Grundläggande tips om gatufotografering

Skriven av Onskefoto, 13 januari 2022

Hemma eller borta, att fotografera det dagliga livet på gatan är alltid roligt. Det finns inget bättre sätt att fånga och hylla de här magiska mikroögonblicken som gör stadslivet så spännande. Här finns tips om allt, från att skapa intressantare kompositioner till att välja den bästa kamerautrustningen och -inställningen. De här enkla gatufotograferingstipsen kommer att hjälpa dig att se världen på ett spännande nytt och kreativt sätt

1. Använd en mindre kamera (eller din mobil)

Charmen med gatufotografering är att det handlar mindre om utrustning och mer om hur du ser på världen omkring dig. Ditt mål är att smälta in så mycket som möjligt vilket är svårt att göra om du har en stor, proffsspegelreflexkamera eller spegellös proffskamera runt halsen. Det är därför så många professionella gatufotografer använder små kompaktkameror. Din mobil är faktiskt den perfekta kameran för gatufotografering eftersom den är så diskret.

2. Ställ in och glöm bort

Gatufotografering handlar om att leta efter de där speciella ögonblicken och att vara redo att fotografera dem när de dyker upp. Därför är det viktigt att din kamera eller mobil är redo direkt när det gäller. Utnyttja de helautomatiska inställningarna maximalt, till exempel ”Auto” och ”Program” eller använd halvautomatiska inställningar som bländarprioritet (då låter kameran dig välja en bländare och ställer automatiskt in slutartiden och ISO) eller slutarprioritet (när kameran låter dig välja en slutartid och ställer in allting annat). Det ger dig mer tid att leta efter de där magiska små ögonblicken när du inte behöver slösa tid på att göra inställningar.

3. Håll alltid kameran redo

Det finns inget värre än att stöta på en fantastisk scen – som en helikopter som flyger under bron som du går över eller en mås som störtdyker och stjäl din partners lunch – och inte vara redo att fotografera det. Se till att du alltid är redo att fota genom att ha kameran framme med objektivskyddet av. Ha den antingen runt halsen eller över axeln eller stoppa den i en ficka där du kan ta fram den snabbt och lätt när du ser något. Om du fotograferar med mobilen, låt kameraappen vara öppen och se till att du kan få fram mobilen snabbt.

4. Ta stadsporträtt på vänner och familj

Stadens gator är perfekta för att ta snygga stadsporträtt. När du utforskar en ny stad med din partner, din familj eller dina vänner, håll utkik efter intressanta ställen. Kanske ett ikoniskt landmärke, som Eiffeltornet eller Brooklyn Bridge, eller något mer ”vanligt” som en park eller ett coolt café i din hemstad. Leta efter smickrande ljus, instruera dina motiv var de ska stå och tryck av. Du kommer att bli förvånad över hur rolig och dynamisk gatufotografering kan vara.

5. Sakta ner för att fota mer

Gatufotografering är lite som meditation. Ju mer du saktar ner och faller in i stadens rytm, desto fler motiv upptäcker du. Gå långsamt och försök ta in allt som händer runt omkring dig. Titta både bakom och framför dig, observera vad som händer runt dig och glöm inte att titta upp och ned också. Tycker du att det är svårt att sakta ned? Prova att sätta dig på en bänk och se världen röra sig förbi dig, men håll kameran redo för användning om och när något spännande händer.

6. Lägg märke till de små sakerna

Oavsett om du befinner dig i din egen stad eller ett nytt, spännande resmål försök att observera din omgivning som om du såg den för första gången. Vad tycker du sticker ut? Vad som helst kan bli en fantastisk gatubild – det måste inte vara vackert på ett traditionellt sätt. Hittar du en konstig växt som växer mitt på ett livligt trafikerat torg? Eller ser du en gatumusikant som är klädd i en chockerande dräkt? Ta en bild! Du kanske gillar strukturen och färgen på en ovanlig byggnad eller en cool butiksfasad eller bioreklam. Om det fångar ditt intresse, tveka inte, bara fota! Varje foto måste inte vara ett mästerverk. Det handlar mer om att observera världen som den är och hylla den med din kamera.

