Hur du skapar den perfekta resefotoboken

Skriven av Onskefoto, 18 augusti 2020

Skapa den perfekta resefotoboken från önskefoto med hjälp av dessa toppentips från vårt kreativa team.

Fotobok-bildeomslag-ideer

Med en fotobok från önskefoto kan du återuppleva extraordinära reseögonblick om och om igen. Vi visar dig med enkla designtips från vårt kreativa team hur du visar upp dina fantastiska resebilder, oavsett om de är från en sexmånadersvandring över Sydamerika eller en kort stadstur med familjen.

Matcha din design med din destination

När du bestämmer design eller övergripande tema för din resefotobok, tänk på vad du associerar med din destination.

Skapa din färgpalett 

Bläddra igenom dina semesterbilder och se vilka färger som dominerar för att få lite inspiration. Du kanske till exempel associerar London med klarrött på grund av de ikoniskt röda dubbeldäckarna och telefonhytterna. När du tar bilder av byggnader och havet under en semester i Grekland är det vitt och blått som dominerar. När du reser i Thailand är det däremot frodiga färger i grönt och turkos som är påfallande. 

Låt kreativiteten flöda med matchande clip art

Använd clip art och extra design för att representera dina platser. Du kan använda landmärken för en stadstur, somrig design för en strandsemester eller clip art för dina lokala favoriträtter. Vi har en clip art-kategori för resor och semestrar, så du har mycket att välja bland. 

När du har planerat resvägen och bestämt vilken stil av fotoböcker du vill skapa, ta dig till våra redigeringsverktyg där du kan lägga till semesterbilder, experimentera med layouter och släppa loss din kreativitet med bildtexter.

Snabbtips: personanpassa en av våra fördesignade resefotoböcker för att spara tid. Det finns till och med temaböcker om stadsturer, som baseras på Rom, Paris, Amsterdam, Barcelona, London och New York. De är fullproppade med snygga, matchande clip art av landmärken, goda lokala rätter och stadssymboler. Allt du behöver göra är att placera in dina favoritbilder, lägga till bildtexter – och vips, du är klar! 

Skapa en karta över din resa i en fotobok.

Minnessaker är även intressanta för dina fotoböcker, och kartor passar perfekt för att visa var du varit. Du kan ladda ner en karta eller skanna en som du använt under resorna. Sedan kan du markera alla de platser som du besökt under din resa.

Snabbtips: det är lika viktigt att använda en skannad bild av god kvalitet som en bra bild, så följ dessa enkla tips för skanning för att komma igång. 

Skapa fotoböcker som liknar en resedagbok

Om du gillar att föra dagbok under dina resor, kan du skapa en fotobok som liknar en resedagbok när du kommer hem. Placera dina semesterbilder i kronologisk ordning och dokumentera höjdpunkterna från varje dag. Detta blir ett riktigt trevligt sätt att se tillbaka på dina äventyr under många år framöver.

Snabbtips: beträffande designen, försök få din fotobok att se ut och kännas som en resedagbok. Handskrivna dagböcker upplevs som personliga. För att ge dina fotoböcker en personlig stil kan du använda tillgångar som liknar tejp för att rama in dina semesterbilder.

Skapa kapitel efter tema

Försök dela upp din fotobok i teman. Du kan gruppera bilder av lokala maträtter eller sevärdheter, dela upp boken efter färg eller efter stadsbilder och naturbilder. 

Snabbtips: om du har varit ute och rest med vänner, kan du tillägna var och en av dem ett eget kapitel. Sedan kan du skapa kopior av din fotobok som presenter till dem när ni kommit hem, så att alla kan se tillbaka på ert stora äventyr.

Summera din resa med siffror

Alla gillar inte långrandiga bildtexter – du vill kanske hellre låta dina semesterbilder tala. Då kan du sammanfatta din resa med statistik i slutet av din fotobok i stället.

Du kan räkna ut hur många mil hemifrån du rest, eller hur många steg du tagit under din stadstur. Om du är förtjust i mat, varför inte räkna ut hur många nya rätter du provat, eller hur många portioner du ätit av din lokala favoriträtt. 

När slutfinishen är klar, förhandsgranska din fotobok innan du lägger den i varukorgen. Tänk alltid på att spara projektet under arbetets gång – du vill ju inte förlora något av ditt mästerverk. Du kan hitta fler arbetsflödestips i denna guide. 

Snabbtips: när du skapar fotoböcker, är det bäst att lägga till bildtexter och statistik mot slutet. En del förinställda layouter, till exempel i våra fördesignade fotoböcker, visar var du kan lägga till textrutor till dina bilder. Men om du skapar din egen layout, lägg till texten efter bilderna – dina bildtexter ska ju utgöra ett komplement till dina resebilder. 

Oavsett om du skapar en fotobok från önskefoto efter ett stort äventyr eller en kort semester, se till att ordna alla dina resebilder innan du sätter i gång. Planera framåt så att du kan fokusera på den roliga och kreativa biten. 

För fler toppentips från vårt kreativa team kan du titta i våra övriga guider, där du får hjälp med allt från att skapa en fotobok för speciella händelser till att lära dig hur du berättar en historia med din fotobok.