10 tips på hur du tar fantastiska bilder med mobilen

Skriven av Onskefoto, 22 mars 2024

Frigör mobilkamerans fulla potential med våra tio bästa tips på hur du tar sensationella foton med din smartphone. Vi visar hur du blir mästare på att ta stabila, knivskarpa bilder eller leker med naturligt ljus och skapar effektfulla bildkompositioner. Vår enkla guide visar hur du tar din smartphone fotografering till nästa nivå.

I fotograferingens dynamiska värld har smartphones utvecklats till kraftfulla verktyg som kontinuerligt utvecklas från år till år. Oräkneliga fotografer har redan konstaterat att ”den bästa kameran är den som du har med dig” och i dagens samhälle har du ofta kameran inom bekvämt räckhåll i fickan eller väskan – redo att föreviga livets bästa ögonblick innan någon hinner blinka.

Oavsett om du har en iPhone eller Android-mobil har kameran i din smartphone allt som krävs för att ta spektakulära bilder – från landskap till livets allra minsta detaljer. Vi hjälper dig att frigöra teknikens fulla potential med våra tio nybörjarvänliga fotograferingstips för smartphone som garanterat tar dina foton till nya höjder.

1. Stå stadigt

Kameran behöver hållas så still som möjligt för att du ska kunna ta skarpa bilder. Det är särskilt viktigt om ljuset är dåligt. Rent allmänt är det bra att ha båda händerna på mobilen och sedan pressa armbågarna in mot kroppen. Då blir kameran rak och stilla, vilket ger skarpa foton. Vissa brukar även hålla andan när de fotograferar, för säkerhets skull!

Det allra bästa sättet att hålla smartphone kameran stadig är förstås att sätta den på ett stativ. Den kan vara en god idé att investera i ett smartphonestativ – de finns i alla modeller och storlekar, vissa så små att de får plats i fickan. Vissa av dem kan också lindas runt föremål som trädgrenar eller lyktstolpar, till exempel om du vill ta gruppselfies under långpromenaden.

Bonustips för smartphone fotografering: Om du fotograferar med smartphonestativ kan du dessutom experimentera med att skapa effektfulla time lapse-bilder.

2. Finslipa fotona med enkla redigeringsappar

Även medelmåttiga bilder kan förvandlas till mästerverk med hjälp av de senaste fotoredigeringsapparna. Här har vi samlat några av våra favoritredigeringsappar som hjälper dig att ta bättre bilder:

PicsArt och Snapseed erbjuder ett obegränsat utbud av filter och effekter. Hitta förskönande förinställningar till porträttbilder eller välj en kornig, filmaktig effekt till dina storstadslandskap eller strandbilder.

Adobe Lightroom erbjuder en kostnadsfri mobilversion av sitt kraftfulla bildbehandlingsprogram för datorn, perfekt till dig som vill ha proffsiga funktioner. Släta till rynkor, sudda ut finnar eller klona bort distraherande bakgrundsdetaljer helt – du blir garanterat förvånad över hur snabbt och enkelt du kan lära dig att snygga till dina bilder.

Instagram behåller sin ställning som klassisk plattform för att redigera och dela favoritbilder. Här hittar du fler filter än någonsin och kan även lägga till roliga stickers och emojier i inläggen för att visa hur du känner. Följ oss på Instagram, där vi ofta delar användbara tips på hur du får ut mesta möjliga av dina bilder.

3. Lek med naturligt ljus

Visste du att? Ordet fotografi betyder ”skrivet i ljus” på grekiska och det är precis vad vi bör göra, oavsett om vi fotar med en smartphone eller en professionell kamera. Bra ljus kan tillföra form, atmosfär och djup i dina bilder och lyfta fram den stämning du vill förmedla.

Ta fina porträttbilder genom att placera motivet på en skuggig plats där det milda ljuset framhäver ansiktsdragen utan att personen behöver kisa i direkt solljus. Låt motivet stå mellan kameran och ljuskällan för att uppnå en filmisk effekt. Då skapas en gloria eller ram runt personen som ger dina bilder liv och karaktär.

Vårt bästa tips för smartphone fotografering: Om du vill ta familjebilder på stranden eller resefoton i en ny stad, ta hjälp av de gyllene timmarna precis efter soluppgången eller precis före solnedgången. Det mjuka, gyllene ljuset får allt att se magiskt och sagolikt ut.

4. Experimentera med exponeringen

Det smarta med moderna mobilkameror är att du kan överlåta alla tekniska inställningar åt dem och bara koncentrera dig på att sikta, fota och dela. Det är roligt, snabbt och kreativt. Men om du gillar att experimentera kan du också utforska exponeringsinställningarna. Medan du tar en bild kan du svepa uppåt eller nedåt på mobilskärmen för att öka eller minska exponeringstiden (dvs. ljusstyrkan) och skapa olika effekter.

