11 fina tips på hur du dokumenterar ditt barns utveckling

Skriven av Onskefoto, 20 juni 2022

Gör dig beredd på att få frossa i gulliga bilder med dessa fina tips på hur du ramar in och framkallar dina bebisbilder.

De växer upp väldigt snabbt och därför är det viktigt att ta hundratals bilder av dina småttingars första ögonblick. Och låt inte dessa lyckliga minnen bara finnas i din kamera. Här är 11 kreativa tips på hur du visar upp dina bästa bebisbilder. Om du behöver hjälp med att ta bra bilder av dina barn, kolla då upp vår blogg om tips för bebisbilder, så att du kommer igång.

Använd väggdekorationer för att se hur de växer

Varför inte dokumentera dina barns utveckling med väggdekorationer? Du kan skapa samma bild om och om igen genom att ta bilder av dem i samma kroppsställning och omgivning. Försök att få med något som markerar hur många månader som gått mellan varje bild. Kanske med ett nummer på deras T-shirt eller en liten skylt som visar deras ålder. Sedan kan du framkalla varje bild på en separat väggdekoration som du placerar i tidsordning. Men om du inte vet hur du ska börja, läs då våra tips om hur du skapar väggdekorationer som ett proffs för fler idéer.

Skapa fotoböcker varje år

Börja med att varje år skapa en fotobok som är fylld med deras finaste ögonblick. Du kan använda samma typ av omslag för varje fotobok och därmed skapa likadana böcker att ställa i din bokhylla. Vi gillar fotoboksomslag av linne eller bokryggar med tryck. Men om du behöver extra inspiration, ta en titt på vår blogg om idéer för fotoboksomslag.

Fira deras milstolpar i en fotobok

Du kan även skapa en fotobok av din bebis viktiga milstolpar. Visa bilder av deras första steg och lägg till bildtexter med deras första ord. Och när de blir äldre, lägg till bilder från deras första dag på förskolan. Kolla upp fler av våra tips om fotoböcker av bebisar, så att du kommer igång.

Skapa en tidslinje med framkallade bilder

Ta en bild av dina småttingar varje månad och framkalla dem som retrobilder. Det finns ett vitt område längst ned på varje bild så att du kan lägga till en bildtext eller det datum då du tog bilden. Sedan kan du hänga upp dina framkallade bilder i en kronologisk tidslinje och skapa en unik utställning till förskolan.

Skapa väggdekorationer av handavtryck

Att visa hand- och fotavtryck är ett fantastiskt sätt att visa hur dina småttingar växer. Du kan skapa nya bilder varje månad. Kanske du vill använda samma färg på vitt papper och sedan skanna bilderna och framkalla dem på väggdekorationer. Canvastavlor passar för dessa bilder och du kan framkalla dem i samma storlek varje gång för att skapa en serie.

Skapa ett kollage varje år

Varför inte skapa ett kollage med väggdekorationer varje år för att visa upp deras lyckligaste ögonblick? Du kan skapa en layout för ett mosaikkollage med upp till 81 bilder för din väggdekoration. Och om du bara vill markera varje månad fram till din bebis ettårsdag, kan du skapa en layout med 12 bilder.

Skapa ett stapeldiagram av dina bilder

Förvandla ditt barns stapeldiagram till en speciell attraktion med hjälp av bilder. Du kan markera deras längd på väggen och sedan sätta upp en bild av dem från detta tillfälle vid markeringen. Retrobilder passar perfekt för detta eftersom du kan anteckna datumet och deras längd i det vita området nedanför bilden.

Skapa en födelsedagskalender med deras bästa bilder

En födelsedagskalender blir en tankeväckande gåva till deras mor- och farföräldrar. Du kan skräddarsy en layout för din fotokalender med bilder på dina småttingar och lägga till familjens födelsedagar och viktiga händelser, innan du framkallar den.

Framkalla deras teckningar på en fotomugg

Om du har en liten Picasso där hemma och ditt kylskåp är täckt med hans eller hennes teckningar, förvandla då dessa konstverk till en gåva. Du kan ta bilder av dem eller skanna dem och sedan framkalla deras krumelurer på en fotomugg. Det blir en jättefin present till en mor- eller farförälder eller kanske ett gulligt minne, som du kan ta med dig till din arbetsplats.

Personalisera deras födelsedagsinbjudningar

Varför inte skapa personliga födelsedagsinbjudningar med bilder på dina barn, när du ska ha födelsedagskalas för dem? Du kan spara en av dem till dig själv varje år och titta på dem när barnen är alltför generade för att låta dig sortera upp inbjudningarna.

Bli konstnärlig med framkallade bilder på flaggor

Skapa hemmagjorda flaggor med framkallade bilder av deras finaste ögonblick. Du kan använda klädnypor för att fästa dem på band eller ett hålslag och binda ihop dem. Sedan kan du pryda barnkammaren med dem och lägga till flaggor allteftersom de växer.

Oavsett om du nyss har fött barn, har en liten bråkmakare där hemma eller en på väg, hoppas vi att dessa tips inspirerar dig att skapa vackra bilder, konstverk eller fotoböcker för att dokumentera de första månaderna och åren. Men varför nöja sig med att använda endast ett av dessa tips? Använd flera av dessa fototips för att skapa saker för hemmet eller ge bort dem som uppskattade gåvor till mor- och farföräldrar.