11 oväntade toppdestinationer för en familjevänlig tripp

Skriven av Onskefoto, 30 april 2019

Är du redo att ta med familjen på en stadstur under nästa långa weekend? Om du redan har betat av alla kända turistdestinationer, testa då dessa 11 oväntade destinationer för att få uppleva något nytt.

Att ta med sig barnen på en stadstur är ett fantastiskt sätt att spendera en lång weekend. Du kan introducera dem till massor med lokala rätter, njuta av lite kultur under en sightseeing medan du tar fantastiska familjebilder till din fotobok. Men om hela familjen består av globetrottrar och ni redan har betat av många av världens mest berömda turistdestinationer, varför inte testa en av dessa 11 oväntade europeiska destinationer nästa gång?

Vi har allt ni behöver, från barnvänliga museer till stadsparker som hela familjen kommer att gilla. Och alla är de även fotovänliga destinationer, så du kommer att kunna ta fantastiska bilder – i synnerhet om du tittar på våra tips för stadsfotografering innan du börjar.

1. Sevilla

Flyg iväg med hela familjen till Sevilla för att få lite sol under din stadstur. Sevillas klimat tillhör Europas varmaste, så vädret kommer att inbjuda till massor med upptäcktsfärder utomhus. Småttingarna kommer att gilla en tur runt stan med häst och vagn och det finns massor med cykelvägar, om du vill se sevärdheterna på två hjul.

Saker att göra

 • Sevillas katedral och Giralda, klocktornet, är väl värda ett besök. Det är världens tredje största gotiska katedral och från toppen av den har du en hänförande utsikt över stan.
 • Du kommer att kunna ta vackra bilder i den gamla stadsdelen Santa Cruz, eller Barrio Santa Cruz som den kallas lokalt, och på dess traditionella arkitektur. Och du kan hålla barnen sysselsatta med chokladchurros medan ni promenerar omkring.
 • Om du vill få en adrenalinkick, lämna staden och åk till temaparken Isla Mágica. Den ligger bara en 30-minuters busstur från centrum, och där hittar du massor med vattenattraktioner och berg- och dalbanor som till och med de större barnen kommer att gilla.

2. Stockholm

För en avkopplande weekendtripp med massor med aktiviteter passar Stockholm perfekt. Sveriges huvudstad har fantastiska museer med många interaktiva utställningar för barn. Dessutom är landskapet vackert och det finns många parker. Perfekt för en familjeutflykt!

Saker att göra

 • Ta er till Junibacken på Djurgården i stadens centrum. Det är ett upplevelsehus med fokus på barnlitteratur, ett roligt kulturhus för barn.
 • Dessutom har vi Skansen, ett friluftsmuseum, där du kan uppleva svensk historia och titta på sällsynta nordiska djur, till exempel björnar, lodjur, djärv med mera.
 • Alla span är inte barnvänliga, men om du söker avkoppling under din tripp, kan du ta hela familjen till spahotellet Yasuragi under en av deras familjedagar på sommaren. Ni kan övernatta eller göra ett dagsbesök.
 • Här kommer ett tips som föräldrar och mor-/farföräldrar kommer att gilla. Eftersom en av världens mest kända pop-band kommer från Stockholm, attraherar staden ABBA-fans från hela världen. ABBA-museet är väl värt ett besök av alla, oberoende av ålder. Där finns massor med kostymer och saker som medlemmarna i ABBA använt. Dessutom finns det interaktiva aktiviteter, så mot slutet av dagen kommer till och med barnen att sjunga Dancing Queen.

3. Nantes

Paris är vanligtvis turistens första anhalt under en tripp till Frankrike. Och slotten och vinerna i Bordeaux är nog det som ett par som tar en weekendtripp skulle välja. Men när du reser med barn är Nantes den perfekta platsen för familjen. Staden ligger vid Loirefloden i västra Frankrike och är landets sjätte största stad, men tempot där är mycket lugnare än i huvudstaden.

Nantes, France – August 20, 2011: The main entrance of Castle of Brittany Duke’s. Many tourists and some banners on the bridge. many people sitting on tables of restaurant and St. Peter Cathedral on background

Saker att göra

 • Besök Île de Nantes, stadens kreativa centrum på en ö i floden. Här hittar du Les Machines de L’Ile Nantes, en viktoriansk-inspirerad lekplats med en robotelefant som sprutar vatten på förbipasserande. Det finns alltid massor med aktiviteter och event på gång här, så titta på deras webbplats innan du planerar resan hit.
 • Med hjälp av interaktiva museer kan du underhålla barnen och samtidigt lära dem lite historia. Varför inte ta dem till Château de Ducs de Bretagne från 14-hundratalet för att ge dem kunskaper om Nantes historia? Videor och utställningar guidar er genom stadens historia och visar upp dess kungar och drottningar, dess kulturarv som skeppsbyggnadsstad och kextillverkningsindustri.
 • För att få den perfekta bilden av Nantes silhuett, bege dig till Le Nid (fågelboet) på 32:a våningen av stadens högsta byggnad, Le Tour de Bretagne. Du kan stanna upp för ett mellanmål med utsikt i denna excentriska bar, som designats av karikatyrtecknaren Jean Julien. Han designade baren som en liggande, jättestor stork. Bord och stolar ser ut som spruckna äggskal.

