Våra bästa fototips för resan

Skriven av Onskefoto, 13 juli 2023

Packa kläder, kamera, mobil och ta med familjen på en härlig resa i sommar. Vi har samlat massor av bra tips på hur du tar de bästa bilderna under resan tillsammans med nära och kära, stora som små.

En ljum bris genom håret, solstrålar som värmer huden och frihetskänslan hos en oändlig väg framför dig: Finns det något härligare än en road trip på sommaren? Styr kosan till kusten över helgen eller ta med familjen på äventyr neråt kontinenten! Gör en djupdykning i vår guide till hur du tar fantastiska semesterbilder på familjens road trip och se till att alla underbara ögonblick förevigas – stort som smått – för att göra sommaren oförglömlig.

Berätta en historia

Uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord” upprepas ofta på önskefotos kontor och den stämmer faktiskt. Om en bild kan berätta en historia, tänk då vilken stark och känslofylld reseskildring du kan skapa med en noggrant uttänkt serie bilder. När du fotograferar, försök att samtidigt förmedla dina känslor när du tar bilden. Om du tar en gruppbild med familjen eller ett foto på barnens aktiviteter, tänk på att de ögonblick du fångar ingår i en större berättelse som du vill minnas när barnen blir äldre. Om du tar en serie bilder från samma ögonblick får du större redigeringsmöjligheter när du tittar på fotona senare.

Kontrollera dina inställningar

Ju mer tid du lägger på att fixa med kamerainställningarna, desto mindre tid har du att ta bilder. Det kan till och med göra att du missar det perfekta fototillfället (det har vi väl alla varit med om). Innan du ger dig ut på resan, försäkra dig om att du har koll på alla inställningar i kameran – speciellt om du precis har köpt ny utrustning inför semestern. Öva på att ställa in t.ex. landskapsfoto eller gatubilder. Om du vill slå upp vad inställningarna i kameran är till för, se vår guide här:. Och akta dig så att inte en nyfiken minifotograf får tag på din kamera och ändrar inställningarna i smyg!

Du har gott om tid

Du behöver inte jäkta när du tar bilden. Vad du än fotar, ta tid på dig. Ibland kommer den perfekta bilden direkt, men ibland tar det en stund innan det är läge. Det hjälper inte att stressa. Se till att du lär känna miljön och bekanta dig med detaljer, som varifrån ljuset kommer. Ta med familjen på en promenad och undersök omgivningarna, fundera på vilka vinklar du kan använda. Ha ögonen öppna för kreativa bildidéer – finns det till exempel några coola reflektioner eller skuggor som du kan använda dig av? Kan du få familjen att hjälpa till med att arrangera bilden?

Allt handlar om känslan

Resor handlar om upptäckter och är en chans för dig och din familj att uppleva nya platser och träffa nya vänner. Du lär dig mer om dig själv och utforskar världen, så varför inte dokumentera allt du ser, stort som smått? Ha alltid kameran med dig, så att du kan fotografera saker du får syn på och överraskningar som dyker upp.

Dokumentera milstolparna

När du ger dig iväg på en fotoresa, fånga då alla milstolpar på vägen. Som första gången dina barn ser havet, utsikten från en bergstopp, ett ställe som du har velat se länge eller när du utforskar historiska monument. Ta bilder av namnen på städer du besöker eller hotellen och Airbnb-hemmen du bor på. De här bilderna kan bli nya kapitel i din berättelse och utgöra ramverk att hänga upp andra foton på.

Det är de små ögonblicken som berättar

Ibland är det bilderna på de små stunderna som ger berättelsen liv och färg. Ett spontant lunchstopp på en lantlig gourmetrestaurang, ett fantastiskt sandslott som ni har byggt, ett smygfoto där ni skämtar och skrattar. Om du lyckas fånga sådana ögonblick ger det din historia det lilla extra och tillför den personliga touch som gör det så speciellt att titta på fotona när du är hemma igen.

Håll koll på dagens soltimmar

Tiden på dagen är en av de viktigaste faktorerna när du ska ta de perfekta resebilderna. Tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen är ljuset perfekt för landskapsbilder eller porträttfoton, för då är ljuset mjukt och varmt. Solstrålarna är nästan horisontella och ger bilderna ett mättat och softat ljus. Ljuset mitt på dagen är däremot oftast inte fotografens bästa vän, då står solen högt på himlen och ger ett skarpt ljus. Bestäm vilken tid som är bäst för de foton som du vill ta och njut av resten av tiden genom att ta några snabba, improviserade foton av familjen.

Vitt och brett

Fastna inte i gamla hjulspår när du fotograferar, våga dig på olika utmaningar under resan. Ta till exempel några porträttfoton även om du egentligen helst tar landskapsbilder. Om du normalt är en gatufotograf, prova att fota landskap. Ta några bilder med barn och respektive och några utan. Glöm inte att ta några bilder i stående format också. Det finns många olika sätt att fotografera och om du arbetar vitt och brett samlar du material för att bygga upp en mer fullständig historia än om du bara har en lång rad liknande foton.

Kom ihåg att röra på dig

Stå inte bara still – rör på dig! Du kommer att bli förvånad över hur annorlunda dina foton blir om du tar vissa sittande på huk och några när du står på en bänk eller vid sidan av ditt motiv. Varför inte ta bilden bakifrån motivet? Du vill inte ha en samling foton som alla är tagna från samma höjd och vinkel. Krydda dina resefoton genom att ta dem ur olika vinklar. Vi lovar att du kommer bli nöjd.

Vi hoppas att våra fototips ska hjälpa dig att förbättra din fototeknik och göra att du kan ta fantastiska bilder under resan. När du är tillbaka från ditt äventyr, varför inte återskapa resans magi genom att samla din berättelse i en fotobok eller skapa några snygga väggdekorationer? Allt du behöver göra är att klicka på knappen nedan och låta kreativiteten flöda.

Skapa en fotobok