En kvinna ute på gatan som tittar in i kameran och tar bilder med en digitalkamera.

Att lära dig grunderna i fotografering och kamerans olika lägen ger dig massor av kreativa och användbara tekniker. Oavsett om du använder en DSLR-kamera eller tar bilder med en kompakt systemkamera så gör det stor skillnad för dina foton när du förstår kamerainställningarna. Det kan hjälpa dig att skapa professionella fotoböcker varje gång. Här är en introduktion till några av de vanligaste kamerainställningarna och hur man använder dem

En introduktion till kamerainställningar

I vår introduktion till fotograferingens grunder tog vi upp de tre viktigaste kamerakontrollerna – slutartid, bländare och ISO – och hur du kan få mer frihet i fotograferingen med hjälp av dem. Din kamera kanske inte ger dig fullständig kontroll över dessa inställningar, och om du har dem kan de ta lite tid att lära sig. Lyckligtvis har de flesta kameror förinställda lägen eller, vad gäller DSLR och avancerade kompaktkameror, prioritetslägen som är utformade för att göra det lite enklare.

Om du kan, försök att lära dig kamerans grundinställningar så att du får mer kreativ kontroll. Om du bestämmer dig för att hålla dig till autolägen är det ändå bra att förstå dessa inställningar och deras begränsningar och hur du kan anpassa dem för att ta de bilder du vill ha.

För att få det foto du är ute efter finns det tre sätt på vilka de flesta kameror kan användas: helt automatiskt, avancerade lägen och helt manuellt. Vi förklarar hur var och en fungerar och hur du kan tillämpa dessa inställningar på olika fotostilar, till exempel porträtt, landskap och nattbilder.

Så här använder du helautomatiska kamerainställningar

En flicka står utomhus mot en ljust orange mur och dricker apelsinjuice.

Genom att använda dina automatiska inställningar låter du kameran fatta beslut åt dig. Du behöver bara fokusera på ditt objekt och trycka på avtryckaren. Det som är bra är att du ägnar mindre tid åt att justera dina inställningar. Nackdelen är att din kamera inte vet vad du försöker ta en bild av, så den kommer att försöka släppa in så mycket ljus som möjligt i din sensor, oavsett förhållandena.

Ett typiskt exempel på när detta händer är om du tar en bild i svagt ljus. Det kan hända att kameran tar några sekunder innan den klickar till efter att du har tryckt på avtryckaren. Detta händer eftersom kameran anser att den behöver en långsam slutartid för att försöka få in så mycket ljus som möjligt. Du kommer då att märka att dina bilder ser väldigt suddiga ut och inte går att använda.

Automatiska inställningar fungerar mycket bättre under bra ljusförhållanden, till exempel om du fotar utomhus i dagsljus, men för andra typer av bilder kan du försöka justera inställningarna själv.

Vilka automatiska förinställningar har kameror?

Som vi nämnde har de flesta kameror automatiska förinställningar som fungerar för olika fotostilar. När du väl vet hur du snabbt kommer åt dem och förstår vad var och en av dem gör kan du få större variation på dina bilder utan att behöva justera inställningarna manuellt.

Antalet förinställningar i kameran varierar beroende på märke, men det är troligt att du har följande lägen.

Förinställt porträttläge

Två små barn sitter på en grå soffa, de är i fokus, bakgrunden är suddig.

Detta läge ställer in en stor bländare så att bakgrunden blir något suddig men förgrunden skarp. Det hjälper dig att dra fokus till ett visst element i din bild som ligger relativt nära kameran.

Du behöver en bakgrund som fortsätter en bit bakåt för att få ut det mesta av den här inställningen. Om ditt objekt bara är en meter från en vägg fungerar det här läget inte så bra som vi såg i våra tidigare inlägg om bländare.

Bästa tipsen för porträttläge

Även om det kallas för porträtt fungerar detta läge för att ta bilder på andra saker än bara människor. Du kan använda det för att dra fokus till någonting i förgrunden av en bild.

Förinställt landskapsläge

En bild av en liten stad vid foten av några berg, tagen vid vattnet.

Landskapsläget väljer en mindre bländare för att göra hela scenen skarp.

En mindre bländare minskar mängden ljus som kommer in i kameran, så den kommer troligtvis att ändra till en långsammare slutartid. I det här fallet är det bäst att använda ett stativ eller låta din kamera stå på en stadig yta

Bästa tipsen för landskapsläge

Använd kamerans självutlösare när du fotograferar landskap, även om du använder ett stativ. Detta hjälper dig att minska kamera-skakningar och ta skarpa bilder.

Förinställt makroläge

Närbild av små växter, förgrunden är skarp, bakgrunden är suddig.

Med förinställt makroläge kan kameran ta extrema närbilder av objekt som bara är några centimeter från kameralinsen. Bländaren öppnar sig så bakgrunden blir suddig.

