Bokeh fotografi tips

Har du någonsin undrat hur man tar foto med en drömmande out-of-fokus bakgrund? Tja, den teknik som används kallas Bokeh (uttalas BOH-kay) och är resultatet av att fotografera med litet skärpedjup och snabb slutartid. Ordet bokeh kommer från boke (ボ ケ) ett japanskt ord för “haze” eller “Blur” och används ofta som boke-aji, en term som hänvisar till kvaliteten av oskarpa bilder.

Ett populärt exempel på bokeh fotografering är att ta tuffa bilder av konstgjord belysning, så att belysningen blir mjuk, pastellig och glödande i bakgrunden. Under julen går det att hitta små ljuskällor överallt, vilket gör att denna period är perfekt för den som vill prova på Bokeh fotografi!

Vi har samlat några tips nedan för att göra det enklare för dig att komma igång:

Vad behöver du?

  • Kamera med justerbar bländare
  • En snabblins
  • Stativ
  • Julbelysning

enkla-bokeh-fotografi-tips

Hur gör du?

  1. För bästa resultat väljer du “bländarprioritet” -läge eller att helt enkelt hantera bländaren manuellt (f /8 bländare, f/2, f/1,8 eller f/1.4 är perfekta inställningar)
  2. Använd stativ för att stabilisera kameran och för att motivet ska bli knivskarpt.
  3. Lägg inte motivet för nära belysningen i bakgrunden. För bäst effekt måste du lämna ett mellanrum mellan motiv och bakgrund.
  4. Fotografera nära motivet för att skapa ett tydligt djup i bilden. Detta kommer öka den drömlika oskärpan i bakgrunden.

Shot of a cute little girl using a digital tablet

Du kan även använda din mobil

Du behöver faktiskt inte ha en proffskamera för att ta egna bokeh-bilder eftersom de flesta mobiltelefoner nu har kapacitet för briljanta bokeh-effekter. En mobil med en linsöppning som är bredare än f/2.8 och som kan ta bilder med en 1/50-slutartid (vilket är standard slut tiden) får bästa resultat. Andra mobiltelefoner fungerar också beroende på modellen.

Om din mobil inte har den inbyggda funktionaliteten, ingen stress – eftersom flera av våra favoritbildredigerings appar har det.

bokeh-fotografi-tips-pa-mobilen

Experimentera med bilderna

När du fått till rätt teknik kan du börja experimentera med Bokeh i förgrunden. (Fotografera med ljust framför motivet).

Street portrait of young happy woman on the festive Christmas market at night

Du kan även lägga till fotofilter i julteman, såsom stjärnor, julgranar etc. Det gör du enkelt genom din smartphone eller olika fotoappar.

bokeh-fotografi-tips-inspiration-2

När du fångat alla magiska bokeh ögonblick kan du även bevara dina bilder på en vacker väggdekoration eller i en fotokalender. Dela dina bokeh-bilder med oss på Instagram, Facebook och Twitter så vi kan se vad du har haft för dig!

Kommentarer