Våra bästa tips på hur du tar bättre bilder med din smartphone i sommar

Skriven av Onskefoto, 28 juli 2023

Du behöver inte vara proffs för att fota på heta, härliga sommardagar! Fånga sommarens äventyr på bild med din smartphone med hjälp av våra enkla men effektiva fotograferingstips.

På soliga sommardagar finns det massor av fototillfällen – allt från stranddagar med familjen till road trips och tropiska resor. De flesta av oss har en förstklassig kamera i fickan, så den goda nyheten är att du inte behöver vara proffs med en stor gammal DSLR för att föreviga livets bästa ögonblick. Det enda du behöver är en smartphone.

Så ta med mobilen och gör dig redo att utforska hela dess kreativa potential med våra fantastiska tips på hur du tar bättre smartphonebilder i sommar.

1. Använd tredjedelsregeln för att skapa kompositioner smidigt och lätt

Ett sätt att direkt få dina smartphonebilder att se mer proffsiga ut är att använda tredjedelsregeln. Det här är ett enkelt men väldigt effektivt sätt att komponera dina foton och styra betraktarens blick mot ditt huvudmotiv.

För att komma igång går du till mobilkamerans inställningar och aktiverar rutnätet – nästan alla mobilkameror har den här inställningen. Då placeras två vågräta och två lodräta linjer över kameraskärmen, så att bilden delas in i nio delar. Använd sedan tredjedelsregeln för att komponera bilden genom att helt enkelt placera motivet där två av linjerna korsar varandra. Med andra ord ska du utgå från +! Oavsett om du tar ett porträttfoto av ditt husdjur i parken eller en actionbild av ditt barn som leker på stranden, ska du använda tredjedelsregeln för att berätta mer visuella historier och komponera bilder som verkligen sticker ut.

2. Ta bilder i liggande läge

Det är inte så konstigt att vi ofta väljer att ta bilder med våra smartphones i stående läge. Det är ju faktiskt så våra telefoner är designade för att hållas. Men även om det stående formatet passar utmärkt till att ta porträttbilder och foton av höga motiv som skyskrapor, träd och vattenfall, så blir det liggande formatet ofta bättre när vi ska fota mer vidsträckta motiv som vi möter på sommaren. Om vi vänder mobilen och fotograferar i liggande läge kan vi skapa bilder med mer rymd.

Allt från stora grupper med människor på ett strandparty till spektakulära landskap på våra resor – du får plats med mycket mer i liggande format. Dessutom ser fotografier i liggande format fantastiska ut när du framkallar dem – både till en personlig resefotobok eller som vackra väggdekorationer i ditt hem.

3. Plåta loss under den gyllene timmen

Hemligheten till att ta fina bilder är inte att använda en fantastisk kamera, utan att fotografera i fantastiskt ljus. Och som alla fotografer säkert håller med om hittar du dagens bästa ljus under de gyllene timmarna. Det är de magiska stunderna precis efter soluppgången och precis före solnedgången när solen står lågt på himlen och sprider varm, dramatiskt gyllene glöd.

För att få ut mesta möjliga av de här gyllene fototillfällena i sommar, börja med att placera ditt motiv så att det badar i direkt solljus. Vi kan lova att du blir fascinerad över hur varma och strålande dina porträtt blir, oavsett om bildens stjärna är dina barn, ditt kompisgäng eller din pälsklädda bästis.

Ett annat alternativ är att placera motivet mellan kameran och solen. Om du belyser motivet bakifrån skapas en dramatisk ”haloeffekt” och kanske till och med lite konstnärliga solblänk. Men tänk på att de gyllene timmarna försvinner snabbt, så du måste vara på fotostället i god tid och redo att börja fotografera när tillfället infinner sig.

