8 tips för att ta bilder av solnedgångar som en professionell fotograf

Skriven av Onskefoto, 28 juli 2017

Våra bästa dagar utomhus avslutas alltid med en vacker solnedgång och vi har några enkla tips som säkerställer att du kan föreviga allt med din kamera.

Solnedgångar har länge varit ett favoritmotiv för fotografer på grund av det föränderliga ljuset, de många olika omgivningarna och de fängslande skuggorna. Solnedgångar är faktiskt den populäraste scenen som framkallas på vår väggkonst så det verkar som om du också gillar att fotografera dem.

Vi har 8 enkla tips för fotografering av solnedgångar så att dina solnedgångsbilder blir ännu bättre. Från att fånga silhuetter till att få ut det mesta av det avtagande ljuset.

Var i tid

Gå till appstore och ladda ner en tidberäknings-app för soluppgång och solnedgång. (Många av väder-apparna har också denna funktion). På så sätt missar du aldrig en solnedgång.

Tänk på horisonten

I de flesta solnedgångsbilder, är horisonten i fokus så var noga när du placerar den. Om himlen redan är vacker placera horisonten i den nedre tredjedelen av bilden. Om solnedgången är över havet och ger speglingar, placera horisonten i den övre tredjedelen av bilden.

  • TIPS: Du bör också se till att horisonten är horisontal. Ingenting förstör en solnedgångsbild som en skev horisont.

Lek med silhuetter

Genom att skapa en silhuett i förgrunden får dina solnedgångsbilder en känsla av perspektiv. Du kan be vänner skapa former med sina kroppar och händer för en rolig effekt eller utnyttja palmer och båtar.

  • TIPS: Håll utkik efter fåglar! Några fåglar som flyger över bilden kan verkligen förhöja dina fotografier.

Utnyttja speglingar

Om du är på stranden, kan speglingarna av solen på vattnet bli effektfulla. Men om du är i en stad, håll utkik efter solnedgången som speglar sig i glasbyggnader eller fönster. På så sätt kan ljuset som reflekteras skapa mycket intressanta bilder.

Ta ett porträtt

Sätt på blixten och använd den för att ta en porträttbild av någon i solnedgången. Den framhäver deras drag och förhindrar att bilden ser för mörk ut.

Vänta på några moln.

Stackmoln eller stripiga moln är idealiska. Ljuset kommer att reflekteras bakom dem och skapa intressanta former. Efter ett åskväder när himlen klarnar upp ger ofta de bästa förhållandena för solnedgångsfotografer.

Stanna kvar lite längre

När solen gått ner bakom horisonten, fortsätter himlen ändra färg ytterligare en halvtimme. Stanna kvar och titta på skådespelet och fånga ännu fler färger.

Vänd dig om

Det är inte bara där solen är som himlen ger en hänförande syn. Titta runt dig och bakom dig så kan du kanske fånga några intressanta färger och olika slags ljus.

Allt du behöver nu är en kväll med klart väder så att du kan gå ut och öva på dina färdigheter i att ta solnedgångsbilder. För fler fototips som dessa, läs våra tips och råd om fotografering. Låt dig inspireras av våra vägledningar sim är enkla att följa som ser till att du tar bästa möjliga bilder.