Så här skapar du en egen kokbok med önskefoto

Skriven av Onskefoto, 14 april 2021

Har du alltid drömt om att göra en egen kokbok men vet inte riktigt hur? Då är den här bloggen rätt för dig. Hos önskefoto kan du smidigt och lätt skapa en egen bok fylld med dina recept och älsklingsrätter. Använd våra designade temaböcker eller börja från grunden – vi guidar dig steg för steg när du skapar en alldeles egen kokbok.

När man skapar en kokbok kan det vara svårt att veta var man börjar, men med önskefoto är det förvånansvärt enkelt. Fyll en bok med familjens bästa recept, eller dina egna favoriträtter. Oavsett vilket kök du föredrar har det aldrig varit enklare att skapa en egen kokbok. Här har vi samlat tips och råd som hjälper dig att skapa en kokbok som pryder sin plats i köket.

Samla recept

Det första du behöver göra till din egen kokbok är att hitta alla fantastiska recept. Det kan vara nedkrafsade komihågord på bakplåtspapper, mormors gamla receptlappar och recept du har fått i mobilen – samla in från resten av familjen. Eller varför inte bjuda in alla till ett videosamtal, eller till och med träffas om ni kan, och tillbringa lite kvalitetstid tillsammans med att gå igenom alla älsklingsrätter. Och glöm inte att spara nya recept som du stöter på för att utöka kollektionen.

Välj tema

Den viktigaste frågan när du skapar kokboken är förmodligen hur den ska se ut. Ska det vara en samling med familjens favoritrecept eller vill du hellre visa upp alla dina egna paradrätter? Du kanske vill att kokboken ska fokusera på alla smarriga efterrätter du skapar eller enkel vegetarisk mat som du svänger ihop till vardags? När du väl har tänkt ut temat är du redo att släppa loss kreativiteten.

Välj design

Oavsett vad din kokbok ska handla om kan du hämta inspiration genom att titta igenom våra fantastiska, fördesignade teman. De är fyllda av härliga idéer om var du ska placera bilder, recept, kommentarer och tillagningsinstruktioner. Alla våra teman kan självklart anpassas, så att du kan få kokboken precis som du vill ha den och verkligen arbeta kreativt. Om du har en tydlig uppfattning om hur du vill att kokboken ska se ut, kan du alltid välja att skapa den från grunden.

Struktur är A och O

För bästa möjliga resultat bör du tänka igenom hur du vill strukturera kokboken innan du sätter igång med designen. Annars kan det lätt bli lite rörigt. Om du har valt många olika rätter och kök kan det passa bra att strukturera dem som en trerätters middag – det vill säga börja med för- och smårätter, därefter huvudrätter och slutligen alla underbara desserter, kanske till och med tips till ostbrickan. Om du ska inrikta dig på ett område, exempelvis efterrätter, kan du prova att ha avsnitt eller kapitel som utforskar en huvudingrediens i taget.

När du väl har valt en struktur till kokboken föreslår vi att du presenterar recepten i nedanstående ordning. Då får du en välorganiserad kokbok som är enkel att följa när det är dags att börja laga mat eller baka.

Titel
Tidsåtgång
Portioner
Introduktion
Du behöver
Ingredienser och mått
Steg för steg, skrivet i logisk följd
Serveringstips
Familj/Proffstips

Laga hela kokboken

Det bästa sättet att kvalitetssäkra kokboken är att laga varenda rätt som finns med i den. Det är ett perfekt sätt att dubbelkolla exakt hur varje recept fungerar innan du släpper loss kreativiteten på sidorna. Det betyder också att du får chansen att lägga till fler tips och kommentarer som (bokstavligen!) ger recepten extra krydda. Dessutom behöver du laga alla rätter så att du kan ta fina bilder av dem – kolla in vår guide till att fotografera mat för att få bästa möjliga bilder till din kokbok. Det här kan vara ett perfekt sätt att engagera resten av familjen också, antingen genom en videochatt eller när ni lagar mat tillsammans. Glöm inte heller bort att ta bilder av hur kul ni har medan ni lagar rätterna och se om du kan hitta gamla foton där andra lagar samma recept förr i tiden. Det blir väldigt lyckat att blanda gamla och nya bilder av samma rätt under olika epoker.

Dags för kreativitet

När du har provlagat alla rätter till fulländning och tagit perfekta bilder av dem är det dags att ge kreativiteten fritt spelrum. Förutom våra fördesignade teman har vi ett stort urval av clip arts, ramar, mönster med mera som hjälper dig att skapa en helt unik kokbok. Välj egna bakgrunder, lägg till dina matbilder och fyll sedan på med clip arts och teckensnitt för att göra recepten levande. Och så måste du tänka ut ett riktigt bra namn till kokboken. Om det är en familjesamling kanske det kan passa med till exempel ”Laga mat med Larssons” och om det är en present till din respektive kanske ”Middag för två”? Välj ut ditt absoluta favoritfoto till omslaget, eller skapa ett collage av alla dina bilder om du vill ha en layout med flera foton.

Detaljerna gör skillnaden

Nästan klart! Nu är det dags att tänka på de små, viktiga detaljerna som gör kokboken helt perfekt och extra personlig. Vi tycker alltid att det blir bra att skanna gamla, handskrivna recept från farmor, morfar, moster, farbror, mamma och pappa – hela gänget. Du kan använda dem som bakgrundsbilder för att verkligen ge kokboken en personlig touch. Du kan också använda vår textredigerare för att lägga till citat och talesätt som ofta används i din familj. Om du vill ha en kokbok i bästa gourmandstil, använd teckensnittet ”amatic sc” och ”open sans” med vår svarta tavlan-bakgrund.

Berätta din historia

Om du lägger till personliga anekdoter i kokboken blir den helt unik och intressantare att läsa. Du kan tänka tillbaka på första gången du lagade mat efter recept, berätta om resan där du först upptäckte och lärde dig att älska maträtten och sedan försökte återskapa den hemma. Kanske finns det en legendarisk familjehistoria som du borde skriva ner och bevara för evigt? Genom att lägga till bakgrundshistorier till recepten gör du din kokbok ännu mer speciell.

Korrekturläs noga, noga, noga.

Vi menar det. Korrekturläs kokboken från pärm till pärm och sedan från första till sista sidan. Du kanske kan be någon annan läsa igenom den för att få en extra kontroll med nya ögon. Stav- och grammatikfel och felskrivningar är sådant du märker direkt när kokboken kommer tillbaka från tryckeriet. Släng också ett extra öga på recepten. Det är otroligt viktigt att alla vikt- och volymmått stämmer. Kolla noga att du inte har blandat ihop tsk och msk.

Så, där ser du – det är inte alls svårt att skapa en egen kokbok! Vi på önskefoto har gjort det så enkelt som möjligt. Du behöver bara hitta en mall som du gillar, välja ut dina älsklingsrecept och matbilder och skicka kokboken till tryck. Vi hoppas att den här bloggen har inspirerat dig att göra en helt egen kokbok. Det enda du behöver göra är att klicka på knappen nedan och skapa loss.

Börja skapa