5 experttips om hur du tar fantastiska sommarbilder

Skriven av Onskefoto, 14 augusti 2023

Börja ta bilder i sommar, med önskefoto’s fem bästa tips om hur du tar fantastiska bilder denna säsong.

Sommaren handlar om att umgås med familjen, soliga dagar på stranden och att utforska spännande nya resmål, så det finns massor av skäl till att ta fram kameran. Men om du behöver några tips om hur du förevigar de bästa sommarstunderna för att lägga till dina fotoböcker från önskefoto, har vi fem enkla tips.

Vi ger dig tips som är enkla att följa om hur du planerar och håller dig till ett sommartema för din fotobok, och hur du kan vara kreativ och leka med fotografi och involvera hela familjen.

1. Skapa en moodboard

Om du har en fotobokstil i åtanke men inte har tagit bilderna som ska vara i den ännu, är en moodboard en bra början. Att föra ner din inspiration på papper eller till och med på en Pinterest-tavla är ett användbart sätt att komma fram till ett tema att arbeta med. Du kan samla bilder du tycker om att titta på – kanske det är en teknik du vill prova på eller det kan vara en stil du vill arbeta med. Att samla föremål eller bilder i en liknande färg kan också hjälpa dig komma fram till hur du ska komponera din fotobok.

En moodboard med massor av färgglada sommarbilder av barn med sina föräldrar i solen, barn som äter vattenmelon och bilder av båtar och fiskelinor i klara färger.

2. Begränsa dig

När du har mängder av kreativa idéer i huvudet, kan det vara lätt att svepas med. Men försök att fokusera på ett ämne när du förbereder dig för att ta bilder till din fotobok. Om du gillar naturen, älskar att resa eller bara älskar att ta bilder på dina barn, basera dina projekt på det du brinner mest för och håll dig till det.

En bild av ett litet barn taget under vatten, efter att de hoppat i en pool.

3. Berätta din historia, en bild i taget

När du har ditt sommarämne klart för dig, gör en lista över de typer av bilder du vill ta. Detta är särskilt användbart när du vill berätta en historia med dina bilder i en fotobok. Om du ska resa på semester och vill göra din bok mer som en resedagbok, skapa en checklista varje dag med scenarier och platser i kronologisk ordningsföljd. Dag ett på din semester skulle kunna se ut så här:

  • Vy från flygplansfönstret
  • Anländer till hotellet
  • Första promenaden ner till stranden
  • Barnen leker i sanden
  • Första simturen i havet
  • Första lokala måltiden
  • Solnedgång över havet

En bild av en kvinna och hennes son springande på stranden.

4. Låt kreativiteten flöda med ditt tema

Försök experimentera med nya vinklar eller tekniker. Om du upptäcker att du ofta tar bilder av samma objekt, kan detta hjälpa dig se det från ett nytt perspektiv. Du kan ägna mer tid åt att tänka på bildens komposition och försöka justera några av dina grundläggande DSLR-kameralägen som till exempel bländarhastighet eller vitbalans. Du kan till och med låta barnen ta några bilder med din kamera så att du kan ta några bilder från deras synvinkel.

Om du inte har en DSLR kan du ändå experimentera med din mobil. Och om du laddar ner önskefoto-appen för iOS eller Android, kan du börja skapa ditt kommande fotoprojekt inom några minuter efter att du tagit den perfekta bilden.

En bild tagen uppifrån av två kvinnor som ligger i gräset och håller ljusgula blommor över sina ansikten.

5. Hitta rätt plats

Om du älskar en naturbild eller att ta bilder av sommaren i staden, tänk på din plats innan du beger dig ut med kameran. Om du ska resa på semester, googla på landmärkena du vill ta bilder av och vilken tid på dagen det är bäst att ta bilderna. För dina favoritplatser som är lite närmare hemma, överväg hur naturligt ljus kommer att påverka din bild – kanske din närmaste strand ser bättre ut i solnedgången eller din lokala park är värd ett besök tidigt en solig morgon.

En bild av en rad med färggranna strandhytter, tagen en solig dag.

Med lite planering kan du få resultat som ser professionella ut i dina sommarbilder och du kommer dessutom att skapa en ännu bättre fotobok.

För att låta kreativiteten flöda med dina bilder när du är i farten, ladda ner vår app så att du kan ta bilder och skapa med några tryck.

Vi skulle älska att se hur dina sommarbilder blir, så dela dem med oss på Facebook och Instagram genom att tagga oss i inlägg och berättelser och genom att använda #shareyoursummer.