COVER_WB_SE

I vår kunskapsserie har vi berättat om alla slags fotograferingsinställningar och tekniker du kan använda för att ta bättre bilder och skapa professionella fotoböcker från önskefoto. Som vi har sagt förut, att ta en bra bild beror på många olika variabler, både kreativa och tekniska. För att ge dig fler kreativa alternativ är det bäst att börja förstå vilka verktyg och kamerainställningar du har att arbeta med, och när du har den grundläggande förståelsen kan du börja experimentera mer med dina bilder.

De viktigaste funktionerna på din digitalkamera finns för att kontrollera ljuset som träffar din sensor. Och i vår tidigare handledning om hur man använder ISO förklarade vi hur du skulle fånga så mycket ljus som möjligt när du tar bilder under mer komplicerade förhållanden. Men att ta en bra bild är inte bara beroende av ljuskvantitet, det är också viktigt med ljuskvalitet, och det bästa sättet att ta itu med det är med en inställning som kallas vitbalans.

Vad är vitbalans?

En bild på en spårvagn som kör uppför en trång gata. Bilden är uppdelad i tre för att visa vitbalans; en tredjedel har blåaktiga toner, mittdelen har balanserade toner och den högra tredje har gulaktiga toner.

Inte allt ljus är detsamma, och visst ljus är kallare än annat. Ta ett kallt blåaktigt neonljus i en tunnel, till exempel, det skiljer sig väldigt mycket från de varma guldiga tonerna i en solnedgång. På liknande sätt verkar skenet från ett stearinljus mycket varmare än ljuset en mulet dag. Våra kameror kan inte exakt definiera ljusets kvalitet under dessa förhållanden. Även om det finns automatiska inställningar som kan fungera ganska bra blir resultaten inte alltid perfekta och färgerna kan se lite obalanserade ut.

När vi tar en bild försöker kameran att hitta en neutral grå punkt i fotot, och sedan försöker den balansera alla färger runt den. Om det blir rätt kommer alla färger att se bra ut på bilden, om inte kan du få mycket gulaktiga eller huvudsakligen blå toner. Vitbalans är den inställning som kan hjälpa till att fixa detta. Och genom att korrigera vitbalans betyder det i grunden att du balanserar alla toner i ditt foto på ett korrekt sätt. Att veta hur man använder den och hur man manuellt ställer in kameran så att den känner igen ljusets kvalitet i scenen är väldigt viktigt och det är väldigt enkelt att göra.

Hur du använder vitbalansEn bild av en mops i en röd regnkappa. Bilden visar hur vitbalans kan ändra tonerna i en bild; den är uppdelad i fem nyanser med ikoner för olika kamerainställningar ovanför den.

Oavsett om du vill fånga realism eller leka med färger i dina bilder kan vitbalans hjälpa dig att uppnå båda dessa effekter. Det enklaste sättet att ställa in vitbalansen är att använda förinställningar på kameran. Alla digitalkameror har en automatisk vitbalansinställning samt flera förinställningar för olika förhållanden, till exempel soligt, molnigt, skuggigt och inomhus.

Det kan hända att den automatiska inställningen fungerar för dig, men som vi nämnde kan en kamera inte berätta om du är inomhus eller utomhus en molning dag, så färgbalansen kan bli fel i din bild. Det är där förinställningarna kommer till nytta. Prova dem så att du kan få en känsla för vad din kamera kan göra och hitta färgbalansen du föredrar från varje förinställning. Medan du håller på kommer du att märka att en enkel förinställd ändring kan göra stor skillnad för dina bilder jämfört med en bild som tagits med en automatisk inställning.

Så här finjusterar du dina vitbalansinställningar

En Kelvin-skala som visar ljusa temperaturer från 1000 till 10000, med stearinljus, konstlat ljus, solljus och molnig himmel markerat på skalan för att visa temperaturen i Kelvin-grader.

Vissa kameror låter dig anpassa dina vitbalansinställningar ännu mer. För eventuella bilder där dina förinställningar inte funkar kan du finjustera vitbalansen genom att justera ljusets temperatur manuellt. Detta mäts på en skala av Kelvin-grader. De låga värdena representerar ljustemperaturen hos ett stearinljus, medan de höga värdena representerar en mulen himmel eller skugga. Ta en titt på diagrammet ovan för att se var olika ljusförhållanden ligger på skalan.

Så här justerar du vitbalansen när du har tagit en bild

Skärmdumpar av vitbalanskontroller på en mobiltelefon.

Vitbalans är också lätt att justera när du har tagit en bld med din digitalkamera eller din mobil. På de flesta mobiler och i bildredigeringsprogram kan du redigera temperaturen på en bild med ett enkelt skjutreglage. Dessa går från gult till blått och från grönt till magenta.

Det finns massor av fotoredigeringsprogram som du kan ladda ner till din mobil, varav några fungerar lika bra som redigeringsprogram. Och för att ändra färgbalans på dessa kan du ofta använda ett skjutreglage som justerar nyansen och ljuset i din bild. Massor av mobiler låter dig även i viss omfattning justera dessa inställningar i ditt bildgalleri också.

Genom att leka med dessa reglage kommer du snart att räkna ut hur du balanserar dina färger, och du kanske även hittar några nya kreativa alternativ som du gillar.

Saker att tänka på när du använder vitbalans när du fotar

En bild på en kvinna på en bro i Amsterdam. Bilden visar hur vitbalans kan påverka en bild; den är uppdelad i fyra delar, där varje fjärdedel visar över en annan färgton. Det finns en balanserad del i en cirkel i mitten .

Om det inte är så att du vill ha en viss look i dina foton kan det vara väldigt lätt att gå för långt med vitbalansreglaget, så var försiktig så att du inte överanvänder det när du korrigerar dina färger. För att undvika överanvändning av en viss nyans kan du först förska att flytta skjutreglaget till de två ytterligheterna så att du får en känsla av hur din bild skulle se ut om en nyans var mer framträdande än den andra. Därefter flyttar du tillbaka det till den neutrala punkten i mitten, sedan kan du försöka göra subtila korrigeringar därifrån.

För att kolla in resten av vår kunskapsserie med fototips kan du läsa vår introduktion till grunderna i fotografering. Genom att lära dig några enkla tips och tricks kommer du att ta fantastiska bilder av dina favoritögonblick som kommer att se fantastiska ut i dina fotoböcker från önskefoto.

Skapa din fotobok

Kommentarer