En personlig bildvägg i hemmet är ett av de mest unika sätten att få dina favoritplatser att kännas levande. Vi ville utforska allt från de bästa bildväggsidéerna till användbara tips på hur du gör din egen fotokonst. Därför bad vi vår goda vän Frida Ramstedt på Nordens ledande blogg inom inredningsdesign att dela med sig av sina tips på hur du skapar en smakfull och personlig vägg därhemma.

Om du vill ha något i ditt hem som ingen annan har, ska du göra något som ingen annan gör … ta dina egna bilder! En bildvägg är ett perfekt sätt att göra en tråkig vägg mer levande och personlig, framför allt om du har tagit fotona själv. Med hjälp av önskefoto kan du ladda upp bilder och skapa aluminiumtavlor, canvastavlor, skumtavlor, fotoposters och plexiglastavlor i många olika storlekar.

Bildväggsidéer

Det är inte så svårt som man kan tro att skapa egna fotokonstverk. I samarbete med önskefoto har jag skapat min egen fotokonst. Jag vill uppmuntra dig att använda fantasin för att skapa dina egna, personliga motiv.

Förstora barnens teckningar

Låt familjens minsta skapa konstverk till sina egna rum. Ta bilder av deras teckningar med mobilen och förstora dem på canvastavlor. Det här fotokonstformatet är extra tåligt, så det passar särskilt bra i barnens lekrum.

Modell för en dag

Skapa din egen fotokonst genom att ta bilder av dig själv eller dina vänner med fokus på former och linjer. Tycker du det är svårt att ta självporträtt? Bjud in dina kompisar på en ”fototräff” på en plats med intressant bakgrund – en ojämn betongvägg, en vacker husfasad eller en gammal fabriksbyggnad. Tips! Ta bilderna utomhus i naturligt ljus. Lek med konturer och skuggor och gör fotona svartvita med önskefotos skaparverktyg.

Tänk smått, skapa stort

Om du inte har spektakulär utsikt i närheten, tänk smått i stället! Lek med kameran som om den var ett förstoringsglas i ditt eget hem. Du kommer att bli överraskad över hur mycket som kan förvandlas till ett konstverk när du leker med ytor, mönster, former och linjer. Här har jag fotograferat konturerna på min favoritstol. Kan du gissa vilken det är?

Ta bilder av färger, inte bara former

Utgå ifrån att tavlan ska sätta färg på hela rummet. Var hittar du de färger som du vill få med? Håll utkik efter nyanser som matchar inredningen när du är ute och fotar. Använd plexiglastavlor för att tillföra extra djup i detaljrika bilder. De har en fantastisk finish som får allt att se ut som dyrbara konstverk.

Skapa en fotovägg hemma – tekniska tips!

Matt eller glansigt?

Med en matt finish får du inga reflektioner på glaset. Det kan vara bra om du vill undvika reflektioner på motivet i din väggdekoration. Med en glansig yta får bilderna större djup.

Ju större tavla, desto lättare material

Ju större tavla du vill skapa, desto lättare format skulle jag rekommendera. Skumtavlan i önskefotos väggdekorationssortiment passar perfekt om du verkligen vill skapa ett statement till ditt hem.

Väggmural i barnrummet

Canvastavlor i kantig ram passar utmärkt till barnens rum, där leksakerna ibland kan flyga genom luften. Undvik att sätta framkallade bilder av barnen i ramar med glas på platser där små barn ska leka.

Välj fotoposters för att skapa variation

Du kan byta bilder utifrån årstid, precis som du gör med textilier. Det är enkelt att byta bild i ramen, så att den matchar årstidens färgpalett eller gardiner.

Vitt + glas = grön

Kom ihåg att den ram du väljer kan påverka hur färger återges när du hänger upp tavlan på väggen. Om du tänker rama in ett foto med många vita områden, är det bäst att välja svartvitt på en skumtavla. Glas innehåller nämligen järn, så glaset i ramen blir ofta grönt.

Ett varmt tack till Frida Ramstedt för hennes experttips på hur du skapar din egen fotokonst och hennes bästa bildväggsidéer. Du hittar fler inredningstips från Frida Ramstedt på https://trendenser.se/. Känner du dig redan inspirerad? Då kan du bege dig direkt till önskefotos skaparverktyg för väggdekorationer för att göra din egen fotokonst redan nu!

Kommentarer