5 tips för inomhusfotografering för att omedelbart förbättra dina bilder

Skriven av Onskefoto, 26 oktober 2022

Lär dig att behärska inomhusfotograferingskonsten med våra experttips … det är dags att ta farväl av suddiga bilder.

Inomhusfotografering är besvärligt även för proffsen. Det kan vara svårt att lyckas med en bild utan naturligt ljus eller plats. Därför har vi satt samman 5 tips som vi vet kommer att hjälpa dig. När du behärskar dessa inomhusfotograferingstips kan du ladda upp dina foton till Instagram och tagga oss med hashtaggen #önskefoto så får du chans att synas på vår Instagram-profil.

Var flexibel med dina omgivningar

Förhållandena kan snabbt förändras och bli väldigt komplicerade när du tar bilder inomhus, och om belysningen inte är bra (vilket ofta är fallet) behöver du full kontroll på dina inställningar för att få ut mesta möjliga av dina bilder.

Använd en långsam slutartid för att släppa in mer ljus i kameran (tänk på att en långsam slutartid ökar risken för rörelseoskärpa i dina bilder, så försök hitta en inställning som släpper in tillräckligt med ljus samtidigt som bilderna förblir skarpa)

Använd en snabb bländarinställning. Detta innebär att du ska ställa in bländaren på ett så lågt tal som möjligt. På så sätt släpper du in tillräckligt med ljus till din kamerasensor samtidigt som skärpedjupet minskas och du får en elegant bakgrundsoskärpa.

ISO-talet reglerar sensorns ljuskänslighet. När du ökar detta värde blir din bild ljusare. Mycket höga ISO-värden minskar bildkvaliteten men moderna kameror tillåter ganska höga värden innan de faktiskt visar negativa resultat, så var inte rädd för att öka det till ISO 800 (eller ännu högre beroende på din kamera). Du kan behöva allt ljus du kan få.

Ta med dina ljuskällor i beräkningen.

Bestäm vilken din bästa ljuskälla är och anpassa dig därefter. Finns det tillräckligt med naturligt ljus eller kommer du att behöva använda konstgjort ljus? Kommer du att behöva en blixt?

Ljus kan vara hårt eller mjukt. Bestäm vilka förhållanden som råder och ta bilderna med dem i åtanke. Hårt ljus är ofta bra för kontraster och skuggor vilket ger vackra, dramatiska bilder. Mjukt ljus är å andra sidan idealiskt om du vill att ditt motiv ska ha en jämn belysning och det är ofta mer smickrande när man tar porträtt.

Undvik om möjligt att blanda naturligt och konstgjort ljus.

Lär dig hur du ändrar dina ljuskällor

Om du inte är 100 % nöjd med ljuset kommer dina bilder inte att komma till sin fulla rätt. Försök vänja dig vid att anpassa dina ljuskällor innan du tar bilderna.

Använd en bakgrund för att hjälpa till att sprida ljuset. Ett vitt lakan är ofta tillräckligt för att få en neutral och ljus bakgrund för ditt motiv. Det är perfekt för porträtt.

Använd en reflektor för att ge lite extra ljus till den sidan av motivet som inte är direkt upplyst. Alla reflekterande ytor går bra, från en vit bit kartong eller skum, till en speciellt gjord för fotografering (de är ganska billiga).

Om du behöver använda din kameras inbyggda blixt så försök göra ljuset mjukare genom att placera ett tunt pappersblad eller tyg framför den. En vit plastpåse kan också fungera, efter några försök och korrigering.

Justera vitbalansen.

Det är speciellt viktigt om du inte tänker redigera eller efterbehandla dina bilder. En felaktig vitbalans ger dina bilder en en ful nyans, vilket gör att de ser billiga och onaturliga ut.

De flesta kameror har ett antal förinställningar som borde räcka för att täcka de flesta situationer, prova dem och kom ihåg att när belysningen ändras, så bör även din vitbalans ändras.

Var uppmärksam på kompositionen

Det är alltid viktigt men det är ännu viktigare när du tar inomhusbilder.

Var medveten om din bakgrund och omgivning. Försök att göra det så enkelt som möjligt och var uppmärksam på oreda.

Välj vad bildmotivet ska vara och fokusera på det, så kan du ta bort de flesta andra sakerna ur bilden.

Försök att skilja ditt motiv från bakgrunden.

 

Så snart du väl har förstått grunden för inomhusfotografering med hjälp av dessa enkla tips börjar dina bilder genast att se bättre ut. Den perfekta ursäkten för att återuppleva dessa stunder på en vacker  fotoprodukt . Vilka andra fototips är du intresserad av? Skriv till oss och berätta i kommentarsfältet eller via sociala media.

Du kan också dela detta inlägg på sociala medier med familj och vänner med hjälp av nedanstående ikoner och att uppmuntra dem att också bli kreativa!