Hur du skannar dina gamla bilder och håller ordning på dem

Skriven av Onskefoto, 31 juli 2017

Har du 1000-tals gamla bilder i en skokartong under sängen? Följ dessa enkla skanningstips för att spara dem på ett säkert sätt på din dator och lägga in dem i dina fotoböcker från önskefoto.

Om du har lådvis med foton från dina gamla systemkamera eller från tiden före digitalkameror, låt dem inte stå och samla damm. Du kan spara dem på ett säkert sätt och lägga in dem i en vacker fotobok från önskefoto genom att använda några lätta skanningstekniker.

Vi har lagringslösningar, förslag på skanningsappar och några tips som du kan försöka använda för att få ut det mesta av dina foton. Och även om du fortfarande gillar att jobba med film kan du sortera dina klipp och spara dem med dina digitala bilder också. Kolla in dessta tips för att börja skanna dina gamla bilder.

1. Sortera dina gamla bilder

Att sortera bilder kan ta lång tid så varför inte göra det till en aktivitet för hela familjen? Samla alla en regning dag, ta fram lådorna med gamla bilder och gå igenom dem tillsammans. Du kan ta bort de suddiga bilderna och de där morfar hade sina tumme över linsen och sedan bestämma som en familj vilka som ska hamna i en fotobok och vilka du bara vill ha sparade på din dator.

2. Se till att dina bilder är redo för skanning

Ett litet urval av gamla barnbilder i färg.

Gamla bilder kan vara både dammiga och tummade efter åratal i en kartong eller av att ha blivit omkringskickade. För att få bästa resultat när du skannar dem behöver du göra lite förberedelsearbete. Här är några tips du kan testa:

  • Använda en mikrofiberduk för att försiktigt torka bort damm eller använd en alkoholbaserad duk för att få bort smuts.
  • Om du tänker använda en skanningsapp (vi tipsar om några bra appar lite längre fram) så rengör du kamerans lins med en mikrofiberduk eller med bomull med en droppe isopropylalkohol.
  • För att få kvalitetskanning genom en app går du in i ett rum som har massor av naturligt ljus och så få skuggor som möjligt.

Okej, nu är du redo att börja skanna.

3. Försök att skanna med en app

En kvinna sitter på sin säng och bläddrar igenom sin smartphone med en kopp kaffe i andra handen.

Det fantastiska med skanningsappar är att de är mycket billigare än att köpa en skanner om du inte redan har en. De är även lätta att använda och många låter dig också dela och hantera dina bilder. Tänk bara på att kvaliteten kanske inte är tillräckligt bra för att framkalla i större format.

Här är några skanningsappar som vi föreslår att du testar:

Photomyne (Available for iOS and Android)
Bästa funktionerna: Du kan skanna flera foton samtidigt och den hittar olika bilder och sparar dem i separata album.

Google PhotoScan (finns för Android och iOS)
Bästa funktionerna: tar flera bilder av ett enda foto, tar bort bländande ljus och ger en skanning av hög kvalitet.

CamScanner (finns för Android och iOS)
Bästa funktionerna: Detta är en fantastisk app för att skanna minnen. Det finns en gratis version också, men den lämnar en vattenstämpel på det som skannas.

Pic Scanner Gold (finns bara för iOS)
Bästa funktionerna: den skannar många foton på en gång och gör det lättare att dela dina skanningar med vänner och familj genom Instagram, WhatsApp och mer.

4. Använd en skanner eller fråga ett proffs

En kvinnohand lägger ett foto med bilden neråt på en skanner.

Du kan köpa en skanner för att lägga in alla dina bilder på din dator hemma. Dessa finns i olika prisklasser, från mycket billiga till mycket dyra och kvaliteten på dina skanningar reflekteras oftast i priset. Du kan få ett bra resultat genom att skanna dina bilder själv, men du kan också betala för att låta någon skanna in dem på ett professionellt sätt istället.

Här är vårt bästa tips om du gillar filmfotografering. Många framkallningsställen kan även skanna negativ så du kan behålla en digital kopia av dina negativ och redigera eller framkalla dem vid ett senare tillfälle. Det är även ett bra sätt att resna upp bland gamla negativ som du kanske har i gamla lådor.

5. Skanna dina minnessaker också

Ett gammalt boarding-kort, ett pass och några dagboksanteckningar på ett träbord.

Vi gillar alla att samla på oss småsaker genom åren, men ibland behöver vi rensa lite. Du kan även skanna dina minnessaker för att lägga in i en fotobok. På så sätt frigör du utrymme utan att du förlorar dina favoritminnen.

Du kan skanna kartor och tågbiljetter från dina resor eller lägga till biobiljetter från er första dejt i ett bröllopsalbum. Och, om dina skanningar är tillräckligt stora, kan du experimentera med att skapa en bakgrund av dem till din nästa fotobok.

6. Få ordning på din bildlagring

En kvinna i en gul blus sitter vid sin dator i vardagsrummet.

Om du sorterar dina skanningar ordentlgit blir det lättare att hitta dem på din enhet när du börjar att skapa din fotobok. Det är inget fem-minutersjobb men med bra ordning kommer du att kunna hitta de bilder du vill ha på ett ögonblick.

  • Skapa först säkerhetskopior av alla dina skanningar och foton på en enhet. Kolla sedan att du har ett tydligt filnamnssystem. Vi föreslår ett mönster enligt följande:
    ÅÅÅÅ-MM-DD-tema-plats-beskrivning av vad som finns på bilden
  • Tänk även på hur du grupperar dina filer. Du kan spara alla dina resebilder i en mapp och sedan dela upp den efter semesterresa och lägga till alla boarding-kort och vykort som du har sparat från den resan också. Vi har fler bra tips om hur du kan gruppera dina bilder här.
  • Om du behöver fler tips om fotolagring och hur du hanterar dina skanningar och bilder, ta en titt på våra bildorganisationsguider.

När dina gamla bilder, minnen och bildfiler är sorterade är du redo att skapa en helt ny fotobok från önskefoto. Och dina favoritminnen sparas på ett säkert sätt så att du kan se tillbaka på och dela dem i åratal framåt.

Om du aldrig har skapat en fotobok förut så är det jätteenkelt – bara kolla in vår skaparguide för att komma igång. Och vi har gjort det ännu lättare att skapa fotoböcker på nolltid, tack vare vår Smart Assistent. Den skapar vackra fotoböcker automatiskt på bara några minuter men du har fortfarande kreativ frihet att göra dina bok helt unik.

Så börja skapa din fotobok