Så skapar du en omtänksam minnesbok

Skriven av Onskefoto, 23 februari 2023

En minnesbok är ett fint sätt att minnas nära och kära. Hos önskefoto är det enkelt att skapa. Läs vår enkla guide till hur du skapar en omtänksam minnesgåva som en hyllning till någon som betytt mycket.

En minnesfotobok är ett fint sätt att ge en hyllning till någons liv. Minnesboken kan fyllas med härliga bilder, anekdoter och personliga berättelser och ge dig möjlighet att lyfta fram stora och små ögonblick som gjorde personens liv helt unikt.

Så skapar du en minnesfotobok

Hos önskefoto är det enkelt att skapa, så att du kan fokusera på det väsentliga: att minnas någon som betytt mycket för dig. Vi har tagit fram en smidig process där du väljer bland ett stort antal fotoboksdesigns på minnesbokstema. Sedan kan du enkelt anpassa allt från färgschema till teckensnitt, layouter och grafik.

I vår stora guide visar vi hur du skapar en minnesfotobok, från att välja tema till att korrekturläsa kreationen inför tryck.

1. Välj tema

 

 

Det första du gör för att skapa din minnesbok är att välja ett tema. Du kan antingen tänka ut ett eget tema och göra fotobokdesignen från grunden, eller välja ett av våra färdiga minnesboksteman. Gör det enkelt och elegant med en klassisk minnesboksdesign, eller välj en moden och färgstark design som gör livshistorien mer levande.

2. Lägg till bilder

Det andra steget när du skapar en minnesbok är att leta fram och lägga till foton i din design. Ett alternativ är att börja från början: Leta upp barndomsbilder och fortsätt sedan i kronologisk ordning. Gå igenom gamla familjealbum eller skokartonger med gamla foton och välj ut bilder från alla stadier i personens liv.

Vid äldre bilder kan du enkelt göra en digital kopia genom att skanna och spara dem på en dator. Om du inte har någon skanner hemma kan du prova med en skanningsapp och göra det direkt från mobilen. Behöver du hjälp med det här? Läs vår guide om hur du skannar gamla bilder.

3. Engagera andra i projektet

 

 

Att skapa en minnesbok är ett fint sätt att minnas en persons liv som har betytt mycket för dig, men det kan vara ett känslosamt projekt. Därför kan det kännas bra att dela upplevelsen med nära och kära och be dem hjälpa till att skapa minnesfotoboken. Om det känns rätt kan du bjuda in till en finstämd kväll då alla kan dela med sig av personliga bilder eller berättelser till minnesboken. Sitt tillsammans och dela historier, skratt och tårar som ett sätt att bevara finna minnen av personen.

4. Lägg till brev och lappar

En anpassad minnesbok behöver inte bara innehålla fotografier. Tänk utanför ramarna när det gäller innehållet i din minnesbok. Det kan vara brev, vykort eller söta små lappar från gångna år – handskrivna meddelanden är ett underbart inslag i minnesboken och kan göra berättelsen levande tillsammans med väl valda bilder. Du kanske kan kombinera ett vykort med en bild från platsen de skickade det ifrån eller sätta ett födelsedagskort bredvid ett bildgalleri från den stora dagen.

5. Lägg till teckningar

 

Teckningar och små alster är också fint att ha med i en minnesbok. Om den du mist var hobbykonstnär eller tyckte om att teckna, skanna några alster från personens liv och ta med det i minnesboken. Eller hade personen sparat en älskad barnteckning hen fått för många år sedan? Skanna den och lägg till i minnesboken.

6. Lägg till personens favoritmusik

 

 

Musik spelar en stor roll i våra liv och våra älsklingslåtar behåller vi ofta hela livet. Skriv ner texten till några av personens favoritsånger på olika ställen i boken, antingen hela låten eller bara några rader. Fanns det en sång som hen alltid sjöng för sina barn eller barnbarn? Eller kanske en karaokeklassiker som alltid lockade upp hen på scen? Lägg till dem i minnesboken.

7. Skriv bildtexter

 

När bilder, berättelser och minnesföremål är på plats, är nästa steg att skriva texter till dina bilder. Bildtexter är ett enkelt sätt att skapa en sammanhängande berättelse i din minnesbok, oavsett om det bara är ett enkelt datum och plats eller en hel anekdot.

8. Lägg till det lilla extra

 

Att skapa en minnesbok är en väldigt personlig process och en design passar inte alla. Därför är alla våra fotoboksteman helt anpassningsbara, så att du kan förändra delar av designen och skapa något som känns helt rätt för den person du vill minnas. Ändra färgpaletten, välj personens favoritfärger, prova olika teckensnitt och teckenstorlekar och utforska vårt bibliotek av illustrationer och grafik för att lägga sista handen vid kreationen.

9. Korrektur

 

Gå igenom alla sidor och håll utkik efter stavfel i berättelser och bildtexter, dubbelkolla att datum och platser stämmer och se till att du är nöjd med alla bilder och tillägg. När du är färdig väljer du bara hur många minnesböcker du vill trycka och lägger din beställning.

Att skapa en minnesbok är ett fint sätt att minnas någon som har betytt mycket för dig. För att designa din minnesfotobok, titta igenom våra fotobokdesigns på minnesbokstema och kom igång.

SKAPA DIN MINNESBOK