Resmål till din bucket list för 2024

Skriven av Onskefoto, 12 december 2023

Från Mexiko till Mongoliet – vi har samlat de mest fantastiska resmålen till ditt äventyr 2024.

Gör 2024 till ditt mest äventyrliga år någonsin med vår bucket list över heta resmål. Oavsett om du drömmer om att resa runt i Europa med familjen, vill uppleva Sydamerika med din partner eller kuska runt i Asien med bästisarna – här är resmålen du inte får missa under 2024.

Upptäck nya heta resmål, helt nya järnvägsrutter och lättade reserestriktioner som gör äventyren mer lättillgängliga än någonsin. Oavsett vart du styr kosan under 2024 kan vi lova att du samlar tillräckligt många minnen för att fylla tusen resealbum.

Läs vidare och gör dig redo att samla nya, oförglömliga minnen i en fotobok från dina resor!

1. Chile

Älskar du natur- eller gastronomiupplevelser? Då lär du trivas i Chile. Den här sydamerikanska smaragden lockar med allt från saltpannor och vulkaner till glaciärer och fjordar. Klättra upp till Patagoniens topp på ditt livs expedition. Eller strosa runt bland de små gatorna i Valparaíso och utforska det lokala hantverket, välsmakande viner och spännande maträtter. Chile har precis valt en ny president och landet har stora planer på att stärka turismen, så resenärer tas emot med öppna armar.

2. Albanien

Landet utses ofta till ”Europas stigande stjärna” och den slumrande naturliga skönheten syns inte minst vid Adriatiska havet med dess kristallklara vatten. Albanien har också en blomstrande kultur som formats under både det ottomanska riket och kommunisttiden. År 2024 förväntas bli ett extra intressant år för Albanien, med fler besökare än någonsin, mycket tack vare att lokala turistmål har fått ett ansiktslyft. Samtidigt gör nya flygrutter det både snabbare och billigare att resa till landet.

3. Mexiko

Mexikos myllrande gator kantas av färsk, kryddstark mat, färgstarka marknader, livemusik och mer konst och kultur än du kan fylla en piñata med. Under 2024 driftsätts också landets nya amibitösa tågnät, så att du smidigt och bekvämt kan åka mellan landets intressanta platser. Mayan Train Network ska bli Mexikos första officiella långfärdståglinje och järnvägsnätet täcker över 1 500 km av den magnifika Yucatán-halvön. Koppla av på Oaxacas karibiska stränder eller utforska mayafolkets ruiner. Om du väljer rätt tidpunkt till din semester kan du dessutom få se solförmörkelsen 2024 medan du smuttar på en cocktail i den lena sanden i Mazatlán.

4. Egypten

Egypten har ett unikt läge mellan tre kontinenter, i det nordöstra hörnet av Afrika och intill asiatiska Sinaihalvön. Det här är utan tvivel ett av jordens mest intressanta kulturresmål. Dessutom kan du utforska några av världens mest berömda sevärdheter. Posera vid den stora pyramiden i Giza eller ta en selfie med den stora sfinxen. Vi kan knappast tänka oss ett mer lämpligt motiv att framkalla eller göra en väggdekoration av till hemmet. I början av 2024 slår också det nya mångmiljardmuseet Grand Egyptian Museum upp portarna, så tillfället har aldrig varit bättre att ge dig ut på din egyptiska expedition.

5. Mongoliet

Om du drömmer om ett riktigt äventyr med upplevelser som får dig att njuta maximalt av livet, är Mongoliet en självklarhet på din bucket list för 2024. Landet ligger insmuget mellan Ryssland och Kina och är en helt unik region med spektakulär kultur och geografi. Låt tankarna sväva fritt på de öppna stäpperna eller ge dig upp i bergen för att med egna ögon se de legendariska mongoliska ryttarna i arbete. De här mästarna behärskar allt från bågskytte till brottning och örnjakt och för stolt vidare traditioner ända tillbaka till Djingis Khans dagar. Och bäst av allt: Mongoliet lanserar en stor turistkampanj för 2024 med förenklade visumregler i hopp om att välkomna fler besökare än någonsin.

6. Saint Lucia

Karibiens kristallklara vatten utgör kanske stoffet i dina vildaste, tropiska drömmar, men det är faktiskt inte det enda goda skälet att besöka det underbara paradiset Saint Lucia. Öns turistdepartement gör sitt allra bästa för att marknadsföra lokal cuisine, kultur och historia under 2024. Res hit i juli månad och låt dig dras med i den legendariska Sankt Lucia-karnevalen, där du kan dansa till calypsorytmer och provsmaka dig igenom delikatesserna från det klassiska, kreolska köket. Svårt att välja mellan lat strandsemester och kulturresa? Åk till Saint Lucia 2024 och njut av det bästa av två världar!

7. Kroatien

Kroatiens kust vid Adriatiska havet är berömd för sitt kristallklara vatten och sagolikt blå palett. Här hittar du pittoreska städer, ett rikt kulturliv och dramatiska bergslandskap. Kroaterna är dessutom kända för sin gästfrihet och tar emot besökare med öppna armar. I det här spektakulära landet finns det något för alla att upptäcka, så vi kan lova att Kroatien förtrollar dig också!

8. Bologna

Bologna räknas som en av Italiens ledande gastrostäder och är en ståtlig medeltidsstad där det mesta kretsar kring ”la dolce vita”, det ljuva livet. Det är alltid ett bra tillfälle att besöka Bologna, men sommaren 2024 har du ännu större anledning att åka till det här legendariska stadsresmålet. Tour de France inleds nämligen i Florens 29 juni och därefter susar en stor del av etapperna på vindlande vägar i Emilia-Romagna-regionen, där Bologna är huvudstad. Om du kan slita dig från alla gelaterias och trattorias finns det ett stort antal turföretag som erbjuder cykelupplevelser i regionen. Då kan du säga att du har cyklat några av etapperna på Le Tour! Fast det går ju också bra att ta en pizza till och heja på lagom avstånd.

9. Victoria, Australien

Sol, surf och … varma källor?! Stoppa undan surfbrädan, kliv bort från grillen och gör dig redo att uppleva en helt ny sida av den australiensiska livsstilen. Victorias nybyggda Great Victorian Bathing Trail förbinder oräkneliga varma källor och havsbad längs Victorias soliga sydkust. Utgå från Melbourne eller gör en äkta wellnessresa från Portland till Merrimbula. Res hit under 2024 innan ryktet har tagit fart och njut av soliga dagar som får dig att drömma om att flytta ”down under” för gott.

10. Indien

Världens mest färgstarka land är det perfekta resmålet för nyfikna upptäcktsresande. Städer belamrade med rickshaws, bergstoppar med tronande tempel och vandringsleder i Himalaya – det finns bokstavligen mer att utforska här än någon besökare kan drömma om. Och under 2024 blir det mer lättillgängligt än någonsin. Nya flygrutter gör det betydligt enklare att åka till Indien från Europa och Nordamerika, samtidigt som nyrenoverade järnvägslinjer gör det bekvämare att tränga djupare in i den genuina, indiska kulturen.

Vilket äventyr drömmer du om? Oavsett om du väljer att besöka ett eller alla av våra resmål för 2024, glöm inte att njuta av upplevelsen och ta massor av bilder. Framkalla dina minnen och skapa en resefotobok, så att du kan se tillbaka på dem för alltid.