Vårt bästa tips när du fotograferar i städer: Prova att korta exponeringstiden för att förstärka effekten mellan ljus och skuggor. Det kan göra att geometriska former framträder tydligare på bilderna – perfekt om du vill förvandla familjefotograferingen till proffsiga förstoringsunderlag.

5. Släpp loss kreativiteten med tredjedelsregeln

Imponerande fotografier handlar mycket om genomtänkt komposition och vi delar med oss av några knep som underlättar planeringen. Oavsett om du fotar med en iPhone- eller Android-smartphone kamera kan du gå till kamerainställningarna och aktivera rutnätet. Då visas fyra linjer på mobilskärmen. Enligt tredjedelsregeln bör du placera motivet på någon av de punkter där linjerna möts för att bilden ska bli så effektfull som möjligt. Här stämmer det alltså att X är rätt plats på kartan!

Användbart smartphonetips: Om du aktiverar rutnätet när du ska fotografera blir det också enklare att hålla kameran horisontellt, vilket direkt gör att bilderna ser mer välkomponerade ut.

6. Undvik att zooma

Smartphone-kameror har många styrkor, men ibland kan deras digitala zoomfunktion vara undermålig. Det kan kännas lockande att zooma in för att komma närmare motivet, men eftersom kameran bara beskär och ändrar storlek på bilden leder det i stället till att fotona blir suddiga och kvaliteten sjunker rejält. Växla i stället till smartphonens teleobjektiv (om det finns) eller zooma in på traditionellt vis – genom att gå närmare motivet.

7. Investera i extra objektiv

Många smartphonekameror har flera linser: vanligtvis en ”normal” lins, en vidvinkellins och så en telelins som används till närbilder. Men om du har en kamera med bara en lins kan det vara kul att experimentera med extra objektiv som köps som tillbehör. Du kan till exempel sätta på ett makroobjektiv för att komma riktigt nära pyttesmå motiv som insekter och växter eller investera i ett ultravidvinkelobjektiv med fisköga som kan användas för att ta dramatiska stads- och landskapsbilder eller coola bilder på släkt och vänner som ser ut som omslag till ett rockbandsalbum. Det går att köpa paket med objektiv, så varför inte välja ut några att leka loss med nästa gång kreativiteten faller på?

8. Begär selfieassistans

Selfies är enkla och roliga när det bara är du och en kompis, men det blir genast lite knepigare när du vill få med hela gänget. Till gruppselfies med hela laget, prova att använda ett stativ till din smartphone och tryck sedan på mobilkamerans timerutlösare. På så sätt hinner du se till att alla är med på bilden – även du själv!

Tips när du ska köpa tillbehör till smartphonekameran: Innan du investerar i en fjärrutlösare, kolla om mobilkameran har en röststyrd självutlösare.

9. Använd den bakre kameran

När du ska ta selfies känns det mer naturligt och självklart att använda den främre kameran, men annars går det bra att använda den bakre kameran till nästan allt annat. Oavsett smartphonens modell och design brukar nämligen den bakre kameran erbjuda överlägsen bildkvalitet. Till exempel kan iPhone 15 Pro Max frontkamera ta bilder med 12 MP, medan den primära bakre kameran levererar imponerande 48 MP. Tänk på det, särskilt om du tänker framkalla bilderna. Kom ihåg att ju fler megapixlar bilden innehåller, desto större förstoring kan du göra av bilderna.

10. Framkalla dina bilder

Många av världens främsta fotografer anser att det bästa sättet att ge liv till foton är att framkalla dem. Med hjälp av vår nya mobilfunktion för bildöverföring kan du snabbt och enkelt överföra dina favoritbilder från mobilen till datorn. Sedan är det bara att släppa loss kreativiteten och föreviga dina bästa minnen i form av storslagna väggdekorationer och fotoböcker. Det är snabbt, användarvänligt och jättekul!

Det allra viktigaste att komma ihåg är att smartphone fotografering inte skiljer sig från traditionell fotografering. Tänk på att ha roligt och våga experimentera. Ju mer du fotar med mobilen, desto fler kreativa idéer får du – och desto bättre blir dina mobilbilder. Så vad väntar du på? Dags att ge dig ut och börja ta fantastiska mobilbilder!

Glöm inte att kolla in vår nya, banbrytande fotoöverföringsapp för att snabbt överföra dina bästa bilder från mobilen till datorn och börja framkalla eller trycka dem redan idag.