Kameror har blivit en stor del av vardagen, och oavsett om vi använder vår mobil eller en DSLR, har vi aldrig tidigare haft så bra tillgång till fotoapparater av hög kvalitet. Alla moderna kameror erbjuder massor med automatinställningar som förenklar fotografering, och till och med de vanligaste sociala medierna för bilddelning erbjuder avancerade redgeringsalternativ så du kan vara nästan säker på att dina bilder kommer att se bra ut.

Vi säger “nästan säker” eftersom tekniken har gått framåt fantastiskt fort, men trots det gäller de bastekniker som fotografer har använt i mer än ett sekel fortfarande i dag, och det finns inga tecken på att de kommer att bli mindre relevanta den närmaste tiden.

Proceduren  för att ta en bild, oavsett om det gäller på film eller digitalt, handlar egentligen bara om att ljus passerar en trång öppning och projicerar en bild på en sensor eller en film.
Det sätt på vilket vi kontrollerar detta ljus avgör vissa aspekter hos våra bilder, till exempel rörelseoskärpa, exponering och skärpedjup. Dessa kan användas för att ge en kreativ och personlig twist till våra bilder och hjälpa oss att skapa de bilder vi vill ha, och inte dem som vår kamera väljer åt oss.

Det finns fyra viktiga variabler som är inblandade i reglering av ljus, och dessa är

I denna första introduktion till grunderna för fotografering kommer vi att titta närmare på var och en av dessa variabler. Vi ska förklara hur de kontrollerar ljuset, hur man använder dem och vilken effekt de har på dina bilder.

Nedan finns en kort introduktion till de ämnen som vi kommer att ta upp.

Slutarhastighet

För att inprägla en bild på en sensor eller en film måste en liten mängd ljus släppas in genom linsen. När du trycker för att ta en bild öppnas och stängs din kameras slutare väldigt snabbt och en bestämd mängd ljus når sensorn eller filmen. Den mängd ljus som tränger genom linsen, och därmed den hastighet med vilken slutaren öppnas och stängs, får en stor inverkan på exponeringen (hur ljus eller mörk din bild blir) och rörelseoskärpan, som gör att du kan “frysa” en rörelse eller visa den.

Bländare

Storleken på den öppning som slutaren kontrollerar är en annan inställning som kan justeras. Denna inställning kallas bländare och den påverkar både exponering och skärpedjup, eller DOF. Längre fram kommer vi att beskriva detta mer detaljerat men, för att fatta oss kort, om man kan hantera DOF, kan man bestämma hur mycket av bilden som kommer i fokus.
Du har säkert lagt märke till bilder där enbart motivet är i fokus och bakgrunden tonar bort i en utsuddad färgpalett. Denna effekt uppnås genom att justera bländaren och därmed DOF.

ISO

ISO refererar till filmrullarnas ljuskänslighet förr i tiden. Nu handlar det om hur känslig din kameras sensor är för ljus, och precis som ljuskänslig film skapade korniga bilder, gör en hög ISO-inställning på din kamera bilden ljusare – men på bekostnad av den digitala motsvarigheten till korn, det vill säga brus.
Allt eftersom den tekniska utvecklingen går framåt, förbättras kvaliteten på bilder tagna med höga ISO-inställningar, men man får inte glömma att varje kamera har en gräns för vad som kan anses vara en acceptabel mängd brus.

Vitbalans

Alla ljuskällor är olika. Detta innebär att varje gång du tar en bild försöker kameran bearbeta den information den tar emot och avgöra vilka som är de rätta färgerna för scenen. Resultatet varierar beroende på om du använder naturligt ljus, volfram, LED eller någon annan ljuskälla, och det varierar även beroende på om det är en mulen dag, om du befinner dig inomhus eller utomhus och så vidare.
Fel vitbalans kommer att medföra att färgerna förskjuts mot en sida av färgspektrum och blir alltför gula, gröna, blå eller magentafärgade, vilket gör att färgerna ser onaturliga ut.
Alla moderna kameror har förinställningar för vitbalans som täcker de vanligaste scenarierna, men det finns mer avancerade alternativ som kan hjälpa dig finjustera dina bilder exakt efter dina behov.

 

I listan ovan finns de viktigaste inställningarna som varje fotograf behöver känna till för att få det bästa resultat av sina apparater och för att garantera att de har kontroll över kameran istället för tvärtom. Det finns väl inget mer frustrerande än att se en scen framför dig som du vill fånga och sedan behöva konstatera att din kamera inte samarbetar och levererar det resultat du önskar.
Det är viktigt att behärska fototekniken för att kunna ta fina bilder, och fina bilder gör skillnad när de framkallas eller visas upp i storformat.

Dessa är de viktigaste inställningarna eftersom de gäller för varje bild du tar och de kan inte, i synnerhet  inte i vissa fall, ändras eller fixas till efteråt. Det måste bli rätt direkt när du tar bilden.
Även om man skulle kunna gå in på massor med detaljer för var och en av dessa inställningar, kommer vi att fokusera på en mer allmän introduktion till var och en av dem och ge nödvändig information för att alla ska kunna gå ut och experimentera, använda sin kreativitet och personliga twist i jobbet, växa som fotografer och skapa vackra bilder av speciella ögonblick.

Kommentarer