Ta dina bästa bilder någonsin med hjälp av våra 6 tips på strandfotografering

Skriven av Onskefoto, 16 augusti 2018

Få inspiration med hjälp av 6 experttips för fotografering på stranden. De kommer hjälpa dig att fånga fantastiska landskap och ta porträtt med en äkta känsla när du är vid havet.

Sol, sand och glädje. Stranden är en perfekt plats för att ta bilder, men det kan också vara en utmaning. Starkt ljus och platta landskap kan ställa till med problem även för de mest erfarna fotograferna. Men oroa dig inte, med lite övning (och våra bästa tips) kommer du att ta vackra strandfoton på nolltid.

Lek med vinklar

Strand fotografi tips vinklar

Fota till exempel underifrån för ett intressantare perspektiv. Vi gillar även bilder som är tagna uppifrån och ner och som visar färgstarka strandhanddukar och picknickmat. Läs tipsen i vårt blogginlägg för fler idéer om hur du väljer den bästa vinkeln.

Utnyttja den gyllene timmen till fullo

Strand fotografi tips gyllene timmen

Ta foton precis efter soluppgången eller före solnedgången under den ”gyllene timmen”. Det är en favorit bland fotografer tack vare det smickrande ljuset och de intressanta skuggorna. Solen har en varmare färg vilket gör det lätt att fota i motljus för att skapa vackra silhuetter. Vi har fler tips för hur du fotograferar under den magiska timmen här.

Skapa djup

Strand fotografi tips djup

Ta intressantare foton genom att skapa djup. Så istället för att bara ta bilder av havet och horisonten kan du placera något i förgrunden, till exempel din dykutrustning, barnens strandleksaker eller ditt parasoll för att ge bilderna en djupare känsla.

Fånga solflammor

Strand fotografi tips sol flammor

Skapa solflammor genom att placera objektet framför solen så att den bara syns lite grann och fokusera manuellt på objektet (kameran fokuserar automatiskt på solen). Då skapas dramatiska resultat som ser ut att ha gjorts av en professionell fotograf.

Använd blixten för porträtt

Använd blixten i solen mitt på dagen (när solen kommer rakt ovanifrån) för att minska mörka skuggor under ögonen. Blixten överskuggar det skarpa ljuset mellan 11.00–15.00 och ger ett mjukare resultat.

Håll ögonen på horisonten

Strand fotografi tips horisont

Håll den raka horisontlinjen i den övre eller nedre tredjedelen av fotot för att undvika sneda foton som ser ut att ha kapats på hälften. Det är lättast att få en horisontell horisont genom att hålla den i linje med den övre eller nedre delen av sökaren. Tänk på att kanten av bildramen blir kanterna av slutbilden.

Ta med dig de här tipsen, gå ut och ta dina bästa strandbilder någonsin. Lämna inte dina foton i kameran eller mobilen när du har tagit så vackra bilder – gör något med dem. Varför inte skapa en fotobok med resultaten? Se till att först läsa våra hemligheter för att skapa den vackraste fotoboken med bilder från semestern. Vi har även en massa andra fotografitips på bloggen för att hjälpa dig att ta vackra bilder.