13 sätt att skapa en helt egen serie med fotoböcker

Skriven av Onskefoto, 29 december 2022

Förvandla alla foton som slumrar i mobilen till en fantastisk serie fotoböcker som pryder sin plats i alla hem.

Om du är som vi är din mobil och dator proppfulla med bilder. Men de förtjänar mer än så: Därför har vi tänkt ut 13 idéer till hur du skapar en serie fotoböcker, så att du kan dela in dem i teman, kronologiskt eller hur du vill. Så att dina bilder äntligen får den plats de förtjänar.

Dina käraste

Skapa kollektioner av fotoböcker med de människor som betyder mest för dig. Gör en fotobok med familjen, nära vänner eller din respektive, till exempel. Det är ett härligt sätt att ständigt bli påmind om alla underbara människor i ditt liv. Dessutom blir de garanterat glada över att upptäcka sig själva i ditt hem! Kolla in vår blogg om familjehistorier för att få tips på vem du kan skapa till.

Funderar du på titlar till dina fotoböcker? Du kan till exempel ge varje bok namn efter den person du tillägnar den. Eller släppa loss kreativiteten och tillägna varje bok utifrån den roll de spelar i ditt liv:
Min stora kärlek.
Min ständiga kumpan.
Min lille gullegris.
Osv.

Porträtt av en barndom

Bevara varje år i barnens liv genom att skapa en serie fotoböcker. Då kan du se tillbaka på varje ögonblick med ett nostalgiskt leende när de är vuxna – och kanske genera dem inför kompisarna eller en framtida partner! För mer inspiration, kolla in våra idéer till babyfotoböcker och våra tips på hur du fotograferar barn.

Titeltips till dina fotoböcker:
Annas första år, Annas andra år
Anna år 1, Anna år 2

Vårt förhållande

Dokumentera hela ert förhållande i en serie fotoböcker, en för varje år eller halvår. Från de första dejterna tills att ni träffar varandras föräldrar och flyttar ihop. De blir ett fantastiskt minne när ni ser tillbaka på ert liv tillsammans i framtiden.

Titeltips till dina fotoböcker:
Anna & Alex 2021, Anna & Alex 2022
Du och jag 2021, Du och jag 2022

Er stora årliga semester

Skapa en fotobok full av alla minnen, stora och små, som ni fotograferar under er stora sommarsemester. När släkt och vänner sedan funderar på att göra samma resa kan du ta fram boken och ge dem massor av tips. Dessutom är det alltid roligt att se tillbaka på fina minnen under kalla höstkvällar. Läs vår guide och låt dig inspireras av våra fina designs till reseböcker.

Titeltips till dina fotoböcker:
Kanada 2019, Frankrike 2021, Thailand 2022
Vinter i Australien, Sommar i Peru
Vårt stora engelska äventyr, Semester i Rom, Vår franska upptäcktsresa

En serie kokböcker

Om du är en passionerad hobbykock med massor av recept i bakfickan kan du göra en serie helt egna kokböcker för att ta dem till nästa nivå. Dela in dem efter rätt, ingrediens, smak eller årstid och fyll sedan fotoböckerna med recept och delikata matfoton. Våra tips förser dig med inspirerande idéer på hur du skapar en egen kokbok.

Titeltips till dina fotoböcker:
Frukost på sängen, Dags för lunch, Middag för två
Sött, Surt, Kryddigt, Salt
Sommarmat, Höstmat, Vintermat, Vårmat

Dina resor genom åren

Dela in alla dina resebilder efter år och samla varje års bilder i en bok. Upprepa proceduren för varje år – innan du vet ordet av har du en hel antologi med böcker som blir en hyllning till livets äventyr – stora och små. Du får en egen kronologisk resedagbok och kan inspirera släkt och vänner att besöka alla magiska platser!

Titeltips till dina fotoböcker:
Resor 2021, Resor 2022
Jorden runt 2021, Jorden runt 2022
Mina resor 2021, Mina resor 2022

Dina weekendresor

En liten, kvadratisk fotobok passar perfekt när du ska samla alla minnen från storstadssemestrar och weekendresor. De är små, prisvärda och enkla att göra, så den här lilla bokserien fungerar även om du gör flera resor per år. Kolla in vår blogg för att få inspiration till din fotobok med storstadssemestrar!

