Människorna, arkitekturen, parkerna, butikerna – med så många fantastiska saker på en och samma plats är städer den perfekta miljön för att ta en massa häftiga foton. Men med så mycket att fotografera kan det vara överväldigande att hitta rätt motiv (och fota på rätt sätt). Så oavsett om du ska åka på en weekend till en ny stad eller bara vill fota den stad du lever i har du nytta av våra råd nedan för att bli en mästare på att fotografera stadsmiljön och -livet.

1. Kom dit tidigt

Om det är något alla städer har gemensamt så är det att de är fulla av människor. Undvik folkmassorna genom att gå ut tidigt (under den gyllene timmen). Eller utnyttja massorna och ta med människor på ett kreativt sätt i dina stadsbilder.

 tips på stadsfotografering tidigt

Fota med lång slutartid så blir människorna till konstnärliga suddiga detaljer i dina foton.

2. Utnyttja reflektioner i vatten

Så många städer är byggda på vatten – utnyttja detta för att skapa vackra reflektionsfoton. Beroende på vattnet kan du behöva fota från några olika platser tills du når den reflektion du vill ha.

tips på stadsfotografering reflektioner

Ta bilder långt bortifrån för att fånga hela reflektionen.

3. Hitta symmetrin i omgivningarna

Livet är fullt av symmetri och i städer där det finns så mycket arkitektur hittar vi det överallt. Använd den urbana symmetrin för att lyfta fram motivet i dina bilder och förstärka kompositionen.

tips på stadsfotografering symmetrin

Skapa balans och en slående effekt med symmetri.

4. Fotografera ”din” stad

Vad tycker du är speciellt med din stad? Gatorna, maten, dina favoritbutiker? Fotografera dessa saker för att fånga din personliga upplevelse av staden.

 tips på stadsfotografering din stad

Gör vardagsbilderna mer intressanta genom att ta dem från olika vinklar och använda kreativa komponenter.

5. Ta dig an höga byggnader

Det kan vara svårt att ta arkitekturbilder så fotografera höga byggnader på ett intressant sätt genom att placera dig själv nära basen av byggnaden och fota rakt upp. Om det är soligt kan du vänta tills solen är bakom byggnaden eller fota rakt mot solen för att skapa soliga detaljer.

tips på stadsfotografering höga byggnader

Fyll upp hela fotot med byggnaden för en dramatisk effekt.

6. Gör något normalt speciellt.

Även de mest vardagliga saker kan bli konstnärliga och unika under rätt omständigheter. Håll ett öga på mönster eller intressanta layouter för att förvandla normala, vardagliga föremål till kreativa foton.

tips på stadsfotografering speciellt

Leta efter kompletterande färger, repetition och liknande former.

7. Fånga stadens ljus

En stad är magisk på kvällen. Få klara nattfoton som visar ljusen genom att stänga av blixten, justera slutartiden (på Canon-kameror är det AV-knappen, på Nikon är det S-knappen) och hålla kameran mycket stadigt.

tips på stadsfotografering stadens ljuns

Använd lång slutartid (t.ex. 1 sek) för att fånga stadens ljus på natten.

8. Använd svartvitt för en extra urban känsla

Inget säger stad mer än ett svartvitt foto. Ge fina bilder en stark urban känsla genom att göra om dem till svartvitt. Du kan även testa olika filter på din smartphone för att få till konstnärliga stadsfoton.

tips på stadsfotografering svartvitt

Förvandla dina bilder till svartvitt i vårt fotoboksprogram.

9. Skapa abstrakt konst

Städer erbjuder en perfekt miljö för att skapa egen abstrakt konst. Leta efter reflektioner i fönster, lek med linjer, ljus och skuggor och använd olika nivåer och vinklar för att skapa konstnärliga foton.

tips på stadsfotografering abstrakt

Använd ljuset för att fånga intressanta skuggor på kreativa platser.

Vill du lära mer? Ta en titt på våra andra fototips.

Kommentarer