Så gör du den perfekta babyfotoboken

Skriven av Onskefoto, 21 april 2023

En babyfotobok är det perfekta sättet att se tillbaka på alla underbara stunder som försvann innan ni hann blinka. Hitta allt du behöver veta hos önskefoto med massor av tips och inspiration.

Babytiden är fantastisk, men också en av de mest hektiska perioderna i våra liv. Att vara nybliven förälder kan ibland kännas överväldigande. Därför är det inte så konstigt att vi, många år senare, inte minns så många tidiga stunder med barnen som vi kanske skulle vilja.

En babyfotobok från önskefoto är det perfekta sättet att återuppleva alla de där tillfällena. Dessutom kan du dela dem med släkten och kanske med barnen själva när de är större. En tidskapsel som rymmer alla ovärderliga stunder som passerade så snabbt.

Varje födelseberättelse är unik. Varje barn är unikt (till och med enäggstvillingar). Och alla babyfotoböcker från önskefoto är inte exakt lika, eftersom vårt användarvänliga online skaparverktyg hjälper dig att skapa något helt unikt. Här har vi samlat en kollektion med blogginlägg som ger dig tips på vad du kan ha med i din fotobok och hur du får ut mesta möjliga av skapandet från pärm till pärm.

Bevara livets viktiga ögonblick

Alla fotoböcker utgår naturligtvis från bilderna, så det är viktigt att du har en stor fotoskatt att välja från. Det finns många värdefulla ögonblick som du kan bevara i din babybok, framför allt alla första – babyns första leende, babyns första bad, första gången barnet smakade fast föda (och minen de gjorde sen).

Allt det här är dock lättare sagt än gjort. Små barn vet inte hur man poserar och de är inte så bra på att följa instruktioner heller. Ett användbart tips är att fotografen placerar sig på barnets nivå, engagerar dem och – framför allt – har ett rejält förråd av tålamod. Babyfotografering har det sistnämnda gemensamt med fotografering av vilda djur och det är något som det tar många proffs flera år att bemästra, men vi kan hjälpa dig att komma igång. Du hittar fler användbara tips i vår artikel med 9 fantastiska tips som hjälper dig att ta fina babyfoton.

LÄS MER

Textidéer till en babybok

Ingen graviditet är den andra lik och en babybok är ett jättebra sätt att dokumentera din egen resa.

I önskefotos fotoböcker kan du lägga till bildtexter och skriva så mycket eller lite du vill. Det kan vara allt från siffror och statistik till förklaringar av vad som hände och hur du kände just då. Orden i fotoboken blir ett sätt för barnet att minnas din kärlek redan från början och boken berättar historien om hur barnet kom till världen.

Och du kan verkligen börja från första början. Med en serie bilder och anteckningar kan du visa hur magen växte från vecka till vecka eller lägga till ultraljudsbilder och foton från din baby shower. Om barnet har kommit till genom en IVF-behandling kan du också visa barnet hur det såg ut från de första cellerna och till foster.

När babyn sedan växer kan du berätta om särskilda tillfällen i både ord och bild, visa upp favoritleksaker, tidiga relationer och beskriva alla små olika gester och beteenden som gör barnet till en unik individ.

Om du har idétorka har vi skrivit ett blogginlägg som sätter fart på kreativiteten.

LÄS MER

Håll minnena levande

Vi tar ständigt bilder med mobilen, men med så mycket foton i bildmappen kan vissa minnen försvinna i mängden. När alla foton ligger huller om buller i jättelika samlingar kan det vara tidskrävande att hitta de där tidiga babyminnena du tycker så mycket om. Det kanske inte alla har tålamod till, särskilt inte när en liten pockar på uppmärksamheten.

Då är en babyfotobok det perfekta sättet att samla alla favoritminnen på ett ställe. Du kan enkelt ta fram fotokollektionen när du vill och titta på dina favoriter. Och eftersom vi alla praktiskt taget lever i våra mobiler kan det kännas vackert och tidlöst att föreviga viktiga ögonblick i ord och bild på riktigt papper.

Vi har gjort skaparprocessen busenkel med helt anpassningsbara album och flera alternativ för att välja storlek, antal sidor, omslagsstil och mycket mer. För att visa dig hur enkelt det är hos önskefoto har vi gjort en smidig guide i fem steg som tar dig från start till mål med din babyfotobok.

LÄS MER

Skapa fler minnen

Att göra en fotobok fylld med minnen kan bli ett minne i sig, framför allt om du ber släkt och vänner att bidra till designen. Låt de stolta mor- och farföräldrarna dra sitt strå till stacken och be fastrar och morbröder att hjälpa till – kanske de duktiga storasyskonen också. Ni kan samla bilder tillsammans och be nära och kära att dela med sig av historier och anekdoter. När barnet sedan växer upp kan de se hur mycket kärlek det omgavs av.

Vi har satt samman en artikel med fem användbara tips på hur du gör en fin första babyfotobok, hur du gör den personlig på precis det sätt du vill och hur du kan engagera nära och kära också.

LÄS MER

Dela barnets utveckling när det växer

En fotobok är ett fantastiskt sätt att föra samman en familj, även om omständigheter och geografi kan stå i vägen. Om släktingarna bor långt bort i samma land och inte kan hälsa på så ofta eller om de finns utomlands, blir en babyfotobok varje år en uppskattad present för alla som saknar det där nära bandet. Med återkommande fotoböcker kan släkten uppleva hur barnbarn, syskonbarn och småkusiner växer upp och utvecklas i bilder och berättelser.

De passar också bra om du vill skapa ett eget bibliotek med fotoböcker att samla på. Då kan du se tillbaka på babyns utveckling när barnet blir större och kanske leta fram ett och annat pinsamt foto att visa upp i framtiden.

För att komma igång, kolla in vårt blogginlägg med 11 ljuvliga idéer till hur du kan dokumentera ditt barns utveckling.

LÄS MER