Ta dina bästa bilder någonsin med hjälp av våra 9 tips på stadsfotografering

Skriven av Onskefoto, 5 maj 2017

Använd dessa 9 enkla tips för stadsfotografering och ta foton som du kan vara stolt över under din nästa storstadsresa

Människorna, arkitekturen, parkerna, butikerna – med så många fantastiska saker på en och samma plats är städer den perfekta miljön för att ta en massa häftiga foton. Men med så mycket att fotografera kan det vara överväldigande att hitta rätt motiv (och fota på rätt sätt). Så oavsett om du ska åka på en weekend till en ny stad eller bara vill fota den stad du lever i har du nytta av våra råd nedan för att bli en mästare på att fotografera stadsmiljön och -livet.

1. Kom dit tidigt

Om det är något alla städer har gemensamt så är det att de är fulla av människor. Undvik folkmassorna genom att gå ut tidigt (under den gyllene timmen). Eller utnyttja massorna och ta med människor på ett kreativt sätt i dina stadsbilder.

2. Utnyttja reflektioner i vatten

Så många städer är byggda på vatten – utnyttja detta för att skapa vackra reflektionsfoton. Beroende på vattnet kan du behöva fota från några olika platser tills du når den reflektion du vill ha.

3. Hitta symmetrin i omgivningarna

Livet är fullt av symmetri och i städer där det finns så mycket arkitektur hittar vi det överallt. Använd den urbana symmetrin för att lyfta fram motivet i dina bilder och förstärka kompositionen.

4. Fotografera ”din” stad

Vad tycker du är speciellt med din stad? Gatorna, maten, dina favoritbutiker? Fotografera dessa saker för att fånga din personliga upplevelse av staden.

5. Ta dig an höga byggnader

Det kan vara svårt att ta arkitekturbilder så fotografera höga byggnader på ett intressant sätt genom att placera dig själv nära basen av byggnaden och fota rakt upp. Om det är soligt kan du vänta tills solen är bakom byggnaden eller fota rakt mot solen för att skapa soliga detaljer.

6. Gör något normalt speciellt.

Även de mest vardagliga saker kan bli konstnärliga och unika under rätt omständigheter. Håll ett öga på mönster eller intressanta layouter för att förvandla normala, vardagliga föremål till kreativa foton.

7. Fånga stadens ljus

En stad är magisk på kvällen. Få klara nattfoton som visar ljusen genom att stänga av blixten, justera slutartiden (på Canon-kameror är det AV-knappen, på Nikon är det S-knappen) och hålla kameran mycket stadigt.

8. Använd svartvitt för en extra urban känsla

Inget säger stad mer än ett svartvitt foto. Ge fina bilder en stark urban känsla genom att göra om dem till svartvitt. Du kan även testa olika filter på din smartphone för att få till konstnärliga stadsfoton.

9. Skapa abstrakt konst

Städer erbjuder en perfekt miljö för att skapa egen abstrakt konst. Leta efter reflektioner i fönster, lek med linjer, ljus och skuggor och använd olika nivåer och vinklar för att skapa konstnärliga foton.

Vill du lära mer? Ta en titt på våra andra fototips.