Fem idéer för sommaraktiviteter med barnen

Skriven av Onskefoto, 20 juli 2023

Att vara ute med barnen och njuta av långa soliga dagar är vad sommaren handlar om. Här ger vi våra 5 bästa tips för kreativa saker att göra utomhus med barnen i sommar.

Söker du några roliga sommaraktiviteter tillsammans med barnen i sommar? Vi har sammanställt 5 av våra bästa tips för att få ut barnen ur huset (eller bort från skärmen) och njuta av det bästa sommaren har att erbjuda. Varje idé utmanar ditt barn att utforska nya färdigheter, stimulerar deras kreativitet och är samtidigt rolig – för det är ju det som sommaren handlar om.

1. Håll er svala med en vattenballongtävling

Vattenballonger är inte bara roliga och lätta att tillverka, de är även ett härligt sätt att hålla sig sval när man springer runt i solskenet. Fyll ballongerna i vasken och gå ut i trädgården eller en park och börja öva vattenbombsmålskytte. När alla kan tekniken är det dags att börja med tävlingen. Dela upp vattenballongerna jämnt mellan alla barn och släpp barnen loss. Den som är torrast när ballongerna är slut vinner.

Bonustips: Det finns ballonger gjorda speciellt för vattenbomber i de flesta leksaksaffärer, men vilken gammal ballong som helst funkar. Tillsätt några droppar livsmedelsfärg i varje ballong så blir det ännu roligare.

2. Skapa minnen med en magiskt utomhusbiokväll

Det enda som är mer magiskt än en biokväll är en utomhusbiokväll. Gör det mesta av de ljumma sommarkvällarna med en filmvisning i trädgården där du visar barnens favoritfilmer.

Föreslå några filmer och låt barnen välja. Bjud in deras vänner till en filmkväll. Om du vill göra kvällen extra speciell, be barnen klä sig som sin favoritfilmkaraktär.

Bonustips: Bärbara filmprojektorer är ganska billiga nuförtiden och allt du behöver är ett vitt lakan som fungerar som vita duken. Servera lite godsaker, som popcorn och nachos, och ha några filtar och kuddar redo.

3. Sätt upp ett saftstånd

Uppmuntra ditt barns entreprenörsanda med ett läskande affärsförslag. Leta upp några saft- eller lemonadrecept på nätet och gör det till en rolig aktivitet att producera ett lager hemgjord dryck. För lemonad behöver du bara några citroner, massor av vatten och iskuber och en ordentlig dos socker. Du kan även uppmuntra dina små entreprenörer att skapa egna drycker med speciella ingredienser som mint, hallon, gurka eller vattenmelon.

När saften eller lemonaden är klar arbeta tillsammans med barnen och sätt upp ett litet bord och en skylt framför huset. Se till att bordet ställs upp långt från farlig trafik och så att du kan hålla ett öga på barnen. Uppmuntra barnen att tillverka dekorationer som blir till ett varumärke för deras nya verksamhet.

En kul utmaning för äldre barn är att uppmuntra dem att hitta på en logotyp och en slogan för verksamheten. Det låter dem använda sin konstnärliga förmåga och språkkunskaper. Nu återstår bara att sälja saften eller lemonaden till förbipasserande – eller att bjuda in familj och vänner att handla i den nya affären.

Bonustips: Har du mer än en liten entreprenör i familjen? Lägg till en konkurrensdetalj genom att utlova ett pris till den som säljer mest. Eller sätt upp mål att arbeta mot tillsammans under hela sommaren och lär dem fördelarna med teamarbete.

4. Pappersbåtstävling i bäcken

Inget är bättre än att vara ute vid vattnen på sommaren. Inspirera din framtida ingenjör eller arkitekt att bygga pappersbåtar och förbered dem för en tävling i din lokala sjö, pool, bäck, eller å (naturligtvis alltid tillsammans med och övervakad av en vuxen). Den här spännande aktiviteten låter inte bara barnen använda sin kreativa förmåga utan inspirerar dem även till att leka med vatten och i naturen på ett roligt och respektfullt sätt.

Bonustips: Ta med massor av extra papper så att ni kan tillverka fler båtar och prova nya idéer om nu den första båten skulle sjunka.

Tillverka en pappersbåt i 5 enkla steg:

  1. Lägg ett pappersark framför barnet. Be hen vika pappret på mitten, från övre till nedre delen.
  2. Vik in vänster och höger hörn i övre delen mot mitten av pappret så att det bildas en spets i övre delen av pappret. Vik pappret för att få fram formen.
  3. Vik upp flikarna i nedre delen av pappret så att det bildas en triangelform.
  4. Öppna mitten av triangeln som om det var en hatt och vik ihop de spetsiga sidorna så att triangeln blir till en fyrkant. Vik sedan upp ena spetsen mot den andra. Vänd på pappret och upprepa på andra sidan.
  5. Drag i de övre båda spetsarna så att de öppnas och tryck ut bottnen så att den blir båtens skrov. Du kan använda tejp för att förstärka båten och hålla den lite torrare.

5. Flyga drake

Det bästa man kan göra under en blåsig sommardag är att flyga drake. Trekantiga och rombformade drakar är perfekta för nybörjare eftersom de är lättast att få upp i luften. Hitta bara en stor öppen yta, till exempel i en park, på en lekplats, en strand eller kanske till om med in din trädgård om den är tillräckligt stor.

Det viktigast är att ytan ligger långt ifrån elledningar, byggnader och folksamlingar. För de flesta drakar behöver vinden ha en hastighet på mellan 8 och 40 km/h för att du ska få upp draken. Använd en väderapp för att välja dag eller slå en blick på trädtopparna på höga träd. Om topparna vajar är vinden perfekt för drakflygning.

Såhär släpper du upp draken:

  • Sätt ihop draken inomhus så slipper du problem med att vinden stör monteringen. Montera drakens stag och sätt sedan fast linan. Följ drakens monteringsinstruktion.
  • Ställ dig med vinden i ryggen och håll upp den tills vinden fångar den. Om draken börjar rotera är linan för kort. Om draken börjar falla är linan för lång. Instruera ditt barn att hålla linan spänd och släppa ut mer lina efter hand tills draken har kommit långt upp.
  • För att landa draken säkert gå långsamt mot den samtidigt som du vevar in linan. När linan är tillräckligt kort bör du kunna landa draken på marken och fånga den. Visa din lilla drakflygare några landningar innan du låter honom eller henne ta över.

Det spelar ingen roll om du planerar en sommar med massor av fotboll eller någon annan sport eller om du redan har samlat på dig en massa foton som du kan göra en fotobok full av minnen av – du kan alltid titta igenom ditt bibliotek för att hitta mallar till snygga fotoböcker.