4. Reykjavik

Reykjavik är världens nordligaste huvudstad. Om man jämför med andra internationella huvudstäder är staden liten, men den har lika många aktiviteter som en storstad och passar därför perfekt för en familj på upptäcksresa. Du kan ta med barnen på ett kulinariskt äventyr till stadens centrum. Där finns massor med fantastiska restauranger att testa. Du kan även ta livfulla bilder av stadens färgglada byggnader under din tripp. Och efter en ansträngande dag med sightseeing kan du slå dig ner på ett mysigt café. Även om du bara är där över helgen, ta den korta turen ut ur stan och njut av den svepande isländska landsbygden, det vill säga bergslandskap, vidsträckta dalar och massor av vilda djur.

Saker att göra

 • För att få den bästa utsikten över staden kan du ta hissen upp i den lutherska kyrkan Hallgrimskirkja. Du kan även ta effektfulla bilder av själva kyrkan. Den unika designen är inspirerad av Islands skrovliga klippformationer.
 • Barnen kommer att älska det djurliv som erbjuds i Reykjavik. Du kan ta en båttur från stadens hamn för att titta på lunnefåglar, valar och andra djur. Se till att ha kameran beredd!
 • Ingen tripp till Island är fullkomlig utan ett dopp i den Blå lagunen. Barnen kommer älska att plaska runt i det geotermiska spaets turkosblå vatten.

5. Köpenhamn

År efter år röstas Köpenhamn fram som den stad i världen där det är bäst att leva. Det är en av planetens renaste, grönaste och hållbaraste huvudstäder. Där finns ett virrvarr av coola och färgstarka gator att utforska med stadens främsta transportmedel – cykeln. Du och barnen kan trampa runt i stan, njuta av sevärdheterna och cykla fram till en av de obligatoriska kungliga slotten. Och om barnen känner sig äventyrliga när det gäller mat, kan ni styra kosan till en av Köpenhamns 15 restauranger med Michelinstjärnor.

Saker att göra

 • Precis i centrum av Köpenhamn ligger Tivoli – temaparken som har något för alla åldrar. Föreställ dig karuseller, levande musik, drakbåtar och vandrande påfåglar.
 • För ett djuphavsäventyr kan ni bege er till Danmarks akvarium (Den Blå Planet). Det är Nordeuropas största akvarium och har enorma tankar med olika vattenlevande djur där man kan promenera omkring. Möt rockor och hammarhajar i de havsvattenfyllda tankarna, stå öga mot öga med pirayor i avdelningen för tropiska floder och möt gulliga uttrar i akvariet för djur från sjöar och hav i norr.
 • Små vetenskapsmän kommer att gilla Experimentarium. Det är ett interaktivt museum där barnen sysselsätts i timmar med experiment och lek. De kan lära sig allt om syn, ljud, smak och känsel i Sinnenas tunnel, leka med laserharpa och upptäcka vetenskapen bakom bubblor i Såpbubbleriet.

6. Verona

Verona är förmodligen mest känd för Romeo och Julia, en av Shakespears mest berömda pjäser. Men denna stad i norra Italien har mer att erbjuda än ett världsberömt älskande par. Där finns ett nätverk av trånga gränder som leder till öppna torg och en storslagen amfiteater. Och det bästa av allt är att du kan utforska det mesta i staden till fots, och du har massor med tillfällen att ta bilder under tiden.

Saker att göra

 • Det första stoppet under din tripp till Verona är naturligtvis Julias hem (Casa di Giulietta) med den berömda balkongen. Återupplev den ikoniska scenen på Julias balkong, och ta en rundtur på museet för att titta på filmrekvisitan från nyinspelningar av filmen Romeo och Julia.
 • Gardasjön ligger bara en kort biltur från staden och är den perfekta platsen att svalka sig på en varm sommardag. Där kan du kan även besöka Caneva World med fyra temaparker: medeltidsvärlden, vattenparken, filmvärldens studior och rockstjärnerestaurangen.
 • Gardaland, en av Europas bästa temaparker, ligger också ungefär en halvtimme från Verona. Det är en stor nöjespark med berg- och dalbanor och vattenattraktioner för alla åldrar.

7. Aten

Europas äldsta huvudstad är över 3400 år, vilket gör den till en av världens äldsta städer. En stadstur hit med barnen är som en weekend med interaktiva historielektioner – men det är nog bäst att du inte berättar det för dem i förväg. Men bortsett från alla fantastiska arkeologiska platser har Aten massor av roliga aktiviteter som dina småttingar kommer att älska.

Saker att göra

 • Hoppa på och av Atens Happy Train. Sightseeing-upplevelsen börjar vid Syntagma-torget och Monastiraki-torget. Sedan går turen genom stadens historiska centrum, de gamla kvarteren och Akropolisklippan.
 • När du har besökt Atens alla arkeologiska juveler, kan du åka till Allou! En nöjespark med ett 4D-experiment, berg- och dalbanan Crazy Mouse och flottfärden vid La Isla.
 • Dina spirande biologer och zoologer kommer att gilla Goulandris naturhistoriska museum med stora utställningar om studier och bevarande av marint liv, växter och djur.

