Här på önskefotos huvudkontor växer vårt intresse för vackra bilder och filmer hela tiden. Om du precis som oss är ett fan av snabba små klipp där moln snabbt flyger förbi, där nattens alla ljus passerar eller en påskyndad solnedgång, har vi tipsen för hur du själv kan skapa denna typ av video. Den magiska tekniken att spola fram tiden kallas time-lapse.

Så vad exakt är time-lapse?

En time-lapse video skapar du genom att ta ett stort antal stillbilder från samma position med jämna mellanrum. Dessa bilder läggs ihop till en fil som sedan spelas upp i snabbt tempo. Genom att använda denna metod kan du visuellt koncentrera en händelse som egentligen varar i några minuter, timmar eller till och med dagar, i ett par sekunder.

Hur skapar du en time-lapse?

Som du säkert redan har märkt är vi alltid villiga att anta en utmaning, så vi har skapat vår alldeles egen time-lapse när vi klär julgranen här på kontoret. Fortsätt läsa och vi ger även några tips på hur du kommer igång!

Det första steget i att skapa en time-lapse är att bestämma vilket motiv du ska använda. När du bestämt ämne/motiv är det enklare att räkna ut vilken tidsram du ska använda för videon. Oavsett om du ska dekorera huset, laga julmat, baka kakor eller slå in julklappar, så är det mycket enkelt att förvandla dessa aktiviteter till en time-lapse video!

Vad behöver du?

  • Ett stativ
  • DSLR och Intervallanordning som kan användas för att programmera kameran så att den tar bilder med specifika tider och intervaller

Om inte har en Intervallanordning, kan du alltid fota manuellt, men kom då ihåg, att du måste ta foton med jämte mellanrum hela tiden .

  • QuickTime Pro eller ett annat liknande program

Hur du skapar en time lapse video

P.S. Vi använde ett stativ med en Panasonic Lumix DMC-GX7 som hade en inställning för time lapse.

Har du inte allt det här hemma? Ingen fara, scrolla ner för en annan enklare metod!

DIY: Time-lapse:

  1. Bestäm hur ofta du ska fota: Ju högre bildfrekvens (bildrutor per sekund: fps), desto mer kommer du få med av händelsen. Med högre bildfrekvens kommer videon dessutom bli mindre hackig. De flesta filmer visar cirka 20-30 bilder per sekund så ditt val kommer att bero på vilken händelse du vill fota.

Bestäm först hur lång du vill att din färdiga video ska vara och multiplicera det med ett genomsnittligt antal fps (mellan 20-30) för att fastställa antalet bildrutor du behöver. Dela sedan längden av händelsen du ska fotografera med antalet bildrutor för att få den intervall du måste fota i.

Till exempel, för att få en video liknande vår:

  • 29 fps gånger 13 sekunder = 377 bildrutor
  • 377 sekunder för att klä julgranen (ca 6 och en halv minut) delat med 377 bildrutor = 1 sekund intervall mellan varje foto
  1. Justera kamerainställningarna: Ändra både vitbalansen och exponeringsinställningar till Manuell. Detta kommer att säkerställa att varje bild behandlas på samma sätt.
  2. Börja fota: Nu när allt är rätt inställt, är det bara att börja fota!

Hur du förvandlar dina bilder till en video:

Börja med att spara alla bilder i en mapp på datorn. Öppna QuickTime eller något annat program (vi använde t.ex. After Effects) och klicka på ” Open Image Sequence ” under Arkiv-menyn (File menu). Välj “select all” och bestämmer önskad bildhastighet. QuickTime kommer att göra resten av jobbet åt dig! När du är klar kan du spara och exportera filen. Du kan göra ytterligare ändringar som att lägga till titlar, musik och andra effekter genom ett filmredigeringsprogram.

Hur du skapar en time lapse video dataprogram

Tycker du att allt det här låter för komplicerat eller har du inte all utrustning? Det går även att skapa en time-lapse video med din smartphone genom appar så som Instagram’s Hyperlapse för IOS eller för Android.

Sist men inte minst, dela, dela och dela! Vi vill jättegärna se dina mini-videor, så glöm inte bort att tagga oss #önskefotoJul när du laddar upp din julgrans-time-lapse video på Instagram, Twitter and Facebook! Kanske lyckas du även ta ett riktigt bra foto att skapa en fotoprodukt av.

Tills nästa gång…

Ditt önskefoto-team

Kommentarer