6 tips på hur du tar bra julbilder

Skriven av Onskefoto, 30 november 2023

Vill du ta bättre bilder i jul? Ta hjälp av våra fototips för julen 2023 och bli mästare på allt från familjeporträtt till en fotoautomat till julkalaset!

Under jul och nyår finns det massor av bra tillfällen att fotografera och självklart vill du att bilderna blir så bra som möjligt – framför allt om du tänker förvandla dem till fler fina fotoprodukter under nästa år. Oavsett om du använder mobilkameran eller en DSLR-kamera kan du få nytta av våra sex bästa julfotograferingstips.

1. Rätt ljussättning

Naturligt ljus är en av de bästa ingredienserna för att ta vackra porträttbilder och vintersolen kan vara det mest effektiva ljuset att använda. Tänk dock på att inte ta bilder rakt mot solen eller att motivet tvingas kisa. Om du tar foton inomhus, försök se till att det finns lite naturligt ljus i rummet. Eller om det är mörkt ute, tänk på att använda en justerbar ljuskälla för att få rätt effekt.

Vårt bästa tips till julfotograferingen: Anpassa exponeringstiden för att släppa in mer ljus om du inte har tillräckligt med naturligt ljus. En vinklingsbar lampa är ett bra sätt att belysa motivet på kvällen.

2. Ta imponerande porträttbilder

Välj ett kort skärpedjup för att ta proffsiga porträttfoton i jul. Då blir bakgrunden suddig och allt fokus hamnar på motivet. I synnerhet om bakgrunden består av julljus eller juldekorationer är det här ett bra sätt att se till att bilden blir ett ordentligt porträtt i stället för ett vanligt foto. Det är också en god idé att växla mellan bilder där personerna poserar och att ta spontana bilder där du får med äkta julglädje.

3. Använd stativ till julens familjeporträtt

Gruppbilden på hela släkten är en härlig jultradition och vårt bästa tips är att se till att alla är med på bilden – låt ingen gömma sig bakom julgranen. Be de längsta i familjen stå längst bak och placera barnbarnen längst fram, men försök blanda generationerna i största möjliga mån. Ge bilden en julig inramning genom att ta den vid julgranen eller andra juldekorationer, med alla i jultröjor eller under julmiddagen.

Tips till julens familjeporträtt: Utöka skärpedjupet till någonstans i mitten (f4 till f5,6) för att se till att alla ansikten blir skarpa – även om bilden rymmer personer i flera rader bakom varandra. Om du tar en vidvinkelbild, undvik att placera personer längst ut på kanterna. På grund av vidvinkellinsens optik kan saker i bildens kant bli något förvrängda.

4. Gör en egen fotoautomat

Bygg en fotoautomat med juldekorationer och vinterbakgrund för att uppmuntra familjen att skapa roliga och unika julminnen. Det här är också ett bra sätt att engagera familjemedlemmar som inte gillar att hamna i fokus. Du bygger enkelt en egen kartongram av en stor kartong och kan sedan klä den med julpapper. Ställ automaten i ett hörn i rummet där de flesta julgästerna vistas, lägg dit några skojiga tomtemössar och julattiraljer – voila! Din egen fotoautomat är klar att invigas.

5. Fotografera hem och mat innan gästerna kommer

Försök få en stund över innan släkten anländer och ta bilder av hemmets juldekorationer i perfekt skick. När det gäller julmaten, ta en bild av alla rätter och härligheter innan gästerna hugger in. Och precis som med våra andra fotograferingstips, försök arrangera ljuset så att det inte blir för skarpt och undvik alltför många skuggor. Tänk ut ur vilken vinkel maten ger bäst intryck – ska du fotografera ovanifrån eller från ett lägre perspektiv?

Fotograferingstips för julmaten: Se till att dina matbilder har en tydlig ”hjälte” som blicken fastnar på – om det händer för mycket i bilden kan den kännas överväldigande. Placera kompletterande föremål i för- och bakgrunden för att lyfta fram bildens berättelse. ”

6. Ta spontana bilder

Genuina ögonblick ger unika foton. Använd mobilen för att ta spontana bilder under julen – när barnen öppnar sina julklappar, kompisarna skrattar åt en rolig film eller din respektive sliter sitt hår över alla rätter till julbordet. Om du inte redan har gjort det, skapa en grupp på WhatsApp eller Facebook, så att ni enkelt kan dela era bästa och roligaste julbilder.

Glöm inte att koppla av och njuta. När du gör dig redo för den bästa familjejulen någonsin, hör av dig om du har frågor om våra leveranser – eller gå in på sidan med vanliga frågor. Nu återstår bara att ha en fantastisk juletid tillsammans.