4. Välkomna den starka sommarsolen

Enligt den traditionella regelboken för fotografering är sommarens starka strålar för intensiva för att ge vackra bilder, eftersom kontrasten mellan ljus och mörker blir så kraftig. Men moderna smartphonefotografer har upptäckt roliga och kreativa sätt att utnyttja de här kontrastrika scenarierna för att ta spektakulära bilder. Genom att använda skuggor och fota ur intressanta vinklar kan du skapa dramatiska siluettbilder och foton som fullkomligt exploderar av färg.

Prova att placera motivet med solen i ryggen, antingen i storstan eller på stranden – eller till och med hemma i trädgården. Arbeta lågt och komponera bilden. Tryck sedan på himlen (eller bildens ljusaste punkt) på mobilskärmen, så att exponeringen lyser upp bakgrunden och förvandlar motivet till en helt förmörkad siluett. Be personen inta roliga poser och gör dig redo att ta bilder som är en hyllning till dansen mellan ljus och mörker.

5. Prova att använda stativ för selfies på en ny nivå

Stativ är ett fantastiskt verktyg när du vill ta knivskarpa bilder – och särskilt om ljuset är svagt. Men de kan vara användbara även när du vill lyfta sommarens selfies till en helt ny nivå. Ska du på festival med kompisarna? Eller samla familjen till grillfest hemma i trädgården? Med ett stativ kan du också vara med på bilderna i stället för att stå bakom kameran. Placera mobilen på ett stativ, ställ in timern och hoppa in i bilden!

När du väljer stativ till smartphonefotografering kan du ta ett helt vanligt stativ, men tänk på att ju lättare desto bättre om du är på resande fot! Ett böjligt, Gorilla Pod-aktigt stativ är också perfekt att ha med när du ser dig om. De är små, lätta att sätta upp och kan gripa tag i alla slags ytor, till exempel träd, staket, parkbänkar med mera. Och som bonus är de också mindre och lättare än vanliga stativ och får enkelt plats i väskan.

6. Tänk utanför ramarna när du väljer perspektiv

Sommaren är den perfekta årstiden att liva upp bilderna med kreativa perspektiv och kompositioner. I stället för att rikta kameran direkt mot motivet, lek loss och fotografera dem i mark- eller golvhöjd. Eller klättra upp i ett träd och plåta med fågelperspektiv. Vill du abstrahera tillvaron? Håll utkik efter reflektioner i fönster och speglar och ta ovanliga porträtt på ovanliga platser. Älskar du vatten? Varför inte investera i ett vattentätt fodral till mobilen, så att du kan ta bilder vid poolen eller i havet! Det härliga med att använda smartphonekameror är att de är lätta och bärbara, så du kan ta med dem överallt – och med en smula fantasi skapa bilder som du bara måste dela.

7. Låt sommarstämningen sätta fart på fantasin

På sommaren vill vi njuta av tillvaron och umgås med dem som betyder mest. Den här glädjen och känslan ska du försöka fånga på dina bilder. Precis som med våra lyckligaste ögonblick är de bästa sommarbilderna ofta de spontanfoton vi tar utan närmare eftertanke eller planering. Det finns inga regler, så var inte rädd för att experimentera och leka loss med dina foton. Smartphonekameror passar utmärkt till den här sortens fotografering, eftersom vi alltid har dem med oss. Och till skillnad från klumpiga, professionella kameror får de inte folk att känna sig obekväma – vilket definitivt är en bonus för dem som är blyga framför kameran.

Ta hjälp av våra tips till smartphonefotografering när du plåtar allt från oförglömliga äventyr på exotiska öar till mysiga grillkvällar på trädäcket. Låt dig inspireras och föreviga din kreativa resa i sommar. Ha roligt och lek med alla möjligheter – det finns inga gränser för din unika vision av världen. När sommaren går mot sitt slut kommer din mobil vara fylld av fina bilder på fantastiska minnen – klara att framkallas och ramas in hemma, använda i en skräddarsydd fotobok eller till och med till personliga fotomuggar som blir en gullig och omtänksam present. Vill du ha fler fotograferingstips? Titta igenom våra fotograferingsartiklar i önskefotos blogg och låt dig inspireras!