7. Kolla ditt kroppsspråk

Det är normalt att känna sig lite generad när man fotograferar på gatan men det finns inget att vara generad över. Fotografering är en hobby som miljontals människor över hela världen delar. Så, i stället för att försöka gömma din kamera eller snabbt ta ett foto ”i smyg” utan att någon märker det, försök slappna av och vara mer öppen. Le och njut av stunden. Då ser du mindre misstänkt ut än om du försöker ta en bild utan att det märks.

8. Använd lite humor

Gatufotografering är det perfekta sättet att presentera visuell humor. En rolig gatuskylt eller ikonisk graffitti – ett foto är allt som behövs för att få publiken att le. Och kom ihåg, alla behöver inte fatta. Kanske är vissa bilder roliga för dig och din partner medan andra refererar till ett internt skämt som du har med dina vänner. Även om det är något som bara du tycker är roligt är det ändå värt att ta en bild för att du ska ha något att skratta åt under flera år framåt.

9. Respektera folks tid och utrymme

Det finns inget bättre än att ge sig ut i en ny stad med sin kamera och inte ha något annat att göra än att fotografera, men kom ihåg att de flesta du möter arbetar och har bråttom någonstans. Försök att ta dina foton snabbt, utan att vara i vägen för någon. Och om du börjar prata med folk medan du tar en bild av dem, se till att du inte låter dem vänta för länge. Fråga alltid artigt om du får ta en bild av dem och försök inte ta ett foto i smyg. Om någon går med på att posera för en bild, glöm inte att tacka. Du kanske till och med har fått en ny följare på Instagram!

10. Följ rörelsen

Det finns nästan obegränsade möjligheter att vara kreativ med kameran i gatumiljö. Du kan lätt tillbringa hela dagen i ett och samma kvarter (eller till och med på samma gata) men ibland lönar det sig att utforska olika områden. Håll utkik efter grupper som går i samma riktning. Det kanske pågår något kulturellt evenemang eller en fest som du inte kände till. Följ rörelsen så kanske du hittar något speciellt att fotografera.

11. Använd ”fiske”-tekniken

Har du inte tid och lust att utforska en hel stad? Inga problem! ”Fiske”-tekniken är en klassisk gatufotograferingstaktik som du kan använda överallt. Hitta bara ett ställe som du gillar, kanske för att ljuset är bra eller för att det finns färgglad graffitti på väggarna, lyft kameran och vänta på att något intressant rör sig in i bilden. Om du gör det här tillräckligt länge kan du vara säker på att ”fånga” något spännande med kameran.

12. Ta självporträtt i staden

Det är normalt att vi vill fotografera andra människor när vi befinner oss bakom kameran (eller mobilen). Men stadsgator är också perfekta för att skapa coola självporträtt. Leta efter moderna byggnader med reflekterande ytor, som glas eller polerad metall, eller hitta fönster där du kan se dig själv samtidigt som interiören. Fotografera din spegelbild i speglar, vattenpölar, dammar och sjöar eller ta med din familj eller dina vänner och ta en förvriden reflexgruppbild.

13. Ha alltid bekväma skor

Ibland är gatufotografering en fråga om antal: ju mer tid du tillbringar med att utforska gatorna med din kamera, desto fler bilder kan du ta. Hemligheten är att bära bekväma skor så att du orkar vara på fötterna hela dagen (och kanske även en bit in på natten om du orkar). Glöm stil och tänk bekvämlighet!

14. Ha kul med gatufotograferingen

Gatufotografering ska vara kul! Bekymra dig inte om dina bilder inte är prisvinnande. Så länge du har roligt och övar upp din kreativa blick gör du rätt. Och förresten, nöj dig inte med att fotografera de coola caféerna och godsakerna i marknadsstånden – gå in och köp något gott också!

Få fler tips och råd som inspiration för din fotografering på önskefotos blogg.