Att fotografera babyar kan vara knepigt. De är inte särskilt bra på att sitta stilla, och de har ännu inte lärt sig konsten att posera. Men det är viktigt att dokumentera dessa första värdefulla år då de förändras varje dag, eftersom du kommer att titta tillbaka på dem ofta. Lyckligtvis finns det några enkla saker du kan göra för att försäkra dig om att få bästa möjliga resultat.

1. Välj stil

Bestäm dig för en viss stil innan du börjar ta bilderna, och håll fast vid den. Tänk på att det är skillnad på att ta porträtt och dokumentärbilder. Bestäm dig även för vilket uttryck du vill förmedla med varje bild. Då blir det mycket enklare att uppnå det.

2. Ta dig tid att observera

Slösa inte hela dagen på att knäppa bilder, även om det är bra att ta flera bilder för försäkra sig om att få den perfekta bilden. Ta dig tid att lägga märke till små detaljer: hur barnet rör sig medan det leker, i vilken ställning barnet gärna sover, när det brukar le … och använd dina observationer för att ta bilder just i dessa ögonblick.

3. Interagera

Var inte rädd för att interagera med barnen, fånga deras uppmärksamhet och få reaktioner. Små barn är bara uppmärksamma en kort tid, så se till att ta tillvara på det korta ögonblicket de tittar in i kameran.

4. Böj dig ner

Böj dig ner så du är i jämnhöjd med barnets ögon. Då blir barnets proportioner bättre, och du undviker att ge intryck av att du “ser ner” på dem. Det är ett bra sätt att närma sig barnens värld på samma nivå för att visa världen som den ser ut för dem.

5. Var kreativ i användningen av färger och bakgrunder

Även om barnet är huvudpersonen i bilden, betyder det inte att du ska strunta i miljön som finns omkring det. Genom att matcha färger, strukturer och lägga till trevliga detaljer kan du göra ett vackert konstverk av en enkel bild.

6. Kontrollera ljuset

Även om ljuspreferenser kan vara en subjektiv sak är vanligtvis ett enhetligt, diffust ljus mer smickrande för bilder av barn. Ta gärna bilderna i rum med stora fönster så att det naturliga dagsljuset kommer in.

Om du tar bilder utomhus kan du dra fördel av morgon- eller kvällsljuset, den gyllene timmen, när solen ligger nära horisonten och ljuset är milt och varmt.Om du behöver använda blixt, se till att ljuset inte träffar barnet direkt. Om möjligt, vänd blixten mot taket så att ljuset reflekteras, eller täck den med en vit plastpåse för att mildra effekten så mycket som möjligt.

7. Kontrollera bländaren

När du kontrollerar bländaröppningen på din kamera så sätt den inte på det högsta värdet. Även om det stämmer att f1.2 eller f1.4 ger en drömsk, diffus skärpa, riskerar du att inte få med hela barnets ansikte på bilden. För att se till att få ett bra skärpedjup ska du luta bländaröppningen en aning neråt.

8. Inkludera andra människor

Även om barnet naturligtvis står i centrum medan du fotograferar det, får du inte glömma att inkludera familj och vänner i bilden. Då blir bilderna naturligare och även dina närmaste får då ett minne för livet.

9. Glöm inte detaljerna

Det är inte dags att lägga ifrån sig kameran bara för att barnet somnat. Detta är det perfekta tillfället att fånga detaljer som det kanske inte är så enkelt att få med på bilden vid andra tillfällen. En närbild på babyns lilla fot, eller handen som håller om snuttefilten, ger variation till dina bilder.

Nu när du har fått dessa tips är vi övertygade om att dina babybilder kommer att se ännu bättre (och gosigare) ut än någonsin förr. Och nu är du redo att visa upp dina vackra bilder på en vacker fotoprodukt. Skapa en fotobok av dina favoritbilder, eller skapa en väggdekoration att hänga upp i ditt hem. Dela dina bilder med oss på Facebook eller Instagram med hashtaggen #mittönskefoto så att vi kan se vad du har skapat.

Börja skapa

Kommentarer