13 Europeiska julmarknader som du vill bocka av på din lista

Skriven av Onskefoto, 23 november 2017

Kall luft, varma drycker, blinkande ljus. Det är något magiskt med julmarknader. Här är vår lista över de bästa.

Europese-kerstmarkten-boedapest

Det finns mycket som är fantastiskt med att bo i Europa och en av dem är julmarknaderna som sprider sig över kontinenten när december kommer.

Från Prag till Edinburgh och Dresden till Tallinn, vi har valt de bästa som du inte får missa. Vi har också tagit med information som datum då de är öppna så att du kan planera dina resor ordentligt.

Utöver all utsökt mat och goda drycker och allt ljuvligt krimskrams som säljs, är julmarknader en fantastisk plats att tillfredsställa din inre fotograf och ta kreativa bilder.

Läs våra råd och tips om fotografering för att få fler förslag och ta en titt nedan för några specifika fotograferingsförslag.

Edinburgh – Julmarknad

Shopping, åkturer på nöjesfält, skridskoåkning och jultomtens grotta ser till att de små aldrig har tråkigt på Skottlands största julmarknad. Den är också öppen under hela det  berömda Hogmanay-firandet på nyår så hit kan du bege dig för att ringa in 2018.

europeisk-jul-marknad-edinburgh

Om du bara gör en sak på julmarknaden i Edinburgh… Gör en resa genom ett fruset Skottland i isäventyret. Du kommer att gå genom en parad av verklighetstrogna skulpturer i en miljö som är -10 C. Avrundning!

Det viktiga

 • Plats: East Princes Street Gardens
 • Datum då den är öppen: 18 november – 6 januari

Bath – Julmarknad

Englands berömda georgianska stad är något man måste besöka och julmarknaden i Abbey Chambers ökar bara på charmen. 200 blinkande stugor säljer allt från mat och dryck till handgjorda julklappar och en kalender med spännande evenemang gör den till mycket mer än bara en marknad.

europeisk-jul-marknad-bath

Om du bara gör en sak vid Wienerjulmarknaden i Bath…boka in barnen till en julpysselgrupp. Barn i åldern 5-10 kan njuta av att göra julpynt medan du shoppar i fred.

Det viktiga

 • Plats Abbey Chambers
 • Datum då den är öppen: 23 november – 10 december

London – Winter Wonderland

Winter Wonderland tar över Hyde Parks sydöstra hörn varje jul i London. Det är jul på steroider med blinkande ljus, tillfälliga ölhallar och hög musik. Det är definitivt den mer oblyga ändan av skalan men vi älskar det ändå.

europeisk-jul-marknad-london

Om du bara gör en sak på Winter Wonderland i London… Ta pariserhjulet och ta en bild av ljusen, folkmängden och parken ovanifrån. Läs våra tips om Bokeh-fotografering för att verkligen skapa en magisk bild.

Det viktiga

 • Plats: Hyde Park
 • Datum då den är öppen: 17 november – 1 januari

Frankfurt – Weihnachtsmarkt

Lokalbor i Frankfurt är stolta över sin vackra julmarknad och det ska de vara. De elaborerade julklapparna till salu, fonden av Römerberg och Paulsplatz och den enorma granen gör den till ett nöje att besöka.

Europeisk-jul-marknad-frankfurt

Om du bara gör en sak på Weihnachtsmarkt i Frankfurt… Köp en dekorativ gluhwein-mugg. Varje tysk julmarknad har en speciell så du kan starta din samling här.

Det viktiga

 • Plats: Paulsplatz
 • Datum då den är öppen: 27 november – 22 december

Strasbourg – Christkindelsmärik

Julmarknaden från 1570 är en av de äldsta i Europa. Den franska staden som gränsar till  Tyskland är känd för sin medeltida arkitektur och elsassiska stil och varje år fyller Christkindelsmärik Place Broglie, och gör den ännu vackrare och charmigare än under resten av året.

europeisk-jul-marknad-strasbourg

Om du bara gjorde en sak på Christkindelsmärik i Strasbourg… Utnyttja de perfekta omgivningarna och ta några bilder av trästugorna. Om bara ett fotografi kunde fånga doften av rostade kastanjer.

Det viktiga

 • Plats: Place Broglie
 • Datum då den är öppen: 24 november – 24 december

Basel – Julmarknad

Schweiz största julmarknad har många evenemang under hela julen och anordnar också vissa utställningar i stadens muséer. Allt detta gör denna weekend i Basel i december till den perfekta minisemestern. Med över 180 stånd behöver du heller inte sakna shoppingmöjligheter.

europeisk-jul-marknad-basel

Om du bara gör en sak på julmarknaden i Basel… Besök julens sagoskog och ägna dig åt lite hantverk och chokladdrickande.

Det viktiga

 • Plats: Barfüsserplatz and Münsterplatz
 • Datum då den är öppen: 23 november – 23 december

Zurich – Christkindlimarkt

Den största julmarknaden inomhus i Europa är det säkraste valet i regn och solsken! Det finns ett upphöjt område där man kan äta och dricka som ger dig en flygvy över marknaden och den berömda julljusshowen ger dig underhållning.

europeisk-jul-marknad-zurich

Om du bara gör en sak på Christkindlimarkt i Zurich… Ta ett foto av den fantastiska julgranen som tornar upp sig över marknaden och har mer än 7000 kristallutsmyckningar.

