utsikten över Sankt Paulskatedralen.

6. Lissabon

Om du vill uppleva en stadstur med solsken, åk tilll Lissabon. Du kan utforska stadens kullerstensgränder medan du njuter av det varma medelhavsklimatet. I utkanten av Lissabon finns det sandstränder om du vill ta en paus från all sightseeing. Och under sommarmånaderna kan du delta i den portugisiska festivalen (festa) med mycket underhållning i stan. När du ändå är där kan du arbeta dig igenom Lissabons långa lista av prisvärda restauranger. Missa inte att prova pasteis de nata – läckra små vaniljsåstarteletter som du gärna vill njuta av hela weekenden.

Var man tar bilder i Lissabon

Museet MAAT är väl värt ett besök. Dessutom är det den perfekta platsen för att ta bilder. Du kan ta bilder av den moderna arkitekturen, stranden och 25 April-bron, eller ta vackra bilder av solnedgången över takåsarna i skymningen.

7. Hamburg

En båt på floden mella två byggnader där två förgreningar av vattnet möts.

Testa Hamburg med en stadstur full av musik och underhållning. I Tysklands näst största stad finns det massor med unika mötesplatser. Perfekt för en weekend som gör skillnad! Landets största hamn finns i Hamburg och det finns spår av stadens maritima historia i hela staden. Och om du berhöver lite avkoppling efter att ha utforskat Hamburgs nattliv, kan du ta en båttur på inre och yttre Alster (konstgjorda sjöar).

Var man tar bilder i Hamburg

Planten un Blomen är den perfekta platsen för att chilla och ta fina bilder för din fotobok. Det är en botanisk trädgård och en idealisk utflykt när man vill komma undan det hektiska centrumet. En ljummen sommarkväll kan du titta på fontänen med en vatten-ljus-orgel som lyser upp parken. Och varför inte praktisera dina kunskaper i slutarteknik för att se vilka bilder du kan ta av vattnet?

8. Göteborg

En bild av Göteborgs hamnområde på natten.

Sveriges näst största stad har rankats som en av världens mest sällskaplig platser i världen, och den anses vara landets kulinariska huvudstad. Staden passar perfekt när man vill göra en stadstur med vänner för att utforska nattlivet och upptäcka lokala restauranger. För aktiviteter dagtid hittar du en eklektisk blandning av butiker och caféer i det historiska Hagaområdet.

Var man tar bilder i Göteborg

Bege dig till Lilla Bommen, även bekant under namnet Läppstiftet, för att ta en fantastisk bild av Göteborg. Åk till Skansen Kronan, en gammal försvarsanläggning på Risåsberget, om du vill ta en stadsbild av centrum att lägga till i din fotobok.

9. Budapest

En bild av den ungerska parlamentsbyggnaden vid floden i Budapest.

Om du gillar att ta bilder av arkitektur när du är ute på en stadstur, då ska du välja Budapest. Ta en kryssning längs med floden Donau för att ta bilder av Buda och Pest med arkitektur i Jugendstil. Då kan du även ta bilder av stadens historiska broar, som du kan använda i din fotobok. När du känner för att låta dig själv och kameran ta en paus, kan du besöka Budapests termalbad. Glöm inte ta med dina badkläder.

Var man tar bilder i Budapest

Gå till Margaretabron för att ta dina bästa stadsbilder under denna weekend. Stå i solnedgången mitt emot Országház, den ungerska parlamentbyggnaden, på andra sidan av floden Donau för att ta den bästa bilden för omslaget till din fotobok över stadsturen.

10. Amsterdam

En bild av Amsterdams byggnader vid kanalen

Amsterdam är den perfekta staden för att ta fotogeniska bilder under en weekend. Det första du lägger märke till vid din ankomst är det stora antalet cyklar. Det lär finnas ungefär tre cyklar per invånare. Det bästa sättet att ta sig runt stan är med cykel, men du kan även se stan från kanalen. Båten tar dig förbi rader av traditionella holländska byggnader. Amsterdam är lagom stor för en weekendresa. Det finns mycket att upptäcka, och på ett par dar hinner du besöka alla större turistattraktioner såsom Van Gogh-museet.

Var man tar bilder i Amsterdam

Korsa floden till Amsterdam Noord och EYE filmmuseet. Där finns en fantastisk terass med utsikt över den livliga hamnen. Därifrån får du en annorlunda vy över stan.

Vart leder ditt nästa äventyr dig? Nu när du fått inspiration från våra tio bästa europeiska destinationer, se till att fånga dina bästa ögonblick med kameran. Släpp sedan loss din kreativitet i en fotobok så att dessa långa weekender varar för evigt.

Och för att skapa din bästa fotobok hittills kan du kolla in vår guide med praktiska fototips.

Känner du någon annan som letar efter tips på stadsturer? Dela denna blogg på sociala medier med hjälp av länken nedan.