Du behöver inte ha en examen i grafisk design för att skapa en vacker fotobok från önskefoto. Den här guiden hjälper dig att tänka som en designer, med tips om  hur du väljer ett färgschema för att hålla saker konsekventa och hur du använder våra funktioner som en proffs.  

Genom att hålla dig till några av grunderna i grafisk design kommer du att kunna skapa fantastiska fotoböcker på nolltid och du kommer att få massor av nya fotoalbumidéer som låter din kreativitet flöda. 

Tänk först på syftet med din fotobok

Syftet med din bok påverkar allt som läggs in i den, från det färgschema du väljer till din sidlayout och strukturen för din berättelse – du kan hitta tips om hur du berättar en historia med din fotobok här. 

Om den är tänkt som en present till någon, tänk på vad mottagaren gillar när du tar dina designbeslut. Om den är till dig kan du låta kreativiteten flöda för att skapa en bok som passar dig.

Snabbtips: ett moodboard är ett bra sätt att starta alla designprojekt. Om du aldrig har skapat en förut så kan vi förklara att det i huvudsak är ett kollage av idéer, som färgprover, bilder, typsnitt och allt som inspirerar dig, vilket hjälper dig att fastställa ett tema och ta reda på vilka element som passar bra tillsammans. 

Hur du väljer ett färgschema för din fotobok

Undvik att använda en massa olika färger. Innan du börjar att skapa din fotobok, välj tre eller fyra färger och se till att de kompletterar tonerna i dina foton – ditt moodboard hjälper dig att ta reda på det. 

Det ser mer professionellt ut att försöka gruppera foton som har  liknande toner. Men med ett stort familjealbum, till exempel, där dina bilder kanske spänner över flera decennier och flera olika stilar, bör du inte komplicera saker och ting med färger. Ett enkelt svartvitt schema kan vara mycket slående ut och hjälpa till att knyta ihop alla dina bilder. 

Snabbtips: var konsekvent med dina färger och låt ditt tema upprepas över dina bakgrunder, dina clipart-bilder och teckensnitt för en professionell finish.

Håll dig till tre teckensnitt, max

När du har massor av teckensnitt att välja mellan kan det vara frestande att använda så många som får plats. Men tänk på tidskrifter du har bläddrat igenom eller professionella coffee-table-böcker som du har läst. De är alltid konsekventa med sina teckensnitt och använder sällan flera kontrasterande stilar.

Håll dig till högst tre teckensnitt och välj dem som passar dina foton. Varför inte använda ett traditionellt serif-teckensnitt för gamla svartvita foton? Ett avrundat teckensnitt kan fungera bra med söta familjefoton. Och för en resedagbok skulle ett teckensnitt som liknar handskrift göra att den ser mer personlig ut.

Snabbtips: Välj ett för rubriker och ett annat för bildtexter och datum. Detta gör det lättare att vara konsekvent. 

Var konsekvent med dina layouter och dina bilder

Konsekvens är nyckeln till grafisk design, så använd det tänket när du skapar dina fotoböcker. Om möjligt bör du använda foton med liknande toner eller åtminstone använda foton som behandlar samma ämne och hålla dig till dessa teman genom hela din bok. 

Använd även liknande sidlayouter. Om du till exempel använder rundade mosaiker bör du försöka undvika att använda massor av fyrkantiga mosaiker bredvid dem. Annars kan dina sidor se stökiga och röriga ut.

Snabbtips: om dina foton har massor av kontrasterande toner, varför inte göra dem alla svarta och vita? En snabb redigering precis innan du kommer igång kan skapa ett mycket snyggt fotoalbum.

Balansera layouter med enstaka foton och flera foton tillsammans 

Enkelbildslayouter och layouter med flera foton blir snygga sida vid sida. Du kan använda enbildslayouten för en stor bild, som ett vidsträckt landskap eller ett stort familjefoto, och sedan använda flerfotografilayouten för att fånga fler detaljer eller mysigare ögonblick. 

Snabbtips: använd de förinställda layouterna i våra fotoboksprogram. Allt du behöver göra är att applicera en layout på en sida och sedan klicka på varje grå ruta eller dra dit en fil för att lägga till ett foto. Du behöver inte bekymra dig om justering och storleksändring av varenda bild. 

Använd våra kollektioner av clipart-bilder 

Vi har ett mycket duktigt team av designers som skapar våra clipart-bilder. Dessa exklusiva designer är grupperade i kollektioner, och de är det perfekta sättet att lägga till något extra till sidorna i dina fotoböcker.

Liksom allt annat inom design, försök att se till att de clipart-bilder du använder passar med bokens övergripande look och känsla. I våra online-fotoboksprogram och nedladdningsbara fotoboksprogram finns det massor av clip art-alternativ att välja mellan. De är uppdelade i kategorier som “bröllop”, “resor och semestrar” och “bebisar och barn” så det är superlätt att hitta vackra clipart-bilder som matchar ditt tema.

Snabbtips: om du behöver lite inspiration för var du kan placera clipart-bilder, ta en titt på våra fördesignade fotoböcker för att se hur våra designers har använt dem och de färgscheman de har matchat dem med.

Hur du designar omslaget till din fotobok

Våra vanliga linneomslag och konstläderomslag är ett bra alternativ om du skapar en serie fotoböcker för din bokhylla och vill att omslagen ska se identiska ut. Men om du vill ge din bok en unik finish, varför inte designa ditt bildomslag istället?

För att det ska bli extra proffsigt väljer du ett stort foto som du kan låta flöda över fram- och baksida, eller så kan du välja en stor bild för framsidan och ett par mindre bilder till baksidan. Vi arbetar alltid med våra omslag sist så att vi kan välja ut några av de bästa delarna av vår övergripande design till framsidan.

Snabbtips: använd det teckensnitt du har valt för dina rubriker för att skriva titeln på omslaget, använd sedan ett av dina sekundära teckensnitt, det för bildtexter eller datum, för att upprepa titeln på ryggraden. Du kan också inkludera ett par matchande clipart-bilder på omslaget för att hålla ditt fotobokstema från omslag till omslag.  

Nu när du har mycket av grunderna i grafisk design och många fotoalbumsidéer kan du börja skapa din nästa fotobok. Hur tänker du börja?

För mer inspiration om hur du berättar en historia med din fotobok och hur du skapar ett arbetsflöde som är lätt att följa i ditt nästa projekt, läs resten av våra praktiska guider. 

Kommentarer