Gör ditt eget julklappspapper

Skriven av Onskefoto, 12 december 2023

Presentpapper är det självklara valet när vi ska slå in paket. Men du kan göra dina klappar ännu mer unika genom att återanvända olika typer av papper som du har hemma. Har du gamla tidningar liggande? Eller kanske notblad, tidskrifter eller till och med böcker som du inte behöver längre? Då är det dags att ta fram och använda dem! Vi kan nämligen lova att även det tråkigaste bladet i tidningen kan bli till otroligt vackert omslagspapper.

Traditionell inslagningsteknik

Vi börjar med det enklaste sättet att göra fina och enkla, handinslagna paket.

Du behöver:

  • – Valfritt kreativt presentpapper
  • – Sax
  • – Tejp

Steg 1: Mät upp lagom mycket presentpapper. Vira pappret runt kartongen och använd en penna för att markera. Glöm inte ta till några centimeter extra. Upprepa på sidorna. Klipp sedan till pappret utifrån markeringarna.

Steg 2: Vik ena änden av pappret över presentens undersida. Tejpa fast pappret i presenten. Ta tag i andra änden av pappret och vik den så att den överlappar den tejpade sidan. Dra åt lite så att kanterna blir släta.

Steg 3: Vänd på presenten så att en sida hamnar mot dig. Vik ner papprets ovansida och vik upp undersidan. Vecka pappret så att det bildas två trianglar. Vik den vänstra triangeln mot mitten och tejpa fast den. Vik sedan den högra triangeln mot mitten och tejpa fast den. Vik in ordentligt så att kanterna blir släta. Upprepa på andra sidan.

Om pappret är för litet

Det finns många kreativa sätt att slå in paket även när du har för lite papper. Det här är ett smidigt och enkelt sätt att slå in paket med flera små bitar.

Du behöver:

  • – Valfritt presentpapper
  • – Sax
  • – Tejp

Steg 1: Lägg kartongen på pappret så att papprets ovandel täcker minst halva sidan och papprets nederdel kan lindas runt tre fjärdedelar av kartongen.

Steg 2: Tejpa runt hela kartongens ovansida.

Steg 3: Tryck en av sidorna inåt och skapa en triangelform ovanpå. Dra triangeldelen ovanpå kartongen. Upprepa på andra sidan.

Steg 4: Ta den nedre triangeln på den första sidan och dra den så att den överlappar ovanpå kartongen. Upprepa på andra sidan. Tejpa så att designen sitter ordentligt.

Steg 5: Den sida av kartongen som inte är inslagen ännu försluter du på vanligt sätt.

Till små presenter

Det är inte storleken på presenten som räknas. Små presenter kan ha stor betydelse, men glöms ofta bort. Jättesynd, tycker vi! Vi gör dem ännu mer unika.

Vi behöver:

  • – Valfritt presentpapper
  • – Sax – Tejp/lim
  • – Gammalt tyg (en scarf, t-shirt eller tröja, bandana …)

Steg 1: Limma ihop papprets båda ändar.

Steg 2: Vik upp undersidan och öppna sedan ena sidan för att skapa två trianglar i sidan.

Steg 3: Vik båda vingarna på mitten så att de överlappar varandra. Limma ihop dem.

Steg 4: Vik ner ovansidan och håll fast den vikta delen. Fäst med snören eller band.

Furoshiki-inslagning

Den här inslagningstekniken är inspirerad av japansk furoshiki, ett traditionellt sätt att slå in och transportera alla sorters varor och livsmedel.

Vi behöver:

  • – En bit tyg (överblivet tyg, en turban eller liten scarf) Då sätter vi igång

Steg 1: Lägg presenten mitt på tyget i en sådan vinkel att sidorna är vända mot hörnen.

Steg 2: Vik tygtrianglarnas övre och nedre hörn om presenten.

Steg 3: Dra upp de andra två hörnen, vik dem lite inåt och knyt dem i mitten.