8. Oxford

Oxford är mest känd som en av världens främsta universitetsstäder, och du ta dig fram mellan stadens vackra högskolor och slingrande gator där kändisar som professor Stephen Hawking och Oscar Wilde passerade under sin tid där. Men det finns mycket mer att utforska i “de drömmande spirornas stad”.

Saker att göra

 • De små paleontologerna kommer att älska att upptäcka dinosaurieskelett, fossiler, stenar och mineraler på Naturhistoriska museet. Och du kommer att uppskatta att det är gratis inträde för hela familjen.
 • Besök platsen som gav inspiration till en av de mest älskade barnböckerna genom tiderna: C.S Lewis Berättelsen om Narnia. CS Lewis naturreservat är en liten trädbevuxen tillflyktsort i Risinghurst – bara några kilometer från centrum – där du kan ta en promenad runt den stora dammen och upptäcka lite av det lokala djurlivet.
 • För att se den kusliga sidan av staden på din weekendtripp, ta en tur med Bill Specters prisbelönta Ghost Trail. Den är rankad som en av de tio bästa vandringsturerna i Storbritannien, och den kommer att bringa Oxfords historia till liv med en serie av spöklika sagor och kusliga synvillor.

9. Wien

Älskare av klassisk musik vallfärdar till Wien. Men om Mozart och Beethoven inte finns med på din Spotifylista, finns det ändå mycket att upptäcka i den fotovänliga österrikiska huvudstaden.

En bild av Wien som tagits i mörkret med långsam slutartid så att pariserhjulet i bakgrunden är något suddigt.

Saker att göra

 • Mini-musiker kommer att älska Haus der Musik. Det är 5 000 kvadratmeter med interaktiva musikaliska utställningar om allt från världsberömda kompositörer till vetenskapen bakom ljud.
 • Ta en tur i Wiens enorma pariserhjul för att få en fantastisk utsikt över stan. Det är ett av de äldsta i sitt slag, och du får uppleva en fantastisk utsikt över stadens takåsar. Se bara till att du har kameran inom räckhåll!
 • Wiens Kaiser Kindy, eller barnmuseet, är som gjort för dina små globetrottrar. Det är som en maskeradbal där barnen kan leka kung och drottning, ta på sig en mantel och krona innan de får bestiga tronen för en eftermiddag.

10. Algarve

Ok, Algarve är inte en stad men denna region i södra Portugal passar perfekt för en weekendtripp. Du kan tillbringa din minisemester på de vackra stränderna, ta en biltur längs med kusten eller svalka av dig i en av de lokala vattenparkerna.

Saker att göra

 • Om du söker en minnesvärd upplevelse, är en utflykt för att titta på delfiner svåröverträffad. Du kan paddla kajak, ta en tur längs kusten eller besöka grottor i närheten för att se dessa otroliga varelser hoppa upp ur vattnet i deras naturliga miljö.
 • Under den internationella sandskulpturfestivalen FIESA förvandlas Algarves sand till häpnadsväckande konst. Detta årliga event är det största i sitt slag, så du och barnen kan vara säkra på att få titta på seriösa skulptörer i aktion.
 • Ta dig till stranden under weekenden. Lagos, Praia do Amado, Faro Island, Salema och Praia da Marinha är några av de bästa stränderna i regionen. I stället för att åka på en sightseeingtur kan du föreviga de ögonblick då ni plaskar omkring i det kristallklara vattnet.

11. Edinburgh

Edinburgh har massor med aktiviteter att erbjuda och ändå hinner du utforska staden under en weekend. En tur till den skotska huvudstaden erbjuder en perfekt blandning av historiska sevärdheter, såsom Gamla stan och Edinburgh Castle, och nya attraktioner som kommer att hålla barnen glada och nöjda i timmar.

Saker att göra

 • Ta fram era kameror och bege er uppför klippan till Edinburgh Castle. Promenera genom Gamla stan för att ta de bästa bilderna över Edinburgh. Därefter kan du besöka Camera Obscura and World of Illusions, som ligger nära slottet. Det är stadens äldsta specialbyggda sevärdhet och öppnades för mer än 150 år sedan. Och om du tar dig upp i Outlook Tower, kan du se ett panorama av Edinburgh projiceras på väggarna genom ett gigantiskt periskop.
 • För att få en smak av livet i den tropiska regnskogen mitt i hjärtat av Skottland kan du besöka Butterfly and Insect World. Gå igenom ett antal växthus tills du kommer till ett stort trädgårdscentrum där du kan närma dig läskiga kräldjur.
 • Dynamic Earth firar vår planet med interaktiva utställningar. Besökare får uppleva allt från simulerade jordbävningar och tropiska regn till livet på havsbottnen.

Vart leder ditt nästa äventyr dig och barnen? Oavsett om du vill ha en sightseeinghelg på kort eller om du vill sola dig, se till att ta bilder av alla fantastiska ögonblick med familjen för din nästa fotobok över stadsturer.