Vi firar fem ikoniska kvinnor i fotografins värld

Skriven av Onskefoto, 8 mars 2023

Genom sina gripande bilder av konflikter och tankeväckande, konceptuella självporträtt har de här fem berömda, kvinnliga fotograferna förändrat vårt sätt att se på och interagera med världen omkring oss.

Ända sedan 1800-talet har fotomediet i hög grad formats och utvecklats av kvinnliga kreatörer. Det var faktiskt botanikern och fotografen Anna Atkins som först kom på tanken att publicera ett foto i en bok. På så sätt inspirerade hon oss att föreställa oss vad man mer kan göra med konstformen. Från Vivian Maiers epokgörande gatufotografier till Cindy Shermans självporträtt som krossar alla stereotyper – här är fem berömda, kvinnliga fotografer som har förändrat vårt sätt att se på och förstå världen omkring oss.

1. Lynsey Addarios slagkraftiga fotojournalism

Pulitzerprisvinnaren Lynsey Addario är en samtida, amerikansk fotojournalist. Hennes konfronterande och ofta chockerande bilder kastar ljus över konflikter, humanitära kriser och kvinnofrågor i Mellanöstern och Afrika. Lynsey Addario har visserligen ingen formell utbildning inom fotografering, men hennes engagemang och beslutsamhet har gjort henne till ledande på sitt område. År 2015 utsågs hon till en av de fem mest inflytelserika fotograferna under de senaste 25 åren av American Photo Magazine. För att få en försmak av Lynseys kreativa inställning till fotojournalism, kolla in hennes vackra men samtidigt drabbande foto från 2006: ”Conflict on the Border of Chad and Sudan (Darfur)”. Bilden visar de prövningar som sudanesiska flyktingar tvingades utstå för att få tag på vardagliga förnödenheter som vatten och ved. Vill du lära dig mer om hennes kreativa process? I sina bästsäljande memoarer, It’s What I Do”, utgivna av New York Times, visar hon hur hon närmar sig varje enskilt fotografi.

2. Annie Leibovitz nyskapande porträttkonst

Ingen lista med berömda kvinnliga fotografer är fullständig utan Annie Leibovitz. Hennes banbrytande karriär inleddes 1970 när hon blev ombedd att fotografera John Lennon till tidskriften Rolling Stone. Efter bara tre år blev hon tidskriftens ledande fotograf, tack vare sitt hårda arbete och en stark, kreativ vision. Och resten är, som det sägs, historia. Annie har tagit några av historiens mest ikoniska porträtt och motiven sträcker sig från Miley Cyrus till drottning Elizabeth II. Även om fotografierna är magnifika i sig är det som gör porträtten så intressanta hennes förmåga att fånga objektets personlighet och karaktär i sina bilder. Om du är intresserad av Annie Leibovitz arbete är hennes samarbete med Susan Sontag, Women från 1999, en bra början – den är ett perfekt exempel på varför hon är hyllad som både fotograf och feministisk ikon.

3. Dorothea Langes banbrytande dokumentärfotografi

Dorothea Langes ikoniska bilder av lottlösa lantbrukare under Den stora depressionen gjorde henne till en av tidernas mest berömda kvinnliga fotografer. En intressant detalj är att Dorothea själv aldrig betraktade sina fotografier som konst. I stället såg hon dem som verktyg för att inspirera till samhällsförändring. Dorothea Langes samlade verk hyllas för att de fångar livet i USA på 1930-talet och visar precis hur kraftfull fotografin kan vara som drivkraft för förändring. Dorothea var känd för att tala öppet med sina objekt för att få dem att slappna av och hon skrev ofta långa anteckningar som gav ytterligare sammanhang till bilderna hon tog. Ett exempel på hennes effektiva, visuella berättarkonst är bilden “Daily Lineup” ovan från 1938. Den bidrog till att öka medvetenheten om hur afroamerikaner diskriminerades på den tiden, framför allt i den segregerade Södern.

4. Cindy Shermans självporträtt krossar alla stereotyper

Cindy Sherman är känd för sina djärva och lekfulla självporträtt, där hon skapar skruvade karaktärer som förkroppsligar och utmanar rådande stereotyper. Oavsett om det är en ”ensam hemmafru” eller en ”försmådd älskare” fungerar var och en av hennes bilder som ett visuellt utropstecken som uppmuntrar oss att tänka längre och prata djupare om kön, identitet och sociala normer. Vet du inte var du ska börja? Hennes mest berömda projekt, ”Untitled Film Stills”, ger dig en bra översikt över hennes arbete som konstnär. Bilderna genomsyras av hennes unika humor, nostalgi och subtila provokation och bjuder in dig att ställa frågor och formulera dina egna tolkningar.

5. Vivian Maiers gatufotografier definierade en hel genre

Vivian Maier ses allmänt som en av gatufotografins stora pionjärer. Under sin 40-åriga karriär som barnskötare tog hon i hemlighet över 100 000 bilder. Vivian visade faktiskt aldrig sina bilder under hela sin livstid – det var först efter hennes död 2009 som hennes verk upptäcktes och fick erkännande. Vivian Maiers ikoniska, svartvita bilder är scener ur vardagslivet och kreativa självporträtt som tar dig tillbaka till Chicaco och New York på 1960-, 1970- och 1980-talet. Samla inspiration till din egen gatufotografering genom att dyka ner i Vivians slående verklighetsnära gatuporträtt, där hon använder ljus och skuggor för att tillföra dramatik och stämning i bilderna och lyfta det vardagliga livet till något som passar på ett konstgalleri.

Känner du dig inspirerad och ivrig att sätta igång? Ta kameran och gå i de här berömda kvinnornas fotspår! Kolla in vår introduktion till grundläggande fotografering för att få fler tips.