En liten flicka med ett äpple i handen. Förgrunden är i fokus, bakgrunden är suddig.

Vi inledde vår guideserie med fototips med en introduktion till grunderna i fotografering. I det inlägget förklarade vi att det finns många olika sätt som du kan reglera mängden ljus som når din kamera och reglera exponeringen för dina bilder.

Men dessa metoder kan göra mer än bara påverka mängden ljus i dina bilder: de kan också ändra stilen på dina bilder. Vi har redan tagit upp hur du kan bli kreativ med inställningar av slutarhastighet och fånga rörelsen, i ett tidigare inlägg. Nu ska vi diskutera hur du kan reglera exponeringen och leka med olika estetik genom att ändra bländaröppningen.

Här är allt du behöver veta om grunderna med bländning så att du kan börja experimentera med dina bilder och börja skapa fantastiska fotoböcker från önskefoto.

Vad är bländare?

Närbild av rosa blommor. Förgrunden är i fokus, bakgrunden är suddig.

De flesta kameralinser har en diafragma. Detta är en uppsättning metallblad i din lins som öppnas och stängs, ungefär som pupillerna i dina ögon. Precis som pupillen är dessa metallblads huvudfunktion att begränsa eller öka mängden ljus som kommer in genom linsen. Öppningen i metallbladen som låter ljus passera igenom kallas bländaren.

Om du har en DSLR, titta i din kameras manual för att se hur du kan reglera bländaren. Då kommer du att kunna se vilken inställning du har valt på din kameras display. Det är inte många smarta telefoner som du kan ändra dina bländarinställningar på, men det finns appar du kan ladda ner som ger dig mer kontroll eller som simulerar den effekten.

Hur du använder bländare för att reglera exponering

En jämförelse sida vid sida av två bilder av en hund. Bilden till vänster är ljus och bakgrunden är något oskarp. Bilden till höger är mörkare men mer i fokus.

Mätenheten för bländare är känd som en f/stop. På din kameradisplay eller på din lins, ser du detta angivet som f.x. där x byts ut mot en siffra som anger hur öppen diafragman är. Ju lägre siffran är, desto öppnare är diafragman och desto ljusare blir din bild. Ju högre siffra, desto smalare är diafragman och desto mörkare blir bilden.

Bländarvärdet kallas ofta linsens hastighet och alla linser med en vid bländaröppning på f2.8 anses vara snabb. Men dessa linser är oftast dyrare att köpa. Vissa professionella linser kan också starta med ett bländarvärde på f.1.4, vilket innebär att diafragman kan öppnas helt och släppa in massor av ljus i sensorn när du tar en bild. Det finns också linser som går ända upp till f.32 eller högre. Denna inställning innebär att diafragman blir extremt smal, nästan som ett nålsöga så att knappt något ljus kommer in i sensorn.

När du ändrar dina bländarinställningar, minskar oftast ljuset som släpps in i din kamera med hälften om du ökar f-värdet med ett stopp. Å andra sidan, om du minskar det med ett stopp, fördubblas mängden ljus som släpps in i din kamerasensor.

Vilken typ av lins bör du använda för att reglera bländaröppningen

Ett närbildsfoto av en kameralins som visar diafragman i linsen när den stängs.

I vår introduktion till slutarhastighet, talade vi om hur den kan ändra dina bilders exponering. Bländaren kan också reglera mängden ljus som kommer in i din kamera på liknande sätt. Du behöver ställa in din diafragma till dess snabbaste bländare (det lägsta f-värdet) för att göra din bild ljusare och använda högre värden för att göra det mörkare. Så vilken typ av förhållanden som du fotograferar i avgör vilken typ av lins du ska använda.

Ljus är nyckeln inom fotografering, så om du ska köpa en ny lins eller ny utrustning, glöm inte att ta med bländare i beräkningen. En lins med ett fast värde på f1.4 ger dig fyra stopp mer än en f5.6-lins och släpper in 16 gånger mer ljus i sensorn. Det innebär att f1.4-linsen blir mer användbar.

Det ligger komplex teknik i mycket snabba linser som släpper in den mängden ljus utan att förvanska en bild, så denna typ av linser är oftast betydligt dyrare. Professionella fotografer tenderar att använda linser med en snabb bländare på cirka f.2.8. Men oroa dig inte om din utrustning inte är så högteknologisk: fantastiska bilder kan tas varje dag med standardutrustning och i mycket svåra förhållanden.

Vad är skärpedjup?

En man i en jeansskjorta som håller en katt i famnen. Katten i förgrunden är i fokus, mannen i bakkgrunden är utanför fokus.

