När våra designers skapar sina egna fotoböcker, upprättar de ett arbetsflöde som ska hjälpa dem planera framåt. De tänker på varje skede av designproceduren och hur de ska hantera varje steg – ungefär som en checklista.

För att du ska kunna skapa din kommande önskefoto-fotobok från scratch, är här en arbetsflödesmall som är lätt att följa om hur du arrangerar dina bilder, anpassar din design i våra fotoboksprogram och lägger sista handen vid ditt projekt.

Arrangera först dina bilder

A couple flipping through a photo album with their young daughter.

Innan du kommer till den skapande delen, se till att dina bilder är i ordning. Om dina bilder är i oordning och sparade på många olika enheter, se våra guider om hur du arrangerar dina bilder.

Att arrangera dina bilder kan vara pilligt, men det är värt mödan i slutändan. Här är några tips om hur du arrangerar dem, i ett nötskal, som hjälper dig förbereda din fotobok:

  • Hantera dina bilder – ladda upp dina bilder till en central enhet.
  • Säkerhetskopiera dina bilder – spara bilderna i molnlagring eller på en extra enhet så att du inte förlorar dem om någonting går fel med din bärbara dator.
  • Skapa en namngivningskonvention – tänk på en namngivningsstruktur för dina bildfiler och följ den när du laddar upp nya bilder.
  • Gruppera dina bilder – detta gör det enkelt att skapa fotoböcker med teman därför att du kan söka efter liknande bilder. När du laddar upp bilder, redigera filbeskrivningarna och inkludera nyckelord och taggar. Dessa kan vara allt från de mest dominerande färger i bilden till människorna i bilden.
  • Skanna och spara gamla framkallningar och minnen – du måste se till att de är arrangerade, precis som dina digitala bilder så att du har allt nära till hands när du är redo att börja med din bok.

Snabbtips: när du namnger dina bildfiler, prova ett mönster som det här: ÅÅÅÅ-MM-DD-Plats-Ämne. Det gör det så mycket enklare att hitta bilderna du söker.

Välj format och storlek på din fotobok

four photo books in a mixture of sizes and formats, ranging from baby books to travel books.

Innan du börjar i våra fotoboksprogram, måste du välja storlek och format på din fotobok. För att göra detta tänk på syftet med boken; vill du ha en gullig liten babybok att ge i present till en mor-/farförälder eller har du massor av fantastiska landskap som skulle se fantastiska ut i en kaffebordsbok?

Vi har mediumstora, stora och extra stora fotoböcker i kvadratiska, liggande och stående format. Men för en liten fotobok, kan du välja mellan kvadratisk och liggande.

I detta skede måste du också tänka på stilen; vill du ha en lätt bok med mjukt omslag eller en stabil inbunden fotobok? Och om du hellre vill anpassa en av våra fördesignade fotoböcker, kan du välja vilken stil du skulle vilja arbeta med.

Snabbtips: Om du ändå inte är helt säker på vilken stil du ska välja, har denna blogg om fotoboksformat massor av exempel för att hjälpa dig begränsa din lista.

Lägg till dina bilder till redigeringsprogrammet

 A picture of an open laptop with Smart Assistant on the screen with a mixture of blurring and in-focus photos surrounding the laptop.

När du har valt stil på din fotobok, är det dags att börja i ditt fotoboksprogram. Klicka på “ladda upp bilder” för att välja alla bilder du vill använda.

Snabbtips: testa Smart Assistent. Vår smarta teknik gör det superenkelt att skapa fotoböcker. Den väljer automatiskt dina bästa bilder och tar bort alla dubbletter och suddiga bilder du inte vill ha, därefter börjar den föreslå layouter för alla dina bilder.

Skapa en grov layout för din fotobok

A blank photo book open on a double-page with two grey blocks to be filled with pictures.

Om du inte har använt Smart Assistent, försök skapa en grov layout för din bok innan du lägger till dina bilder. Nör du börjar arbeta i fotoboksprogrammet, föreslår vi layouter på varje sida som ska fyllas med dina bilder. Men du kan radera dessa om du hellre vill skapa dina egna layouter eller byta ut dem mot några av dina förinställda layouter.

När du är nöjd med resultatet, kan du börja lägga till dina bilder. Du kan gå tillbaka och finjustera saker när som helst så ingenting är hugget i sten. Om någonting inte ser ut som du vill att det ska göra när du lägger till dina bilder, är det mycket enkelt att ändra det under arbetets gång.

Snabbtips: en blandning av layouter med en bild och layuter med flera bilder får din fotobok att se mycket professionell ut. Men försök hålla dig till en liknande stil för layouter med flera bilder och undvik att placera för många mosaiklayouter sida vid sida eftersom detta gör att dina sidor ser belamrade ut.  

Skapa med undertexter

En fotobok ligger uppslagen med dubbelt uppslag. Den vänstra sidan har en bild av en pojke och hans morfar som spelar basketball och det är en undertext längst ner.

När dina bilder är på plats, kan du börja skapa dina undertexter och lägga till sidrubriker som kan omge dina bilder. Om du inte kommer på vad du ska skriva när det är dags att börja skriva en text, se vår guide om hur du berättar en historia med dina fotoböcker, för att få tips från våra copywriters.

Snabbtips: för att hålla din fotoboksdesign enhetlig, försök att inte använda mer än tre teckensnitt. Välj ett för rubriker och ett andra teckensnitt för undertexter. Du kanske kan använda ett tredje för mindre detaljer som t.ex. datum, men det är bäst att välja ett som är i linje med dina andra två teckensnitt. 

Börja lägga till några extra

En fotobok ligger uppslagen med dubbelt uppslag. Till vänster är en bild av en pojke som spelar basketball med sin morfar. Boken har hjärtformad clipart och illustrationer på sidorna.

Tillgångar, som t.ex. våra exklusiva clipart-designer, är ett fantastiskt sätt att ge liv åt din fotobok. De blir den perfekta fulländningen av en sida och du kan hitta en design som passar alla stilar.

Lägg till dina designdetaljer som t.ex. clipart, ramar och mönster sist eftersom dessa ska komplettera dina bilder. När du sedan anpassar ett fotoomslag, varför inte lägga till en eller två delar av din favorit-clipart från din fotobok för att binda samma hela ditt tema?

Snabbtips: när du är nöjd med din fotobok, glöm inte att klicka på “förhandsgranska” för att bläddra igenom den innan du lägger den i din varukorg. Det kan du också göra när som helst för att se hur dina designer ser ut.

Tänk på dessa steg som en checklista att gå igenom varje gång du skapar en fotobok. Det gör det så mycket enklare att arrangera dina bilder och det går mycket lättare att skapa.

Viktigt tips: tänk alltid på att fortsätta spara ditt projekt under arbetets gång – du vill ju inte förlora något av dina mästerverk.

Nu är du redo att börja med nästa önskefoto-fotobok. Men om du behöver några extra råd och tips om ämnen som t.ex. hur du berättar en historia eller hur du skapar en fotobok för ett särskilt evenemang, se resten av våra användbara guider här.

 

Kommentarer