Titeltips till dina fotoböcker:
Lissabon, maj 2022, Wien, december 2021
Vår matresa i Paris, Klackarna i taket i Sevilla, På cykel i Amsterdam
London med Alex, Milano med Vanessa

Årets högtider och fester

Alla lever så hektiska liv i dag, så ibland är årets högtider som jul och påsk den enda gången som hela familjen samlas. Glöm inte bort att bevara alla fina stunder tillsammans, utan skapa en fotobok från dagen eller helgen och gör en hel serie. De blir uppskattade presenter och är alltid roliga att plocka fram på nästa års sammankomst.

Titeltips till dina fotoböcker:
Påsk 2020, Jul 2021 Något att fira 2022,
Något att fira 2022

En årsbok för varje år

Gör en årsbok med alla särskilda tillfällen från de senaste 12 månaderna – med vänner i parken, med familjen kring middagsbordet eller med någon speciell att mysa med i soffan. De är ett perfekt sätt att fira alla små ögonblick som gör vår vardag så speciell. Kolla in våra kreativa idéer till en årsbok för att samla inspiration!

Titeltips till dina fotoböcker:
2021, 2022
Hundens år, Grisens år, Ormens år Året vi flyttade,
Året vi fick barn, Året vi reste

Husdjurens hemliga liv

Fira alla underbara stunder med dina pälsklädda vänner genom att skapa fotoböcker som skildrar deras gulliga liv. Vi kan lova att du kommer att mysa med dem i många år framöver. Ont om fina djurbilder? Kolla in våra tips på hur du tar fantastiska bilder på ditt djur!

Titeltips till dina fotoböcker:
Buster 2021, Molly 2022 Livet med hundar,
Livet med katter, Livet med kaniner

En årstid i taget

Om du har fler bilder än vad som får plats i en enda årsbok, varför inte dela upp dem i olika årstider och skapa en bok för vår, sommar, höst och vinter? En kul idé är att ta en bild av din favoritplats – en gata, parken runt hörnet eller din stampub – och ha med den i alla böcker så att man verkligen ser årstidernas växlingar. Kolla in våra tips på hur du fotograferar på stranden om du verkligen vill imponera med din sommarbok.

Titeltips till dina fotoböcker:
Sommar 2022, Höst 2022, Vinter 2022, Vår 2022
Solnedgångar på vintern, solnedgångar på sommaren
Vinter i bergen, Sommar på stranden

Familjens årsbok

För de flesta av oss är familjen livets centrum och det finns inget bättre sätt att hylla den gemenskapen än att göra en årlig fotobok med din familj. Fira alla härliga stunder tillsammans, så kan du se tillbaka på hur mycket familjen har vuxit under kommande år. Kolla in våra tips på hur du tar gruppbilder, så blir det mindre stressigt på nästa familjefotografering!

Titeltips till dina fotoböcker:
Familjen Larsson 2019, Familjen Larsson 2020
Familjeträffar 2021, Familjeträffar 2022

Fototeman

Oavsett om du precis har börjat med fotografering eller har en portfölj som omfattar många år, kan en fotobokserie med olika fototeman vara ett bra sätt att visa upp din talang. Du kan färgkoda dina foton eller sortera in dem i mer abstrakta teman. På så sätt får du ett bra referensverk att se tillbaka på när din fototalang utvecklas.

Titeltips till dina fotoböcker:
Svartvitt, Sepia, Färg
Arkitektur, Natur, Porträtt
Rosa, Blå, Grön, Orange

Vi vill gärna få se din fotobokserie på hedersplats i ditt hem, så dela dina bilder med oss i sociala medier under #önskefoto, eller inspirera släkt och vänner genom att dela det här inlägget i sociala medier med knapparna nedan. Plocka fram bilderna från mobilen och förvandla dem till en fantastisk fotobokserie med våra 13 kreativa idéer.