På samma sätt som att slutarhastighet har mer kreativa användningsområden än att bara reglera exponeringen, finns det också många olika sätt du kan experimentera med bländare.

Har du lagt märke till att vissa bilder har ett skarpt objekt, men allt i bakgrunden är något oskarpt, medan vissa bilder är skarpa. Du kan justera bländaren för att uppnå något av dessa utseenden i dina bilder. Och det området som är i fokus i bilden kallas skärpedjup (DoF).

Låt oss säga att du fokuserade på ett objekt som var tio meter bort. Du kan göra förgrunden oskarp framför ditt objekt och bakgrunden bakom den samtidigt som du har objektet i perfekt fokus. Det är som att ha en fantasiplan som är tio meter bort och allt annat som är närmare eller utanför det planet gradvis kan bli mer oskarpa. Hur oskarp vill du att bilden ska vara utanför det planet kan regleras genom att justera bländaren i din lins.

Så här ändrar du dina bländarinställningar för att ändra skärpedjupet.

Två flickor blåser bubblor utomhus. De är i fokus, bakgrunden är utanför fokus.

Har du någon gång försökt fokusera dina ögon på någonting som är otydligt på avstånd, och sedan kisat för att göra din syn skarpare? Någonting liknande händer med din kamera när du ändrar dina bländarinställningar.

En vidare bländaröppning gör allt utanför ditt fokusplan mycket oskarpt. Medan en smalare bländaröppning gör att mer av scenen i förgrunden och bakom ditt objekt visas i fokus. Genom att ändra din bländaröppning, kan du göra DoF extremt smal. Så om du skulle ta ett porträtt, skulle området som är i fokus bara vara personens öga medan nästippen kan bli lite oskarp. Å andra sidan, kan du göra DoF mycket vid så att allt i ramen är skarpt och tydligt.

Att känna till hur du reglerar DoF med bländarinställningar ger dig massor av kreativa alternativ att utforska och extra möjligheter att kommunicera någonting i dina bilder. Du kan sedan börja fokusera betraktarens uppmärksamhet på ett specifikt område eller fånga en dynamisk scen genom att visa en hel bild i fokus. Vi kommer att titta på mer praktiska exempel på hur du reglerar bländaren i vår kommande så-gör-du-guide, så glöm inte att kolla in det under de kommande veckorna.

Experiment med bländare du kan prova

En kvinna som står i ett rum. Endast lite ljus träffar hennes ansikte genom några persienner. Hon är i fokus, bakgrunden är oskarp.

Innan vårt nästa inlägg, varför inte prova dessa steg och experimentera med några bilder?

Ta ett valfritt föremål, en vän eller en familjemedlem och placera dem några meter bort från en bakgrund, och se till att de inte lutar sig mot en vägg till exempel.
Justera din bländare till dess snabbaste inställning (prova allt under f5.6), fokusera sedan på ditt objekt och ta en bild.
Fortsätt ändra dina inställningar till en smalare bländaröppning och ta en bild varje gång du gör det. Du kommer att lägga märke till två saker varje gång:
1. Varje gång du ökar bländaröppningen, ska din bild bli mörkare. Detta beror på att mindre ljusmängd träffar sensorn.
2. Oskärpan runt ditt objekt kommer gradvis att minska, så att mer av din bild kommer att vara i fokus.

Tips: Om din maximala bländaröppning inte är tillräckligt stor för att visa separering av oskärpa mellan ditt objekt och bakgrunden, flytta ditt objekt längre bort från den. Oskärpan minskar gradvis, så ju längre bort ditt objekt är från bakgrunden, desto tydligare blir oskärpan.

Jämförelse sida vid sida av två bilder av berg. Den till vänster är i fokus, den till höger har löv i förgrunden som är i fokus, men bakgrundsbergen är oskarpa.

Här är ett extra tips. Försök hitta en miljö där du enkelt kan öka eller begränsa mängden ljus för ditt experiment. Detta hjälper dig undvika att överexponera dina bilder vid den vidaste bländarinställningen och underexponera dem vid den smalaste inställningen.

I vårt kommande inlägg om praktiska bländartips, kommer vi att gå in mer i detalj i de kreativa alternativ bländaren ger dig och vilka inställningar som fungerar för specifika typer av fotografier. Då kommer du att skapa en fotobok fylld av fantastiska bilder på nolltid.

Mycket nöje så länge med experimenterandet. Lär känna din kamera och vilket skärpedjup du föredrar, och glöm sedan inte att dela dina favoritbilder med oss på Facebook och Instagram.

Kommentarer