Tips för vinterfotografering

Skriven av Onskefoto, 13 december 2022

Vinter är en av de bästa årstiderna för fotografering. Det fantastiska ljuset, naturens stillhet och stadens lysande ljus på kvällen ger dig fantastiska möjlighet att fånga ögonblick. Kolla in önskefotos tips för vinterfotografering.

Det är årets mest underbara högtid… för fotografering! De vintriga landskapen och det perfekta ljuset gör vintern till en av de bästa årstiderna för fotografer. Vår guide till vinterfotografering hjälper dig att fånga alla dina ögonblick; stort eller litet, helt perfekt. Denna guide från önskefoto kommer också att förbättra dina fotografiska färdigheter, oavsett om du är nybörjare eller redan inbiten fotograf. Det finns gott om inspiration här och vi skulle gärna vilja att du delar dina foton med oss när du är klar.

Vinterlandskap

Vinterlandskap Från dimmigt morgonljus på landsbygden, frostigt kalla dagar med fantastisk klarhet, till snötäckta kullar och bergstoppar eller tomma stränder, det finns något för alla. Vinterljuset och atmosfären är särskilt bra om du letar efter en lite melankolisk och romantisk atmosfär i dina foton. Oavsett vad du vill med dina fantastiska landskapsbilder i vinter, dessa tips hjälper dig att fånga alla ögonblick, stora som små, längs vägen.

  • Tidigt på morgonen och kvällen är dina stunder för vinterfotografering. Det är vid dessa tider på dagen när ljuset är bäst för alla foton i allmänhet, men kan vara särskilt fantastiskt för landskap. Att fånga gyllene ljus, dramatiska skuggor och en tidlös känsla är lätt om du går ut för att ta dina foton tidigt på morgonen eller stannar ute lite längre efter att alla andra har gått hem.

  • Ta alltid med dig ett stativ – och se till att du använder det. Beroende på vilken kamera eller smartphone du använder kan saker och ting variera lite, men som en allmän regel vill du ha en smal bländare för ditt vinterlandskap (f8 till f11 ska fungera). Detta kommer att säkerställa att hela landskapet är i fokus, men kommer förmodligen att kräva en längre exponering än vad du effektivt kan ta genom att hålla kameran för hand för att vara korrekt belyst. Det är därför du bör se till att du har ett stativ eller till och med en stabil yta där du kan ställa in din kamera på ett säkert sätt. Du bör också använda timerfunktionen istället för att trycka ned avtryckaren själv, detta minskar vibrationer och suddighet i dina foton.

 • Kompositionen är avgörande. När ett landskapsfoto inte tar andan ur dig beror det på att den som tog det bara tog en snabb ögonblicksbild som inte kommunicerar mycket. Tänk på dig själv som målare när du ställer in kameran och tar bilden. Vad är det som får dig att ta just det här fotot? Är det ljuset, snön, strukturen, djupet eller något annat? Ställ in din kamera på ett sätt som ger plats åt din berättelse. Om det är en vacker vintersoluppgång, ge utrymme till pastellfärgerna på himlen, om det är ett bergskedja, ge topparna mer utrymme än himlen. Ibland förändras hela landskapets perspektiv avsevärt genom att bara flytta några steg i en riktning. Du vill inte ta några genomsnittliga bilder, så använd din tid för att få en bild precis som du vill.

Bonustips: Se till att du håller dig varm! Det här är trots allt vinterlandskapsfotografering! Ta en termos te eller kaffe, handskar som du enkelt kan ta av och på, en filt och varma kläder. Varför inte ta med en speciell person också, och gör detta till ett äventyr att dela.

Stadspoesi

Städer vintertid kan vara varma och mysiga eller ensamma och kalla. De är en duk för att beskriva dina tankar och känslor, eller för att dokumentera vad du ser. Dra nytta av den här årstiden när det ofta är lite tystare, att gå ut och använd staden du bor i för att uttrycka dig.

  • Släpp in ljuset! Alla dessa dekorationer, butiksfönstrets, trafikljus och bilar som passerar kan ge fantastiska stadsbilder, särskilt när det är senare på dagen och det börjar mörkna. Leta efter fickor och kluster av ljus som talar till dig och experimentera med dem. Gå nära och ta kort på detaljer, eller håll dig långt borta och försök att visa gatan med all sin verksamhet. Oavsett vad du väljer kommer lamporna att göra dina bilder roliga och levande. Regn är din vän i nattliga stadsbilder, eftersom lamporna reflekterar vackert i pölar och släta gatuytor.

  • Omfamna oskärpa, särskilt när du parar ihop det med fantastiska ljus. Hitta ett ämne som talar till dig och se till att du använder en stor bländare (f2.8 till f4 eller ett stående läge om du använder en smartphone). När du väl har fokuserat på ditt motiv blir bakgrunden suddig, vilket ger dig spektakulära ljuseffekter och en konstnärlig touch på dina foton.

  • Dra nytta av tomma gator – gå ut tidigt på morgonen (även den 1 januari) och upptäck staden medan den fortfarande sover, eller bara börjar röra på sig. Det är inte ofta vi får se staden så här, och när vi gör det har vi vanligtvis bråttom och inte tid att ta bilder. Detta är den perfekta tiden för att fånga ögonblick.

Porträtt och människor

Oavsett om det är en fotosession med din partner eller en gruppbild med familjen före julmiddagen, det finns massor av möjligheter att ta fantastiska bilder av de människor du gillar under vintern. Oavsett om du är inomhus eller utomhus kan vinterens naturliga ljus ge dig fantastiska resultat, särskilt på en ljus men mulen dag.

  • Vilka färger ska du använda? Om du använder kontrasterande eller kompletterande färger är upp till dig, men båda kan skapa fantastiska bilder. I snöiga landskap kan det vara en bra idé att bära ljusa jackor eller tillbehör för att ställa färgerna mot varandra, eller så föredrar du färger som bättre smälter in i miljön. Prova olika alternativ om du kan, men försök att alltid ha färger i åtanke när du fotograferar och använd dem till din fördel.

 • När du tar gruppbilder, ta dig lite tid att komponera din bild – och gruppen. Vidvinkelobjektiv (eller motsvarande smarttelefonalternativ) kan vara ett riktigt användbart sätt att se till att alla passar in i ram. Var bara medveten om att ramens kanter blir ganska förvrängda med dessa linser, så försök att lämna utrymme mellan gruppen och bildkanten. Ta några poserade bilder, men låt sedan människor vara sig själva, berätta ett skämt, låt dem vara sig själva och försök fånga en bild av hela familjen som släpper loss.

Bonustips: du kan också kombinera alla dessa tips med varandra. Varför inte använda ett fantastiskt landskap som den perfekta bakgrunden för ett speciellt foto av din familj? Eller har dina nära och kära poserat för dig i stadens ljus? Dessa tips är bara förslag för att komma igång, men din kreativitet är det som ger dig de perfekta bilderna, och när du har dem, se till att du delar dem med oss!

Vi hoppas att dessa tips har inspirerat dig att ta dig ut och ta några fantastiska bilder av de stora och små ögonblicken. När du har tagit dina fantastiska bilder klickar du bara på knappen nedan och bli kreativ med våra fantastiska fotoprodukter.

Börja skapa