Denna inställning är utmärkt för att fota detaljer, så den är perfekt för bilder av insekter eller blommor. Men kom ihåg att den detaljnivå du får med beror på kvaliteten på din lins.

Bästa tipsen för makroläge

Tänk på bakgrunden i din makrobild. Med rätt bakgrund kan det korta skärpedjupet hjälpa dig att skapa en mycket intressant effekt i din makrobild.

Förinställt nattläge

En lugn förortsgata, kantad av träd, fotad på natten.

I nattläge ställer kameran in sig på en långsammare slutartid för att fånga så mycket ljus som möjligt. Om du fotograferar en gatuscen på natten kan du också märka att kameran använder sig av blixten för att försöka ljusa upp bilden åt dig.

Bästa tipsen för nattläge

Undvik att använda blixten om det inte finns något objekt i förgrunden av din bild. Det är också en bra idé att ställa kameran på ett stativ eller en stadig yta eftersom du arbetar med en långsam slutartid.

Förinställt actionläge

En action-bild av en liten flicka som kastas upp i luften av sin pappa, en solig dag.

Actionläget ställer in kameran med en snabb slutartid för att hjälpa dig att frysa bildens action. Detta läge är bäst att prova när du fotar objekt som rör sig snabbt. Men kom ihåg att resultatet varierar beroende på kamerans autofokushastighet, bländare och ISO-inställningar. Dåliga ljusförhållanden kan också påverka din färdiga bild.

Bästa tipsen för actionläge

Innan du sticker ut för att ta dina actionbilder kan du experimentera med kamerans autofokusinställningar så att du är redo att fota ditt motiv omedelbart. Se även till att motivet är väl upplyst, för du arbetar med en snabb slutartid.

Vilka är prioriteringslägen?

Ett närbild av någon som justerar inställningarna på sin DSLR-kamera.

DSLR och de flesta medelbra till avancerade kompaktkameror brukar ha en uppsättning prioriterade lägen, och när du lär dig att fotografera är det viktigt att bekanta dig med dem. Med dessa lägen kan du välja vilken inställning du vill styra manuellt medan du automatiserar andra.

Prioriteringslägen är bra om du vill fokusera på en inställning och inte krångla med att hantera allt annat manuellt. Namnen på dessa prioriteringslägen kan skilja sig från kamera till kamera, men de kommer sannolikt att vara märkta så här; P, A eller Av, och S eller TV.

Prioriteringsläge P

P står för program och det ställer in slutaren för att automatiskt hantera bländare och slutartid så att du kan fokusera på att kontrollera vitbalans, ISO och blixt. Det här kan vara en användbar inställning om du fotograferar i svagt ljus och du inte vill att blixten ska gå av, till exempel när du tar gatubilder på natten eller fotograferar en vän som blåser ut ljusen på sin födelsedagstårta.

Prioriteringsläge A eller Av

Prioriteringsläge A eller Av

A eller Av är bländarprioritet. Din kamera hanterar dina bländarinställningar, så att du kan fokusera mer på skärpedjup utan att behöva ändra din slutartid när du ändrar ljusförhållandena. Det är också användbart om du fotar en scen där bakgrunden ständigt förändras, till exempel i en stad full av aktivitet, där du kanske vill att vissa områden ska bli suddiga och ge mer fokus till andra.

Om du tycker att den automatiska slutartiden är för långsam när du använder detta läge kan du försöka att höja ISO.

Prioriteringsläge S eller Tv

S eller Tv-inställningen prioriterar slutaren och ger dig full kontroll över din slutare medan kameran koncentrerar sig på att hantera bländaren. Det här läget är användbart om du snabbt vill byta mellan actionbilder som visar rörelse och mer statiska bilder.

Tänk på att utan kontroll över din egen bländare kan den här inställningen göra så att några av de kreativa alternativen du har med manuella inställningar försvinner.

Vad är manuellt läge på din kamera?

En flicka som paddlar kajak på havet med ryggen mot kameran. Det finns berg och klippor i bakgrunden som är lite suddiga.

Manuell funktion är ganska självförklarande eftersom du har full kontroll över alla kamerainställningar och ingenting är automatiskt. Detta läge ger dig den mest kreativa friheten, så det är ett läge som många professionella fotografer använder. Men det betyder att du behöver förstå dina kamerainställningar ordentligt och veta hur du snabbt kan justera dem.

Tips för manuellt läge

Se till att du lär dig kamerans manuella inställningar hemma innan du går ut och fotar. Det gör det så mycket lättare när du är redo att ta med dig kameran ut.

A girl with her back facing the camera, kayaking on the sea. There are mountains and cliffs in the background that are slightly blurred.

Att lära sig kamerainställningarna tar lite tid, men när du har gjort några experiment och testat dina automatiska och manuella lägen har du massor av mer kreativa tekniker till hands. Dessutom kan du få med fantastiska bilder i dina fotoböcker från önskefoto för att skapa ett bibliotek av professionella böcker.

Kommentarer