Det viktiga

 • Plats: Main Train Station
 • Datum då den är öppen: 23 november – 24 december

Salzburg – Christkindlmarkt

Mozarts stad vet verkligen hur man bjuder på en show och dess julmarknad lever upp till det. Den pågår från slutet av november till dagen efter jul och du kan förvänta dig en kalender med spännande kulturella evenemang samt gastronomiska delikatesser, glittrande pynt och ljus i överflöd.

europeisk-jul-marknad-salzburg

Om du bara gör en sak på Christkindlmarkt i Salzburg… Titta på webbplatsen innan du går och tajma ditt besök med ett av de många evenemang som äger rum på marknaden. Det är över 50 olika tilldragelser under december månad!

Det viktiga

 • Plats: Cathedral Square
 • Datum då den är öppen: 23 november – 26 december

Wien – Wiener Christkindlmarkt

Det finns människor som kanske hävdar att det är de små, mindre befolkade julmarknaderna som finns runt staden man bör besöka, men för fest och rent nöje älskar vi Wiener Christkindlmarkt på Rathausplatz. Tänk julsånger, skridskor och mer julklappar än du kan slå in. Detta är val julmarknader handlar om.

europeisk-jul-marknad-wien

Om du bara gör en sak på Wiener Christkindlmarkt i Wien… Hyr ett par skridskor och bege dig till isrinken. Där kommer att vara rikligt med möjligheter att ta några actionbilder.

Det viktiga

 • Plats: Rathausplatz
 • Datum då den är öppen: 17 november – 26 december

Budapest – Julnöjespark och vinterfestival

Ungerns huvudstad har blivit ett populärt resmål för turister på senare år och julmarknaden har också ökat i popularitet. Den ligger mitt i staden och är försedd med trähyddor i form av stugor som skapar en perfekt inramning. Håll utkik efter det traditionella ungerska köket.

europeisk-jul-marknad-budapest

Om du bara gör en sak i julnöjesparken och vinterfestivalen i Budapest… Välj bort den traditionella julmaten på marknaderna och välj istället något specifikt ungerskt. Du hittar ugnsstekta fläskben, fylld kål serverat i bröd och till och med stuvning på rostade testiklar.

Det viktiga

 • Plats: Vörösmarty Square
 • Datum då den är öppen: 10 november – 31 december

Prag – Julmarknad

Den här i Prag är utan tvekan en de mest berömda julmarknaderna i världen och finns på mångas önskelista. Den ligger på  torget i den gamla staden, med hundratals stånd och du hittar allt som kan finnas på din önskelista till jul. Den är till och med öppen på juldagen. Perfekt om du inte är hemma dagen efter den stora dagen.

Europeisk-jul-marknad-prag

Om du bara gör en sak på julmarknaden i Prag… Åk in på kvällen för att se den gamla stadens torg lysa upp i all sin juliga glans inklusive en enorm julgran med tusentals lampor.

Det viktiga

 • Plats: Staroměstské Náměstí (torget i gamla staden)
 • Datum då den är öppen: 2 december – 23 december

Dresden – Striezelmarkt

Några europeiska julmarknaden kämpar om titeln äldsta julmarknad och många anser att Dresden tar priset, den härstammar från 1434. Under hela december månad reser människor från när och fjärran till denna världsberömda marknad. Du kan se världens största nötknäppare (ja, det är sant) ovanför folkhavet och dessutom den längsta julpyramiden.

europeisk-jul-marknad-dresden

Om du bara gör en sak i Dresden… Ta en bit Stollenkaka (Streizel). Den mäktiga torra kakan med frukt och marsipan är en stapelvara under den tyska julen.

Det viktiga

 • Plats: Altmarkt Platz
 • Datum då den är öppen: 29 november – 24 december

Tallinn – Julmarknad

Glöm det fantasifulla, glöm det största – julmarknaden i Tallinn har något som är ganska unikt – en julgran som har stått på samma plats på Town Hall Square sedan 1441. Det gör den till den officiellt första julgran någonsin som satts upp i Europa. Utöver det, förvänta dig de vanliga julklapparna och traditionell estnisk mat.

europeisk-jul-marknad-tallinn

Om du bara gör en sak på julmarknaden i Tallinn… om du reser i slutet av december eller början av januari är det stor chans att du får se snö. Bege dig dit tidigt på morgonen för att undvika trängsel och ta några bilder av den snötäckta marknaden.

Det viktiga

 • Plats: Raekoja plats (Town Hall Square)
 • Datum då den är öppen: 17 november – 6 januari

När du har besökt alla dessa julmarknaden och tagit massor av bilder, vill du nog skapa en vacker fotoprodukt som du kan minnas det med.

Varför inte skapa en fotobok särskilt om julmarknaden eller välja en favoritbild och förvandla den till en väggdekoration eller fototavla.

Du kan också lägga upp dina bilder på sociala media och använda hastaggen #önskefoto så att vi kan se vad du skapat.

Du kan inte besöka alla julmarknaderna ensam, så dela denna blogg med dina vänner och din familj med ikonerna nedan och inspirera dem att komma med.